[zobacz screeny] SZOK!!! KAM pierwotna wersja ALFA!

Wszystko o szeroko pojętej działalności Fanów gry: mapy, programy, tłumaczenia...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Wojtek#14
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wojtek#14 »

Czerwona (moim zdaniem) wygląda gorzej niż niebieska.

Może to dlatego że bardziej przyzwyczaiłem się do niebieskiej. :D
"Kto nic nie wie, musi wierzyć we wszystko"
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: SobonPiotrQ »

Czy wy rozumiecie co to znaczy wersja Alpha? Jest to wersja tak wczesna, że nie nadaje się kompletnie do użytku. Dlaczego nie przeszła tamta wersja gry, tylko ta nowsza?

Jest kilka powodów, pierwszy i najważniejszy z nich to czas, panowie nie mieli odpowiednio przygotowanego projetu, późniejsze zmiany pochłaniały więcej czasu niż było i wyszedł bubel.

Druga sprawa to... Podczas testowania musiało wyjść coś co było wyjątkowo irytujące lub wyjątkowo zbędne. Łączenie leśnika i leśnika sadzącego drzewa jest chyba oczywiste, nie wyobrażam sobie stawiania ośmiu budynku obok siebie i jeszcze zostawienia miejsca na rosnące drzewa. Kościół? Może i na poczatku miał jakieś zastosowanie, ale okazało się niepraktyczne (wskaźnik bogobojności? morale?), dlatego też zostało wywalone.

Jak dla mnie to w KaMie brakuje tylko kilku, tylko kilka z nich jest niedopracowanych. Brakuje budowania murów, brakuje możliwości wstawienia do wierzyczki powiedzmy czterech łuczników/kuszników (a kamień to na bardzo bliskie odległości, jak już podejdą, to wtedy dopiero rzucać powinien (i zawsze trafiać)).
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Przepraszam nie jestem taki kumaty jak wy mózgi forum że tak powiem :wink: ale mógłby mi ktoś powiedzieć czy wyjdzie te k&m? Bo fajnie i ciekawie to to wygląda :D
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Jak to bywa praktycznie w każdej grze, wersja alfa lub beta są lepsze od finalnych. Ciekawi mnie dlaczego twórcy takie bajery usunęli? :smutny:
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

Jak to bywa praktycznie w każdej grze, wersja alfa lub beta są lepsze od finalnych. Ciekawi mnie dlaczego twórcy takie bajery usunęli? Smutny
Bo jak to bywa praktycznie z każdą wersją alpha/beta, jest niestabilna i ma za dużo błędów/pomysłów niepraktycznych.
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

robi29 pisze:Jak to bywa praktycznie w każdej grze, wersja alfa lub beta są lepsze od finalnych. Ciekawi mnie dlaczego twórcy takie bajery usunęli? :smutny:
Jakiś konkretny przykład? To co widzisz na screenach to jest plan przeniesiony na monitor. Jest w nim ogrom niedorobieńi bubli. Później podczas testowania produktu na jaw wychodzi pełno idiotyzmów, które można usunąć poprzez ciężką pracę lub poprzez wciśnięcie klawisz backspace. CZAS! Czas goni, nie mogą siedzieć i usuwać jednego błędu, jednego niedorobienia, zamiast tego lepiej przebudować grę.

Ale to nie wszystko, więcej opisałem wyżej, tylko się nikomu czytać nie chce. :P Alfa nie jest grą, alfa to zazwyczaj kilka kawałków, które służą do testowania.
Awatar użytkownika
bizonmati
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: bizonmati »

Mam pytanko , czy gdybyśmy dysponowali wersją ALFA , to dało by się ,,poprzeżucać'' budynki lub/i jednostki do gry skończonej ?
Walczę z HTML & CSS
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

A z kod możemy taki kod źródłowy dostać? :zamurowany:
Awatar użytkownika
SobonPiotrQ
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Joker pisze:A z kod możemy taki kod źródłowy dostać? :zamurowany:
Jedynie od osób, które stworzyły KaM, ale one (te osoby) nie mają zamiaru tego uczynić. Zatem jedyna szansa to pisanie gry od nowa, ale to się raczej mija z celem.
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Nie możemy ich jakoś do tego zmobilizować? np coś w rodzaju petycji ?
Kurcze nie jestem aż tak mądry jak to uczynić ale może wy macie jakieś propozycje?
Odpowiedz