Windows Vista - dyskusja (wydzielony)
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
Jest między nimi specjalna różnica? Może na słabszym komputerze, gdzie faktycznie 7 wypada nieco lepiej, chociaż i Vistę można "odchudzić". Tak to zostaje trochę poprawiony UAC, zmieniony interfejs i... coś jeszcze? Przeciętny użytkownik tego nie zauważy.
Na Vistę wszyscy psioczyli, ponieważ różnica między nią, a XP, była duża i zauważalna (głównie kwestia kompatybilności sprzętu i programów). Dużo nie działało, to i ludzie niezadowoleni. 7 jest bardzo podobne do Visty, praktycznie wszystko, co działało pod Vistą, działa i tu. A że od wydania Visty minęły 3 lata, ludzie zdążyli ulepszyć sprzęt, a programiści dostosowali sprzęt i sterowniki pod te systemy.
Rozpisałem się, ale dobra, koniec offtopu.
Na Vistę wszyscy psioczyli, ponieważ różnica między nią, a XP, była duża i zauważalna (głównie kwestia kompatybilności sprzętu i programów). Dużo nie działało, to i ludzie niezadowoleni. 7 jest bardzo podobne do Visty, praktycznie wszystko, co działało pod Vistą, działa i tu. A że od wydania Visty minęły 3 lata, ludzie zdążyli ulepszyć sprzęt, a programiści dostosowali sprzęt i sterowniki pod te systemy.
Rozpisałem się, ale dobra, koniec offtopu.
- Burszuras
- Użytkownik Forum
Dokładnie! Z XP było tak samo, pamiętam początek xp, gdy jeden niezałatany błąd powodował wyłączenie komputera w 1 min (odliczanie było ;D). Z XP zrobił się porządny system dopiero z wyjściem SP2. A Vista/7 to tak naprawdę jedno i to samo tylko ze zmienionym GUI (Vista bardziej przypominała XP). Ludzie narzekali na Vistę instalując ją na nieraz wieloletnim sprzęcie pamiętającym Windowsa 98. Skokiem milowym w Viście było tak jak w XP wydanie SP1 a później SP2.
Na aktualnym sprzęcie (nawet z 2 lata do tyłu) Vista SP2 radzi sobie dobrze tak samo jak 7. Na "nowiutkim" sprzęcie instalując Vistę lub 7 różnica w wydajności będzie na marginesie błędu.
Ale to tylko moja opinia, możecie się nie zgodzić
.
Wiedzę na ten temat zdobyłem na własnej skórze (PC, laptop, kolejny laptop).
Pozdrawiam Paweł
P.S
W tej ankiecie brakuje paru innych możliwości ( właściwie wszystkie są takie same)
Na aktualnym sprzęcie (nawet z 2 lata do tyłu) Vista SP2 radzi sobie dobrze tak samo jak 7. Na "nowiutkim" sprzęcie instalując Vistę lub 7 różnica w wydajności będzie na marginesie błędu.
Ale to tylko moja opinia, możecie się nie zgodzić
Wiedzę na ten temat zdobyłem na własnej skórze (PC, laptop, kolejny laptop).
Pozdrawiam Paweł
P.S
W tej ankiecie brakuje paru innych możliwości ( właściwie wszystkie są takie same)
TARANEM ICH!
-
kuba11100
- Administrator Forum

- Kontakt:
To się nazywało Blaster lub Sasser, w zależności od przypadkuBurszuras pisze:Dokładnie! Z XP było tak samo, pamiętam początek xp, gdy jeden niezałatany błąd powodował wyłączenie komputera w 1 min (odliczanie było ;D).
Kurczę, szkoda że mój Pentium MMX z 128 MB RAM-u i 1,7 GB dyskiem nie ma napędu DVD, bym spróbował...Burszuras pisze:Ludzie narzekali na Vistę instalując ją na nieraz wieloletnim sprzęcie pamiętającym Windowsa 98.
Sam jestem też "ofiarą" systemu dołączonego do komputera; wielu pewnie się w ten sposób zraziło do Visty. Cały crapware (dołączone tam wersje testowe programów, których większość ludzi nie używa) potrafi koszmarnie spowolnić system.
Chyba czas wydzielić temat, bo więcej tu jest na temat Visty niż omawianego problemu...