Pomysły
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
Krzychu ty skrytykowałeś janosiczka, a feliks ciebie, co w tym złego?(krytyka nie zawsze jest negatywna!) Najlepiej kogoś obrazić.
- Co do pomysłów to fajnie było by, gdyby budowniczy mógł wyrównywać teren samą łopatą, a nie poprzez budowanie drogi;
- drwal posiada siekierę, to powinien się bronić podczas ataku wroga;
- sugeruję też poprawić kwestię związaną z atakiem i obroną strzelców, bo czasem jest tak, że łucznik zabije za 1 strzałem kusznika, a kusznik dopiero za 2 lub nawet 3 łucznika;
- w warowni ustawić, podobnie jak w spichrzu, zakaz dostarczania broni lub rekrutów;
- jeśli chodzi o wieże, gdy robię zakaz dostawy kamienia, to rekrut też mógłby nie wchodzić, bo gdy wróg mnie atakuje to zamiast do warowni to rekruci idą na śmierć do wieży, gdzie jest wróg.
Na razie to tyle
- Co do pomysłów to fajnie było by, gdyby budowniczy mógł wyrównywać teren samą łopatą, a nie poprzez budowanie drogi;
- drwal posiada siekierę, to powinien się bronić podczas ataku wroga;
- sugeruję też poprawić kwestię związaną z atakiem i obroną strzelców, bo czasem jest tak, że łucznik zabije za 1 strzałem kusznika, a kusznik dopiero za 2 lub nawet 3 łucznika;
- w warowni ustawić, podobnie jak w spichrzu, zakaz dostarczania broni lub rekrutów;
- jeśli chodzi o wieże, gdy robię zakaz dostawy kamienia, to rekrut też mógłby nie wchodzić, bo gdy wróg mnie atakuje to zamiast do warowni to rekruci idą na śmierć do wieży, gdzie jest wróg.
Na razie to tyle
-
radziopoke
- Użytkownik Forum
Mój pierwszy post ale w końcu trzeba się odezwać 
Niektóre z pomysłów są nawet ciekawe ale wątpię by była jaka kolwiek możliwość wprowadzenia tych ulepszeń:
-możliwość obracanie budynków- wg mnie łatwiej było by zrobić obiekty w 3d i cała grę przenieść w świat 3d ale czy to w ogóle potrzebne?
-bardziej wszechstronny kamieniarz w łupaniu kamienia- To może ułatwiło by sprawę z tym że kamieniarz niepotrzebnie chodzi kilometry do niektórych punktów. Ale na to by trzeba przygotować kolejne sprite-y.
-dodać jednostkę szpiega i zwiadowcy- jak dla mnie niepotrzebne gdyż jak będzie ratusz to i tak mamy jednostkę na dziku, która szybko się porusza, a np łucznik może robić za szpiega i tak puki jest w ruchu nikogo nie zaatakuje
-przejmowanie budynków- Jak dla mnie niepotrzebne gdyż to ma być knight and merchants, a nie setlersi
-budowanie nowych wiosek- To była opcja która mnie najbardziej zaciekawiła, ale wiecie ile przy tym programiści mieli by do roboty...
-machiny wojenne mają wystarczający zasięg, a jak się coś komuś nie podoba nie musi z nich korzystać(oczywiście jak zostaną wprowadzone)
- sugeruję też poprawić kwestię związaną z atakiem i obroną strzelców, bo czasem jest tak, że łucznik zabije za 1 strzałem kusznika, a kusznik dopiero za 2 lub nawet 3 łucznika.- W tym nie ma co poprawiać jednostki szybciej giną bo wcześniej zostały zranione. Tak mi się wydaje
- jeśli chodzi o wieże, gdy robię zakaz dostawy kamienia, to rekrut też mógłby nie wchodzić, bo gdy wróg mnie atakuje to zamiast do warowni to rekruci idą na śmierć do wieży, gdzie jest wróg. - jak cię wróg atakuje i masz niepotrzebną wieżę to po prostu ja zburz, takie wierze buduje się dość szybko :p
i to by było na tyle co bym mógł powiedzieć na temat pomysłów podanych przez użytkowników forum. Chwilowo własnych pomysłów nie mam ale to mój pierwszy post jak wspomniałem i na pewno w końcu coś mi do głowy przyjdzie
Niektóre z pomysłów są nawet ciekawe ale wątpię by była jaka kolwiek możliwość wprowadzenia tych ulepszeń:
-możliwość obracanie budynków- wg mnie łatwiej było by zrobić obiekty w 3d i cała grę przenieść w świat 3d ale czy to w ogóle potrzebne?
-bardziej wszechstronny kamieniarz w łupaniu kamienia- To może ułatwiło by sprawę z tym że kamieniarz niepotrzebnie chodzi kilometry do niektórych punktów. Ale na to by trzeba przygotować kolejne sprite-y.
-dodać jednostkę szpiega i zwiadowcy- jak dla mnie niepotrzebne gdyż jak będzie ratusz to i tak mamy jednostkę na dziku, która szybko się porusza, a np łucznik może robić za szpiega i tak puki jest w ruchu nikogo nie zaatakuje
-przejmowanie budynków- Jak dla mnie niepotrzebne gdyż to ma być knight and merchants, a nie setlersi
-budowanie nowych wiosek- To była opcja która mnie najbardziej zaciekawiła, ale wiecie ile przy tym programiści mieli by do roboty...
-machiny wojenne mają wystarczający zasięg, a jak się coś komuś nie podoba nie musi z nich korzystać(oczywiście jak zostaną wprowadzone)
- sugeruję też poprawić kwestię związaną z atakiem i obroną strzelców, bo czasem jest tak, że łucznik zabije za 1 strzałem kusznika, a kusznik dopiero za 2 lub nawet 3 łucznika.- W tym nie ma co poprawiać jednostki szybciej giną bo wcześniej zostały zranione. Tak mi się wydaje
- jeśli chodzi o wieże, gdy robię zakaz dostawy kamienia, to rekrut też mógłby nie wchodzić, bo gdy wróg mnie atakuje to zamiast do warowni to rekruci idą na śmierć do wieży, gdzie jest wróg. - jak cię wróg atakuje i masz niepotrzebną wieżę to po prostu ja zburz, takie wierze buduje się dość szybko :p
i to by było na tyle co bym mógł powiedzieć na temat pomysłów podanych przez użytkowników forum. Chwilowo własnych pomysłów nie mam ale to mój pierwszy post jak wspomniałem i na pewno w końcu coś mi do głowy przyjdzie
- janosiczek
- Użytkownik Forum
Witaj kolego, mam nadzieje że na jednym poście na tym forum się nie skończy i będziesz w miarę możliwości pisał codziennie / kilka razy na tydzień chociaż.radziopoke pisze: -przejmowanie budynków- Jak dla mnie niepotrzebne gdyż to ma być knight and merchants, a nie setlersi
Co do twoich wypowiedzi:
Proszę przeczytaj do końca tekst a zrozumiesz moją wizje.
Mówisz o setlersach, szczerze mówiąc to nigdy w nie nie grałem (!) a sam pomysł na przejmowanie budynków zaczerpnołem z innej gry ( Tzar Ciężar Korony) super kopii AOE. Tylko że Tzar mógłby być lepszy od nich wszystkich jakby nie poszli w masowość jednostek, tam nie liczyła się samodzielna jednostka bo mogło przyjść z 50 - 100 roninów i ją zabić od razu.
Odbiegam od tematu, ja nadal jestem przekonany, że opcja z przejmowaniem spichlerzy/ warowni ( to opcjonalnie) jest dobrym pomysłem złoto, kamienie są surowcami skończonymi, więc każda sztuka jest na wagę złota ( nie mówię tu nic o rynku ! )
Co do budowy wiosek, jest to proste rozwiązanie, nie będę się powtarzał w poprzednich postach opisałem to dość dobrze opisałem. Ktoś napisał a co by się stało jakby taka wioska została w końcu podłączona do innej / lub naszej, otóż nic, w takim razie stał by się to kolejnym spichlerzem w naszej wiosce cała sztuczka by polegała na tym aby zabronić tym kilku pomocnikom aby zanosili tylko do tego spichlerza jedzenie/surowce i zablokować im info o istnieniu naszej wioski matki, to samo z budowniczymi, po zbudowaniu szkoły itd podstawowych budynków mniejsza wioska stała by się w pełni samodzielna.
I tak przecież będzie jakiś budynek który będzie miał za zadanie nakarmić nasze wojsko które będzie prawiło straż na jakimś skrawku ziemi w przyszłych odsłonach KAM. Mapy będą coraz większe, już teraz ludzie mówią że mapy są spore !
Wiem, że konserwatywni ludzie będą mówić a po co to. Więc wymyśliłem jeszcze jedną rzecz: A mianowicie dodanie nowej opcji w grze " włącz mody" i tu byś sobie zaznaczał czy chcesz mieć możliwość tworzenia osobnych wiosek czy nie itd. I każdy byłby zadowolony. Teraz gra jest monotonna napadasz na wioskę gdy ją zniszczysz wiesz na 100% że przeciwnik jest pokonany, już ten kolor Cię nie zaatakuje, gdy mod na budowę wiosek byłby włączony cierpiący gracz mógłby jeszcze mieć cień szansy się wybronić. Powiem jeszcze, gra w KAM jest wolna, tempo rozgrywki jest takie sobie, więc z pewnością byś dał rade na początku założyć osobną wioskę na dużej mapie, rozgrywka była by ciekawsza i to nie podlega żadnej dyskusji.
I dodam, że nie chce aby to już teraz zostało wprowadzone, chcę aby ten pomysł miał Lewin w planach i po doprowadzeniu AI do porządku oraz poprawieniu błędów gry wprowadził taką opcje. Wiem że ma wiele innych spraw dlatego też wymyśliłem aby powołać zespół który by zajmował się wyłącznie modami do KAMA. Sprawiło by to aby Lewin mógłby w spokoju poprawiać grę a my mielibyśmy swoje nowe budynki oddziały itd. itp.
///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Hello buddy, I hope that in one post in this forum is over and you will be posted as far as possible every day / several times a week though.
As for your statement:
Please read until the end of the text and understand my vision.
You're talking about setlersach, frankly is not never not played (!) And the idea of ​​taking over buildings, I took from another game (Tzar Burden of the Crown), a super copy of AOE. Only the Tzar could be better than any of them if they did not go in mass-units, there is not counted as an independent unit would come with 50 - 100 ronin and kill her right away.
Departs from the subject, I still am convinced that the option of taking over granaries / fort (that option) is a good idea, gold, stones are finite resources, so each piece is its weight in gold (I'm not talking anything about the market!)
As for the construction of villages, it is a simple solution, I will not repeat the previous posts I described it quite well described. Someone wrote and what would happen if this village was finally connected to another / or our, you see nothing, then it would become the next breadbasket in our village is the trick lies in the fact that to deny this to raise a few helpers only the granary food / raw materials and lock them with info about the existence of our mother's village, the same with builders, after the construction of school buildings, less so on basic village would become fully independent.
And so, after all, is a building which will have the task to feed our army which will prawiło guard on some patch of land in the future scenes KAM. Maps will be more and more, right now people say that the maps are huge!
I know that people will be conservative and say what it was. So I came up with one more thing: Namely, adding a new option in the game "turn fashion" and you yourself here if you want to have indicated the possibility of creating a separate village or not, etc. And everyone would be happy. Now the game is repetitive attacks on the village when it destroyed a 100% sure that the enemy is defeated, the longer the color will not attack you when you mod the construction of villages would be included in the suffering player could still have a chance to defend shadow. I'll say again, playing in KAM is slow, the pace of the game is so-so, so he certainly would do the trick at the beginning to establish a separate village on a large map, the gameplay was fun and it would not be any discussion.
I will add that it does not want to now has been introduced, I had this idea to Lewin in the plans and after bringing AI to order and corrected the errors introduced games such options. I know he has many other matters, therefore, devised to establish a team which dealt with only by mods to KAMA. That made it to Lewin alone could improve the game and we would have their new offices buildings, etc., etc.
radziopoke po co mam burzyć wieżę? żeby ułatwić przeciwnikowi zniszczenie mnie? Raz miałem z 10 wież, wróg stał między nimi i zabijał rekrutów i co? mam zniszczyć wszystkie wieże bo się odbudują szybko? Dzięki za taką radę ;/
a jeśli chodzi o poprawienie obrony strzelców, to powiem ci, że jednostki wcześniej nie zostały zranione. Widać, że mało grasz w KaM. Najpierw pograj, a potem stawiaj opinie.
nowe pomysły:
- likwidacja postawionych dróg (nie tylko naszych, ale wszystkich). Gdy np. budowniczy usunie drogę, dostaje/ bierze ze sobą 1 kamień i zanosi do spichrza lub do budynku, który chcemy wybudować. To samo jeśli chodzi o pole i winorośl (czyli ich likwidacja)
- jeśli jednak będą machiny oblężnicze, to wprowadzić ich ograniczoną liczbę posiadania przez graczy. Strzelec nie powinien za jednym czy dwoma strzałami zniszczyć machin bo to nierealne, dlatego poprawić ich obronę, a łucznikom dać możliwość atakowania ognistymi strzałami, to samo tyczy się budynków. (wiem, że wymaga to nowych grafik) <<< było coś takiego w grzę cossacks europejskie boje
a jeśli chodzi o poprawienie obrony strzelców, to powiem ci, że jednostki wcześniej nie zostały zranione. Widać, że mało grasz w KaM. Najpierw pograj, a potem stawiaj opinie.
nowe pomysły:
- likwidacja postawionych dróg (nie tylko naszych, ale wszystkich). Gdy np. budowniczy usunie drogę, dostaje/ bierze ze sobą 1 kamień i zanosi do spichrza lub do budynku, który chcemy wybudować. To samo jeśli chodzi o pole i winorośl (czyli ich likwidacja)
- jeśli jednak będą machiny oblężnicze, to wprowadzić ich ograniczoną liczbę posiadania przez graczy. Strzelec nie powinien za jednym czy dwoma strzałami zniszczyć machin bo to nierealne, dlatego poprawić ich obronę, a łucznikom dać możliwość atakowania ognistymi strzałami, to samo tyczy się budynków. (wiem, że wymaga to nowych grafik) <<< było coś takiego w grzę cossacks europejskie boje
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 17:28 przez woloszek, łącznie zmieniany 1 raz.
To by było mało poważne. Jakby ludzie byli na tyle uczynni, a nawet z wyrzucaniem papierków do kosza mają problemy. Ludzka natura związana jest z pozostawianiem tego, co stanowi nieużytek. Dlaczego wdrażać w KaM jakieś wymysły? Ludzie nie lubują się w sprzątaniu po sobie, a biorąc pod uwagę przeciętnego budowniczego, nie oczekujmy cudów i sztucznej uczynności.woloszek pisze:- likwidacja postawionych dróg (nie tylko naszych, ale wszystkich). Gdy np. budowniczy usunie drogę, dostaje/ bierze ze sobą 1 kamień i zanosi do spichrza lub do budynku, który chcemy wybudować. To samo jeśli chodzi o pole i winorośl (czyli ich likwidacja)
Khelos, nie przeczytałeś dokładnie tego co napisałem. Chodziło mi tylko o drogi, winorośl tylko zlikwidować i nic poza tym. Nie chodzi mi o moje miasto, tylko np. jak mój kolega z drużyny wyjdzie z gry, a mamy miasto obok siebie, to ma mnóstwo pola, winorośli, dróg, itp., a to mi przeszkadza w rozbudowie. To jest tylko pomysł i nie musi być spełniony. A Ty masz jakiś pomysł na grę? chętnie pomarudzę jak Ty 
-
radziopoke
- Użytkownik Forum
No a ja dzisiaj trochę sobie pograłem w KaM-a no i zauważyłem coś co było w oryginale, a niestety tutaj programiści na to nie wpadli. A mianowicie chodzi o to, że pomocnicy mogli by planować co mogą zrobić zaraz po dostarczeniu surowca do budynku np. Odkładając mąkę w piekarnii powinni z tej piekarni zabrać odrazu chleb(jeżeli jest). Było tak w oryginalnym KaM-ie, a w Remaku niestety często zdarza się tak, że mąka zostaje doniesiona, a chleb oczekuje na innego pomocnika.
A propo budowania nowych wiosek to ja nie mówiłem, że jest to niepotrzebne. Pomysł nawet mi się podoba ale dla programistów może być to jednoznaczne z przerobieniem całego skryptu odpowiadającego za bydynki by można było posiadać więcej niż jedną wioskę.
Szkoda tylko, że z delphi się tak mało bawiłem, bo może gdybym umiał ten język lepiej to bym wtedy mógł pomóc
A propo budowania nowych wiosek to ja nie mówiłem, że jest to niepotrzebne. Pomysł nawet mi się podoba ale dla programistów może być to jednoznaczne z przerobieniem całego skryptu odpowiadającego za bydynki by można było posiadać więcej niż jedną wioskę.
Szkoda tylko, że z delphi się tak mało bawiłem, bo może gdybym umiał ten język lepiej to bym wtedy mógł pomóc
Dzięki za opinię.
Problem wynoszenia towarów z konkretnych budynków gdzieś już z grubsza opisałem, wraz z całym spostrzeżeniem, co nie spotkało się ze zgodnością odzewów, a co za tym idzie - ujednoliceniem przyuważeń. Być może w nowszych wersjach, których okazji dotychczas tknąć nie miałem, problem pozostawiania dóbr został wyraźnie nasilony. Ale przejawiał się w podstawowej wersji jak najbardziej. Szło to oczywiście w parze z logiką zrzucenia obowiązku dostarczenia produktu na danego pomocnika, aby ich polecenia nie kolidowały ze sobą, a co niosło za sobą dwa warianty wynoszenia: pierwszy z nich, kiedy pomocnik po wyjściu z budynku ustępuje miejsca innemu, który towarem się zaopiekuje; drugi, gdy pierwszy wykonuje polecenie za niego, kolejny zatrzymuje się przed drzwiami z anulowanym poleceniem, by zaraz zyskać zupełnie nowe.
Można przecież postawić chodnik na miejscu pól zboża przeciwnika i winorośli, z których korzystać nie zgoła. Poruszać się po jego chodnikach da się zupełnie, jakbyśmy my je postawili, a różnica jest tylko kolorystyczna na mapie.
Problem wynoszenia towarów z konkretnych budynków gdzieś już z grubsza opisałem, wraz z całym spostrzeżeniem, co nie spotkało się ze zgodnością odzewów, a co za tym idzie - ujednoliceniem przyuważeń. Być może w nowszych wersjach, których okazji dotychczas tknąć nie miałem, problem pozostawiania dóbr został wyraźnie nasilony. Ale przejawiał się w podstawowej wersji jak najbardziej. Szło to oczywiście w parze z logiką zrzucenia obowiązku dostarczenia produktu na danego pomocnika, aby ich polecenia nie kolidowały ze sobą, a co niosło za sobą dwa warianty wynoszenia: pierwszy z nich, kiedy pomocnik po wyjściu z budynku ustępuje miejsca innemu, który towarem się zaopiekuje; drugi, gdy pierwszy wykonuje polecenie za niego, kolejny zatrzymuje się przed drzwiami z anulowanym poleceniem, by zaraz zyskać zupełnie nowe.
Można przecież postawić chodnik na miejscu pól zboża przeciwnika i winorośli, z których korzystać nie zgoła. Poruszać się po jego chodnikach da się zupełnie, jakbyśmy my je postawili, a różnica jest tylko kolorystyczna na mapie.