Edytor terenu z budynkami gotowy! (26.04.2008)
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
Warlike'u, chyba jesteś odosobniony w swoim problemie. Mi też edytor działa szybko i bez zarzutu. Dodatkowo zdziwiły mnie Wasze problemy z wyskakującymi błędami. O co chodzi w "out of range"? Ani razu tego nie miałem... Może warto to zgłosić Kromowi?
Krzychu26, kiedy wczytujesz oryginalną mapę którejś z kampanii, masz komunikat, że nie będziesz mógł jej zapisać. Musisz stworzyć swoją własną mapę.
Khelbenie, to prawda, do edytora trzeba "KaM" mieć w tym samym katalogu. Myślałem, że edytor w ogóle się nie uruchamia bez gry.
Caldhunie, rozwiniesz tę enigmatyczną frazę "pozwala na wczytanie ukształtowania terenu bez wczytywania tekstur"?
Krzychu26, kiedy wczytujesz oryginalną mapę którejś z kampanii, masz komunikat, że nie będziesz mógł jej zapisać. Musisz stworzyć swoją własną mapę.
Khelbenie, to prawda, do edytora trzeba "KaM" mieć w tym samym katalogu. Myślałem, że edytor w ogóle się nie uruchamia bez gry.
Caldhunie, rozwiniesz tę enigmatyczną frazę "pozwala na wczytanie ukształtowania terenu bez wczytywania tekstur"?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 18:51 przez lucbach, łącznie zmieniany 1 raz.
lucbach,
administrator knights.sztab.com
administrator knights.sztab.com
Khelben - najpierw musisz zrobić teren w edytorze Kroma. Dzięki temu, że ma zaimplementowany element wyświetlający gdzie będą budynki(dawniej trzeba było pisać ręcznie w edytorze skryptów, a i to było często niewiadomą, bo w większości przypadków budynki były "eknięte"(czyli przesunięte) i trzeba było się dalej z tym babrać), co chyba pozwoli wreszcie na to, by budynki były tam gdzie faktycznie miały być. Szczerze to nie miałem czasu testować edytora - jedynie go oblookałem i wnioskuję, że edytor terenu zmienił się niewiele - usunięto wreszcie w obiektach nikomu nie potrzebne "ścięte drzewa". Poza tym jedyną innowacja jest właśnie fakt, że widać w edytorze budynki i z tego co widzę da się exportować skrypt do txt. Jak zrobisz sobie swój wymarzony teren(zapisuj jako *.pro!) będziesz mógł sobie budynki poustawiać i wyexportować do pliku. Potem tylko otwierasz notatnik i przy skrypcie(w Edytorze Misji Lewina) w miejscu, gdzie normalnie trzeba było wpisywać współrzędne tylko sobie skopiujesz gotowy skrypt. Myślę, że właśnie tak to działa - ale nie testowałem tego. Poza tym nie myśl, że jest to już edytor scenariuszy(znaczy sie gdzie sie robi tak teren, jak i cele, skrypty ataku etc.). To jest po prostu największe udogodnienie jaki można sobie wymarzyć jeśli chodzi o pisanie skryptów(przy założeniu, że to będzie działać). Ale nadal nie jest to np. edytor np. z HoMM3 czy też 2 i 3 części Warcrafta. Tak czy siak jest to coś wielkiego co znacznie ułatwia sprawę robienia mapy i tyle. Pozdrawiam.
Sprawdziłem!!!
Sprawdziłem i się zawiodłem, tnie się jak cholera, zamiast budynków mam białe kwadraty (wymiary 5x5 lub większe).
We wtorek lub środę będę miał nowego kompa i może na nim będzie wszystko dobrze szło.
PS. Czekam na finalną wersję. Mam nadzieję, że będzie można stawiać jednostki i resztę skryptów, na mapie (no chyba oprócz warunków misji), a i jeszcze więcej kolorów graczy żeby było.
Sprawdziłem i się zawiodłem, tnie się jak cholera, zamiast budynków mam białe kwadraty (wymiary 5x5 lub większe).
We wtorek lub środę będę miał nowego kompa i może na nim będzie wszystko dobrze szło.
PS. Czekam na finalną wersję. Mam nadzieję, że będzie można stawiać jednostki i resztę skryptów, na mapie (no chyba oprócz warunków misji), a i jeszcze więcej kolorów graczy żeby było.
Edytor jest wg mnie dosyć dobry, bo wszystko niby wporządku, ale te errory nie dają możliwości zrobienia jakiegokolwiek terenu....
.Ale przynajmniej budynki można stawiać bez problemu
.
Do robi29 i Khelbena: jest to spowodowane tym, że albo nie macie zainstalowanego KaMa, albo edytor nie jest wypakowany w folderze z gra, a to bardzo istotne
.
Do robi29 i Khelbena: jest to spowodowane tym, że albo nie macie zainstalowanego KaMa, albo edytor nie jest wypakowany w folderze z gra, a to bardzo istotne