Po sensacyjnych wiadomościach o ujawnieniu grywalnej wersji alpha "Knights and Merchants II" postanowiliśmy poprosić o komentarze najbardziej znaczące osoby ze społeczności K&M: webmastera niemieckiego forum, na którym ujawniono sensacyjne wieści – The Knighta, twórcę edytora misji Australijczyka Lewina, który wraz z Rosjaninem Kromem tworzy remake gry, autora pierwszej nowej kampanii do "K&M" Holendra Dark Lorda oraz administratora najprężniejszego anglojęzycznego forum o grze Fina Litude’a.
Zadaliśmy im cztery pytania, a odpowiedzi każdego z nich zebraliśmy razem. Wynikiem jest świeżutki .pdf do pobrania (1,1MB):
Pobierz z Rapidshare: link
Pobierz z File Dropper: link
Jak zawsze czekamy na Wasze opinie!
K&M 2: komentarze ekspertów (22.09.2010)
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
K&M 2: komentarze ekspertów (22.09.2010)
lucbach,
administrator knights.sztab.com
administrator knights.sztab.com
Mroczny Pan nie ma nic, ale to zupełnie nic do powiedzenia. Naprawdę - szkoda miejsca na tego autoramentu wypowiedzi. Jego komentarze nie różnią się od typowych, krótkich refleksji dużej części forumowiczów. Ewidentnie ten ostatni jegomość porusza wątek wprzód i kreuje czytelnikowi racjonalną wizję sytuacji. Tutaj też wywiad nabrał fachowych kolorów. Całokształtem jakaś taka miałka ta rozmowa, niby przybliżanie ludziom nowych informacji, ale w zasadzie pisanie o niczym.
Co do pierwszej części Twojej, Khelosie, wypowiedzi się nie zgodzę, uważam, że każdy z pytanych powiedział mniej-więcej to samo, czyli nic konkretnego. I dlatego zgadzam się z drugą częścią.
Opinie ważnych dla KaM osób są dość ciekawe, no ale... KaM II nigdy nie powstanie. Zostawmy przeszłość za nami, skupmy się na tym, co jeszcze można by dla tej gry zrobić.
Opinie ważnych dla KaM osób są dość ciekawe, no ale... KaM II nigdy nie powstanie. Zostawmy przeszłość za nami, skupmy się na tym, co jeszcze można by dla tej gry zrobić.
Ta aktualizacja z plikowym "podarkiem" mi się nie podoba. Czas przeprowadzania tychże wywiadów można było spożytkować na ukończenie całej masy oczekujących w kolejce projektów, miast zabierać się za kolejne rzeczy. Centrum Misji stoi od 2007 roku? Druga część biuletynu KaM miała wyjść osiem miesięcy temu, bo w lutym. Podsyłałem materiały, propozycje nowych działów, pomysły realizacji corocznego Oficjalnego Wrześniowego Konkursu, który drugi raz pod rząd się nie odbędzie. Oferowałem pomoc w uzupełnieniu wszystkich opisów misji, jako że los zesłał mi kilka porządnych miesięcy czasu na kreatywne spełnianie się - w tym również dla społeczności. No i nic. Wszystko tkwi w zatrzymaniu, nawet nie marazmie.
Re: K&M 2: komentarze ekspertów (22.09.2010)
Wpadłem tylko na chwilkę, aby zobaczyć co nowego i nawet nie będę się fatygował do pobrania plików, gdyż nie interesuje mnie co Ci panowie mają do powiedzenia.lucbach pisze: (...) postanowiliśmy poprosić o komentarze najbardziej znaczące osoby ze społeczności K&M (...)
Natomiast pamiętajmy, że "znaczące osoby społeczności KAM" to nie od razu eksperci - więc ich opinia mnie nie za bardzo interesuje.
Tak czy inaczej, fajnie, że się troszkę natrudzili, no i mamy jakiegoś newsa

Uwierz mi - nic nie straciłeś. I nic z tekstu nie poszerzyłoby Twej wiedzy o KaM-światku. Co więcej... Nie będąc w loży "odkrywców" miałbym więcej do powiedzenia w kwestii niż trzech z czterech "bohaterów" wywiadu razem wziętych. Co jest w nich niezwykłego? Rycerz tylko prowadzi stronę. On nie jest kimś, kto lepiej zna zakątki gry i nie jest też w posiadaniu nie wiadomo jakiej wiedzy. To prosty, zwykły użytkownik, łapczywy na każdą plotkę czy nowość tyczącą się gry. Komentarz postawi również na podobnym poziomie, co wielu naszych użytkowników. Nie ma tu się czym zachwycać: "O, patrzcie - specjalista przemówił! To pewnie coś ważnego." Jeżeli całą ideą komentarza specjalisty jest wyrażenie ochów-achów, to zastanawiam się powoli, kto światek KaM popycha w przód i kiedy ta prowadnica będzie miała swój koniec.
Khelos opisałeś jednego z czterech wybacz że tak się czepiam ale wolałbym abyś jeszcze opowiedział coś o 3 innych osobach które "wystąpiły" w tym przedsięwzięciu. Cóż dla mnie jest to głupota pisac o " KaM 2 " o którym każdy wie ze nie powstanie (może że jakaś ekipa się zorganizuje i to zrobi w co oczywiście wątpię:P) . Dla mnie "fajnijszym" wywiadem byłby wywiad z samym autorem gry i ekipą którzy się tym zajmowali
Cóż oni by pewnie o wiele więcej powiedzieli a zarazem odpowiedzieli na wiele niewyjaśnionych pytań np. o " Kam 2 " co tak sobie spojrze w jeden dział nagle pojawia mi się wspomnienie o "Kam 2" nie wiem po co ten temat jest poruszany jak za to nikt się nie wejzmie:P Cóż słyszałem wiele osób które mówiły że coś zrobią z tym że spróbują to wcielić w zycie. Cóż podkreśliłem słowo "spróbują" poniewaz większość zaczynała nigdy tego nie skończyła.Cóż powodem może być:
- brak czasu
- brak pomysłów na grafike i nowe rzeczy (cóż mało rzeczy w internecie tak naprawde jest)
- a najważnijszym powodem(wg. mnie) jest brak załogi która pomogła by danej osobie ukończyć "projekt" (cóż sam próbowałem:P)
Tak czy siak nie ma co gdybać póki co nie zobaczymy żadnego " Kam2 " i gadanie o tej grze bez żadnych efektów jest tylko gadaniem i nic więcej.
Tyle na ten temat z mojej strony:)
- brak czasu
- brak pomysłów na grafike i nowe rzeczy (cóż mało rzeczy w internecie tak naprawde jest)
- a najważnijszym powodem(wg. mnie) jest brak załogi która pomogła by danej osobie ukończyć "projekt" (cóż sam próbowałem:P)
Tak czy siak nie ma co gdybać póki co nie zobaczymy żadnego " Kam2 " i gadanie o tej grze bez żadnych efektów jest tylko gadaniem i nic więcej.
Tyle na ten temat z mojej strony:)