[Mapy sieciowe] PAKER TEAM INFO

Tutaj pobierzesz misje stworzone przez innych Fanów gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

Gadzislaw pisze:Z góry dzięki i mam nadzieję, że trochę zrzucisz z tonu i włożysz ciut więcej cierpliwości, czasu i wysiłku w tworzenie kilku dobrych map a nie kilkudziesięciu średnich.
Co-op nie zrobię nie umiem robić skryptów dla AI aby atakował itd....
Chyba, że dołączy do teamu jakiś człowiek co to potrafi.
Screeny są stare więc większość z tego co mówiłeś jest nieaktualna :D
Bo ja nie poprawiam zdjęć tylko same mapy... hehe
Piko pisze: Tylko, że janosiczek ich nie poprawia zbyt efektownie, praktycznie nie robi prawie żadnych zmian. Gdyby po koleji zaczął poprawiać wszystkie mapy, zajmując się tylko jedną jednocześnie, a następną dopiero wtedy, gdy ukończy prace nad poprzednią, to już dawno by wszystkie poprawił. A że ich nie poprawia, to najprawdopodobnie Lewin w ogóle nie wrzuci ich do Remake z powodu niskiej jakoście :/
To ty se jaja robisz. Nie patrz na zdjęcia ino wklej mape do folderu i otwórz edytor.

Piko pisze: Na janosiczka nie licz, on się gubi przy prostych skryptach :P
Tak ? Jaka mapa ? daj przykład ? ( tylko ściągnij najnowsze mapy )
Wszystko działa jak w zegarku.
Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ChrisEggII »

janosiczek pisze:Co-op nie zrobię nie umiem robić skryptów dla AI aby atakował itd....
janosiczek pisze:
Piko pisze: Na janosiczka nie licz, on się gubi przy prostych skryptach :P
Tak ? Jaka mapa ? daj przykład ? ( tylko ściągnij najnowsze mapy )
Wszystko działa jak w zegarku.
Czy nie przeczysz sam sobie?
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Piko »

janosiczek pisze:To ty se jaja robisz. Nie patrz na zdjęcia ino wklej mape do folderu i otwórz edytor.
A myślisz, że tak nie robię? -_-
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

No cóż, nowe mapy niewiele lepsze od starych. Niby są wzniesienia i obiekty, ale te pierwsze są brzydkie (zbyt gwałtowne, w jednym miejscu bardzo niskie, a w innym bardzo wysokie. Widać też okrągły kształt narzędzia do fałdowania terenu), a te drugie też są niezbyt dobre (często jest dużo takich samych obiektów w jednym miejscu, np. gdzieniegdzie są same kamyki, gdybyś dodał do takich miejsc jeszcze parę patyków i jakiś kwiatek, to byłoby super).

Mosty na Kings Bounty są brzydkie. Nie ma "przejściowych" płytek pomiędzy mostem, a błotem. Niepotrzebne są brakujące fragmenty mostów umieszczone gdzie indziej - wyglądają brzydko. Nie lubię gdy drewniane mosty są na wodzie - tło desek to góry - więc dziwnie to wygląda na wodzie. Osobiście dałbym tam plażę, która w pewnym miejscu się przerywa.

Wprawdzie jakieś super to te mapy nie są - ale mimo wszystko fajnie, że znowu je robisz.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

Przynajmniej coś się dzieje. Szkoda, że te twoje mapy stoją w miejscu choć są słabe. Nie poprawiasz ich pomimo wielu błędów. Chcesz dawać rady to korzystaj także z rad innych. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

woloszek pisze:Przynajmniej coś się dzieje. Szkoda, że te twoje mapy stoją w miejscu choć są słabe. Nie poprawiasz ich pomimo wielu błędów. Chcesz dawać rady to korzystaj także z rad innych. Pozdrawiam
Szkoda, że gadasz, chociaż nic nie wiesz :roll: Dla twojej informacji - od kilku dni znowu mam czas na mapmakerstwo i właśnie poprawiam South Island. To miała być niespodzianka, no ale cóż...
A poza tym, to mógłbyś popatrzeć na siebie, zamiast krytykować innych. Mapy janosiczka również są słabe, nie poprawiacie ich mimo wielu błędów. Nie zapominaj, że janosiczek robi mapy, a wy je powinniście poprawiać. Same się przecież nie polepszą. Szkoda, że PAKER Team śpi.

A tak na przyszłość - mógłbyś nie atakować bez powodu. Nie obrażałem waszych map - tylko wymieniłem błędy i pochwaliłem janosiczka za to, że znowu je robi, a ty od razu marudzisz.
ObrazekObrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Florek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Florek »

Ściągnąłem nową paczkę, w skrócie opiszę jakie są moje wrażenia.

Twoich map nie mogę rozpatrywać w kategorii fajne/nie fajne, bo zwyczajnie mam tu sprzeczności. O ile teren przeważnie jest całkiem niezły, a nawet dobry, to całkowicie jakąkolwiek chęć gry odbierają mi... ustawienie startowe dla graczy. ASTRONOMICZNE ilości surowców w spichrzach i budynki startowe dla graczy umiejscawiane bez jakiejkolwiek wyraźnej logiki. Po co? Gracze wolą całkowicie według swojej woli decydować jak się rozwijać, budynki startowe zdecydowanie zniechęcają większość w przeciętnym lobby niż zachęcają. Zbyt duże zasoby startowe sprawiają, że rozgrywa nabiera zbytecznego rozmachu i nie widzi się wymiernych efektów swojej gry, bo wszystkiego i tak jest za dużo. Duża ilość surowców startowych zdecydowanie faworyzuje jakieś mówiąc kolokwialnie noob-play. A to co kuleje niemal w każdej mapie to losowe rozmieszczanie obiektów, lub rozmieszczanie ich w niewłaściwych dla nich lokacjach. Często też ich brakuje.

Wymienię te mapki, które szczególnie mi się podobają, oraz te, które do tego grona nie należą.

Dobre:
Game of Thrones - przeglądam i co znajduję? Dobra mapa! Na śniegu nigdy nie było zbyt wielu dodatków, więc nieco prostsza pewnie w wykonaniu. Po jaką cholerę 10 mieczy w spichrzu? Zdecydowanie za mało jedzenia, standardowe ustawienia były by najlepsze (40/25/10/25 - Border Rivers).
Lost Lands - no, trochę kuleje z obiektami tu i ówdzie, ale wygląda całkiem okazale! I nawet surowce startowe są w porządku!
Monsters Islands - zbędne kopalnie złota i zupełnie nie potrzebnie zachwiany balans w surowcach między graczami. Jeśli chodzi o wykonanie, to jest dobrze (po za tymi świerkami na trawie).
North Bridge - czas na moim zdaniem najlepszą mapę. Niebanalny pomysł na krajobraz, trochę leży standardowo jakość rozmieszczania obiektów, ale w pełni nadrabia to skomplikowanym labiryntem przejść, interesujących kanionów i kilkoma niezwykle klimatycznymi miejscami (jak lokacja gracza 6). Co do zasobów startowych, to zbędne kłody drewna, trochę za dużo kamienia, desek oraz jedzenia. Ilość złota jest imho ok, w razie czego można podnieść max do 40.
The Passage - trochę kuleje w szczególe, ale w ogóle jest dobrze. Bardzo nie rozumiem zasobów w spichrzu, standardowo nasuwa się pytanie - po co?
Time for Die I - Swamp - Wreszcie alternatywa dla Horseshoe. Dobra mapa, nie ma się do czego przyczepić. No, może brakuje obiektów przy połaciach nieopodal żelaza.

Przeciętne:
Battle Moon - całkiem ok! Pomysł zaczerpnięty z Total Annihilation, nie mylę się? Nie rozumiem porcji jedzenia w spichrzu. Rozgrywka może skończyć się jedną wielką zawieżowaną linią, ostrzegam! :P
Dark Rock - Całkiem ładna mapa, jednak zdecydowanie zbyt pusta i trochę niedociągnięta gdzie nigdzie. Ma szansę stać się jedną z lepszych!
Dream - Miałem wątpliwości czy nie umieścić jej w słabych, bo zdecydowanie razi po oczach losowość i regularność ustawiania obiektów, ale do tego przywykłem już chyba w tej paczce. :/
God of Vengeance - Cholera, środek jest całkiem przyjemny, ale boki są tak losowo przepaćkane... CO JA WIDZĘ - wreszcie jakieś rozsądne zasoby startowe! Węgiel też mi się nie podoba, monotonny.
Hard Mountain - ta "40% copied" mapa? Nie wiem co napisać, chyba leży to co wszędzie - pustka momentami, bo te obiekty co są, rozmieszczone zostały przyzwoicie.
Heroes I - 2 spichrze, 1 sztabka żelaza w spichrzu? Ehh... Teren wykonany przeciętne. Ciągle, na każdej mapce rażą mnie w oczy te drzewka iglaste na pełnej trawie, przecież to nie pasuje w KaM!
King's Bounty - pomysłowa, ale wykonanie w szczególe leży (a w zasadzie w jego braku).
L-O-S-T - Survivala raz grałem, ciekawy pomysł. Standardowo razi losowość obiektów (lub ich brak).
New World Order - Hmm, gdyby była pełniejsza (brakuje dodatków) to pewnie znalazła by się w dobrych. Drzewa rozmieszczone całkiem nieźle, góry trochę zbyt regularne, ale generalnie niezła mapa. I za dużo jedzenia w spichrzach.
Open World - brakuje obiektów małego kalibru, drzewa nareszcie mniej więcej rozmieszczone poprawnie.
Roads - leży to co zwykle (słowa kluczowe: obiekty-losowość-drzewa).
The Kingdoms - myślałem, czy wrzucić do dobrych, ale jednak nie. Budynki startowe to kicha, drzewa rozmieszczone jak popadnie i generalnie za pusto. Co zasługuje na duży plus, to dobra koncepcja na całokształt krajobrazu.
Time for Death II - Gorge - ot, to co wszędzie.

Słabe:
1000 Corpses - gospodarstwo na start, tak? Mhm, rozumiem. Fałdowania ok, góry mniej ok, a już w ogóle ok nie jest rozmieszczenie drzew, brak jakiejkolwiek logiki. Teren też dość pusty, brak grzybków i tym podobnych.
Battle Sun - zdecydowanie jedna z najsłabszych, bardzo pusta, a te obiekty które już są, rozmieszczone zostały całkowicie losow. Te góry nie wyglądają zbyt dobrze, w Kamie nie działa ten rodzaj odtwarzania realizmu.
Heroes II - poszarpana, drzewa iglaste na trawie, a drzewa liściaste na moście. BRAK LOGIKI!

Generalnie, nie wiem na ile byłem obiektywny w ocenie, bo kryteria, których się z początku trzymałem rozmyły się w obliczu mnogości tych map. Satysfakcjonujące są jedynie te, które oznaczyłem jako dobre, chociaż tam tez można jeszcze trochę doszlifować parę kwestii (Battle Moon w swojej kategorii też jest dobry, ale to inna liga trochę).

Z mapami jest ok, ale uwaga do Ciebie - gdybyś tylko nie robił w okół siebie tyle szumu, to ludzie nie byli by negatywnie nastawieni do Twojej pracy. Taktowne obchodzenie się z nadmiarem krytki i wyciąganie wniosków to przymioty dobrego artysty.

Pozdrawiam, powodzenia!
Awatar użytkownika
woloszek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: woloszek »

W końcu jakaś solidna ocena. Zgadzam się w większości z tym co napisał Florek, ale czy wszystkie mapy muszą być realistyczne? Może trochę fantastyki ;-P ...wiem wiem, KaM to czasy średniowiecza, ale trochę można od tego uciec. Piko może trochę za bardzo na ciebie najechałem, sorki. Na razie mam mało czasu (studia), ale jak tylko znajdę więcej, to poprawię co do mnie należy jako uczestnika teamu.

Florek a co myślisz o mapie Bad Mountains czy o Battle Sun 1v4? (wypowiedzieć może się każdy ;p)
Awatar użytkownika
Florek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Florek »

Wybaczcie, Bad Mountains mi się usunęło w czasie pisania posta, a Battle Sun 1-4 wrzuciłem do jednego wora z tym 2-2. Co następuje:

Bad Mountains - Mapę zakwalifikował bym do przeciętnych. Bardzo rażą w oczy niepoprawnie dobrane drzewa, na domiar złego - standardowo niedbale rozrzucone. Lokacje po lewej stronie prezentują się dużo lepiej od tych po prawej, tutaj aż wyżej wymienione buki nie grzmocą po oczach. Góra złota gracza 3 (zielony) to jakaś wykonawcza paraolimpiada. Jaśniejsze fragmenty terenu wyglądają dość ubogo.

Battle Sun 1 vs. 4 - Nie wiele się zmienia w kwestii terenu pomijając dodaną środkową lokację, która jest najjaśniejszym punktem mapy. Drzewa jak zwykle losowo i bez żadnych skupisk. Lewa strona mapy wygląda bardzo ubogo. Słaba mapa.
ale czy wszystkie mapy muszą być realistyczne? Może trochę fantastyki ;-P ...wiem wiem, KaM to czasy średniowiecza, ale trochę można od tego uciec.
Gdy pisałem o realizmie miałem na myśli tylko i wyłącznie teren, więc Twoja uwaga nie wiele ma wspólnego z moją. :P

Należy trzymać się pewnego kanonu, jeśli mapy mają być przyjemne dla oka. Źle połączone elementy oczywiście można nazwać "awangardą", ale wstrzymałbym się od pretensji, że ktoś potem tego "wizjonerstwa" nie rozumie. Do czego zmierzam - należy wystrzegać się błędów, oraz je poprawiać, a nie brnąć w zaparte! :)
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

Florek pisze:Ściągnąłem nową paczkę, w skrócie opiszę jakie są moje wrażenia.
W odpowiedzi na posta:

dream - fix area ( add object)
God of Vengeance - fix area ( add/ reamove some object)
Hard Mountain - fix area ( add object )
Heroes of Might and Axe I - fix area ( add new tree, add object, folding the area )
King's Bounty - fix area ( add new tree, add object, folding the area )
New World Order - fix area, fix raw materials ( add object, tree)
Open World - fix area, fix raw materials ( add object )
Roads - fix area, fix raw materials ( add object)
Time for Death II - Gorge - fix area, (add new tree/remove old, add object)
1000 Corpses - fix area
Heroes of Might and Axe II - fix area
Time for Die I - Swamp - fix area
Battle Sun 1 vs 4 - fix area
Battle Sun - fix area
North Bridge - area fix, raw materials
Game of Thrones - fix raw marerials loc 1+2 vs 3
The Passage 4p - fix raw marerials
The Passage 8p - fix .dat, fix raw marerials
Odpowiedz