KaM w rzeczywistości

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

KaM w rzeczywistości

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Nazwa tematu może być zwodnicza, ale wiele elementów występujących w KaM to nie jest czysty przypadek i wymysł twórców. Wymienię tu kilka z nich i postaram się poszukać dalej po sieci. Na razie mam trzy dość ciekawe nawiązania:
1. Na pierwszy odstrzał idzie coś, co nie jest niczym zaskakującym. Imię księcia (Lothar) jest oczywiście imieniem nadawanym w krajach niemieckojęzycznych, gdyż jest to imię typowo niemieckie.
2. Lauenburg - tak jest - było kiedyś niemieckie księstwo Sachsen-Lauenburg, które za stolicę miało gród... Lauenburg :D. Dziś na tych terenach istnieje powiat w Niemczech zawierający nazwę Lauenburg.
3. Walheim - ta nazwa też istnieje w rzeczywistości i też odnosi się do niemieckiej gminy, jest ona jednak bardzo mała. Jednak to nie zmienia faktu, iż twórcy wzięli kolejną istniejącą nazwę i umieścili w grze, by nic nie spodziewający się gracze np. polscy nie odkryli tego faktu :).
To tyle. Mam nadzieję, że ktoś wrzuci takich nawiązań gra-świat realny więcej i jeszcze dokładniej odkryjemy KaM :).
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Ciekawostka....czyżby twórcy KAMa tak bardzo lubili Niemców??
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
Kamyk
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamyk »

Z tego co pamiętam, to chyba przy Kamie pracowało bardzo dużo Niemców. Przy projekcie pracowało tylko paru Polaków. Albo coś mi się popieprzyło xP
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

doman100 pisze:Ciekawostka....czyżby twórcy KAMa tak bardzo lubili Niemców??
Oni tak bardzo lubią Niemców, bo... Sami są w dużej mierze Niemcami :D. KaM to gra w 80% niemiecka. Stąd te nawiązania do Niemiec, zaś zero takowych do Polski. Jeszcze imię zdradzonego króla w KaM brzmi Karol. A jak wiemy, legendarny cesarz Franków miał na imię Karol. Moze takich rozkminek jest więcej...
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Skąd Ty ich imiona bierzesz? Są w instrukcji gry?
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Khelben pisze:Skąd Ty ich imiona bierzesz? Są w instrukcji gry?
Gdzieś musiałem to wyczytać na starszej wersji knightsandmerchants.de i utkwiło mi to na dobre w pamięci :P. Ja mam dobrą pamięć do takich niuansów, a na nowszej wersji teraz nic (ze względu na to, że mi się nie chce) nie znalazłem.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Nie mów, że umiesz po niemiecku. Może niejaki Karol użyczył po prostu głosu królowi/narratorowi, zaś jego ulubiony (Karola) Bóg w grach komputerowych zówł się Lothar. :)
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

W instrukcji do K&M TPR jest takie opowiadanko gdzie są wszystkie imiona. Jest jeszcze jakiś wróżbita Johanes von Moorbach (czy jakoś tak :P ), który przepowiedział wielkość Lothara...
Awatar użytkownika
BananowyJasio
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: BananowyJasio »

Zozol92 pisze:W instrukcji do K&M TPR jest takie opowiadanko gdzie są wszystkie imiona. Jest jeszcze jakiś wróżbita Johanes von Moorbach (czy jakoś tak :P ), który przepowiedział wielkość Lothara...
Był też gród i baron von Moorbach (chyba).
Oświęcę Was więc :D - Moorbach to chyba część jakiegoś większego, niemieckiego miasta (coś jak Wrocławska Leśnica), która - nie wiem jakim cudem - znalazła się w Google Earth.
Btw: Obok kwadracika z napisem "Moorbach" na zdjęciu satelitarnym jest oczyszczalnia ścieków. Myślicie, że to ma jakiś związek z tym, czym było Moorbach w grze?

EDIT:
Tłumacząc dosłownie z niemieckiego "Moor" to bagno/trzęsawisko, a "bach" to strumień/potok.
Ostatnio zmieniony 13 lip 2008, 22:58 przez BananowyJasio, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: PinCheR »

prawdopodobnie Moorbach było ściekiem, który My jako gracz musimy oczyścić, stąd ta oczyszczalnia :) :P
KAMPANIA:
Odpowiedz