A może tak.. Grunwald??? Za co kochacie średniowiecze?

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Wybierasz się w tym roku na Grunwald?

Czas głosowania minął 07 mar 2010, 21:19

Oczywiście!! O niczym innym nie mogę myśleć!
2
15%
Może tak, może nie - jak mamusia da mi pieniążki...
2
15%
Jasne, że NIE! Wolę oglądać 4000 odcinek "Mody na sukces"
1
8%
No chyba se śnisz! Nie mogę zrezygnować z nudzenia się przed kompem!
6
46%
A będą tam darmowe doładowania do PLAYA i eurogąbki?
2
15%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Alanbach pisze: W poście o filmikach http://www.knights.sztab.com/forum/view ... 3&start=90 wrzuciłeś swój film. Domyślam się, że wiele włożyłeś w niego pracy i wysiłku ale przede wszystkim poświęciłeś swój czas, aby inni gracze po obejrzeniu go mięli łatwiej. Tymczasem jeden z użytkowników obraził Cię i na dodatek skrytykował, nie prezentując nawet swoich własnych. Nie wiem ponad to, czy byłby w stanie zrobić nawet taki filmik.
Niektórzy po prostu nie potrafią inaczej, Alanbachu.

A wracając do tematu:

Na Grunwald się pewnie nie wybiorę, jak znam swój zapał i poziom lenistwa, he he. Niemniej jednak, zabawa na pewno będzie świetna. Już sobie wyobrażam te wszystkie rozgrywki etc.
Najlepsza jednak będzie na pewno sama bitwa. Może dobiorę się do jakiegoś filmu, który będzie ją ukazywał.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

1 Nie... nie wybieram się.
2 Kocham, czy nie kocham - to akurat nie ma znaczenia. Napiszę tylko, że wolę starożytność.
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Toczek »

DeBe pisze:(...)Napiszę tylko, że wolę starożytność.
Popieram, zdecydowanie. Najciekawsze jest to, że pisząc "średniowiecze" 99% ludzi nie wie, że myśli o średniowieczu tylko w kontekście Europy, a tak naprawdę mało komu w ogóle przychodzi do głowy, że w czasie średniowiecza istniały też cywilizacje np. w Azji, których osiągnięcia można bez problemu porównywać z naszymi. Najlepszym na to dowodem jest stereotypowe skojarzenie średniowiecza z okresem ciemnoty. No ale cóż, o tym się w szkole nie uczy...

Nie twierdzę wcale, że średniowiecze jest be, bo każda epoka ćośtam wniosła. Ale wydaje mi się, Michailoffie że trochę przeceniasz ten okres :):
Michailoff pisze:potężne, monumentalne zamczyska, wielkie katedry dążące ku niebu, słynne wyprawy i bitwy
Owszem, jest co podziwiać, ale jak dla mnie bardziej efektowny jest chociażby Wielki Mur Chiński, a żeby nie szukać daleko - starożytny Babilon, z jego niesamowitymi ogrodami i murami, które swoją drogą też były coś warte.
Katedry? A Grecki Partenon i Akropol w ogóle? Egipskie piramidy? Meksykańskie Teotihuac?n?
Słynne wyprawy? A Aleksander Macedoński, który w swojej kampanii dotarł aż do Indii? Cesarstwo Rzymskie? Imperium Dariusza Wielkiego?

Weź też pod uwagę, ile wieków dzieli poszczególne postaci i zabytki.

Także taki jest mój punkt widzenia na tą sprawę :) Naturalnie jeśli Tobie bardziej odpowiada średniowiecze, lepiej identyfikujesz się z tym okresem i bardziej doceniasz jego osiągnięcia - nie widzę w tym nic złego. Szanuję Twój gust, także proszę nie szukaj tu czepialstwa, liczę na jakąś ambitną polemikę :)
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

"No chyba se śnisz! Nie mogę zrezygnować z nudzenia się przed kompem!"

PS: byłem w 2005 roku bodajże. ;)
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Toczek pisze: Popieram, zdecydowanie. Najciekawsze jest to, że pisząc "średniowiecze" 99% ludzi nie wie, że myśli o średniowieczu tylko w kontekście Europy, a tak naprawdę mało komu w ogóle przychodzi do głowy, że w czasie średniowiecza istniały też cywilizacje np. w Azji, których osiągnięcia można bez problemu porównywać z naszymi. Najlepszym na to dowodem jest stereotypowe skojarzenie średniowiecza z okresem ciemnoty. No ale cóż, o tym się w szkole nie uczy...
Ja też żałuję, że w szkole traktuje się po macoszemu tematy dotyczące kultur Dalekiego Wschodu (jak dla mnie najbardziej interesująca jest historia Japonii, aczkolwiek nie mogę powiedzieć, że jestem w tym obeznany), jak i Dalekiego Zachodu (raczej wątpię aby funkcjonowało to określenie). No, ale w sumie nie ma się co dziwić... system szkolnictwa w Polsce ma w nosie historię Azji chociażby, tak jak i Japończycy czy Chińczycy mają w nosie to co się działo kilkaset lat temu w Europie (choć pewnie nie tak bardzo jak Europejczycy :D).
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

DeBe pisze:(...) tak jak i Japończycy czy Chińczycy mają w nosie to co się działo kilkaset lat temu w Europie (choć pewnie nie tak bardzo jak Europejczycy :D).
Raczej nie powinni mieć w nosie, bowiem to Europa jest w tym przypadku centrum świata i to ona doprowadziła do poznania egzystencji kontynentów. Dzięki Europie Azja poznała Amerykę i vice versa. Ciekawscy mieszkańcy naszego kontynentu (szkoda, że nie państwa) odkrywali świat oraz wgłębiali się w historię kontrahentów. Uważam, że więcej o historii Europy uczą się Azjaci i Afrykanie, niż ma to miejsce na odwrót. Jeśli chodzi o Amerykę... poziom jest tam na tyle oryginalny, że czasem trzeba robić sobie u nich w szkołach powtórki, gdzie leży Europa tudzież, w poważniejszych przypadkach, na jakiej planecie znajdują się Stany Zjednoczone. Generalnie, powiedziałbym, że nie narzekam, gdyby nie przyszło mi na przykład, jako uczniowi, dowiadywać się indywidualnie, na własną rękę o innych historycznych tematach. Na poziomie rozszerzonej historii jest zdecydowanie lepiej, choć i to pozostawia w dalszym ciągu dużo do życzenia.
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Toczek »

Khel pisze:Uważam, że więcej o historii Europy uczą się Azjaci i Afrykanie, niż ma to miejsce na odwrót.
Afrykanie - no cóż, więcej uczelni wyższych jest w Europie niż w Afryce. A co do Azji - o ile Japonia, Indie i Rosja może cośtam wiedzą, to co do Chińczyków, z ich propagandą i pojęciem patriotyzmu raczej nie wychylają nosa za swój "kochany" kraj...

Trzeba by przyjrzeć się programom nauczania, podręcznikom z tamtych rejonów żeby wyrobić sobie zdanie na ten temat... Jest ktoś biegły w Suahili? :D
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Król Lew wyszedł w zulu. Ale wszystkie wersje mają chórek w suahili.

Chiny są gotowe na wymianę kulturową musicali oraz dubbing bajek. Pewnie coś tam muszą wyglądać.

Na Grunwald nie pojadę.
Odpowiedz