Kwestia praw autorskich - śmialo pisać

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

kurzel131
Użytkownik Forum
Kontakt:

Kwestia praw autorskich - śmialo pisać

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kurzel131 »

Udostępnianie jest chyba nielegalne:P :twisted:
Ostatnio zmieniony 13 paź 2012, 23:50 przez kurzel131, łącznie zmieniany 1 raz.
italskyyy
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: italskyyy »

Udostępnianie PLIKÓW jest nielegalne, a nie linków.
kurzel131
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Kiedy plik jest pod jakimś linkiem z hostingu:P
Awatar użytkownika
kaszub
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kaszub »

Kurzel pracuje w policji i wlaśnie was przejrzał.
Dzwońcie do adwokata.
kurzel131
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Daj spokój właśnie ogarnąłem bodaj 42 strony a4 tekstu na temat piractwa w serwisie chomikuj i pokrewnych z bloga prowadzonego przez szklarskiego. Choć na innych stronach mają z niego pompę to naprawdę nie wiem czy jest jakiś sens ścigania piratów. Był styczeń kolejny dowód na to że najpierw coś polska robi potem przegląda ,chodzi o acta ale ponoć z jednym hostingiem tak tez było (najpierw zamknięcie potem dochodzenie). Polska grupa anonymous pokazała jakie to silne hasła ma polski rząd i co oni sądzą o tym acta. Fakty były takie że mogły przez to splajtować firmy informatyczne dostawcy neta i poniekąd szkoły. Statystyka jest taka ,że twórcy zarobią więcej na rozprawie sądowej niż wydanej płycie czy tam filmie tylko jak tam słusznie zauważono najniższa krajowa to nie ~3400zł tylko 900 w sumie zus dojazdy i takie tam. No i teraz pomyślcie wychodzi gta 5 za ok 200 zł i znajdź tu wolny hajs kiedy masz na utrzymaniu laske dziecko i siebie. Inny przykład piszesz licencjat chcesz skorzystać z książki by przepisać linijkę a musisz kupić książkę na którą cię nie stać?. Tam był podany fragment kk i wynika z tego ,że ingerencja w czyjeś dzieło też jest karalne czyli za znaczą edycję kodu źródłowego linuxa i przerobieniu go na własną dystrybucję mogę być ukarany ? gadałem na ten temat z kumplem co studiuje prawo i gość przyniósł kodex karny i cywilny i jechaliśmy po kolei to co chciałem wiedzieć się dowiedziałem. Jednak z samym chomikiem też jest zabawna sprawa dostałem kilka ciekawych wiadomości ,że mam na chomiku niezgodne z pl prawem treści albo naruszam prawa autorskie, za każdym razem rozmowa wyglądała jak z jakimś botem ,że oni nie mają prawa sprawdzać treści przed usunięciem/blokiem. Ale co do nielegalnych dziwek to już się uśmiałem, sorry tak to jest jak gimbusiarnia zakłada chomika wejdzie, nie sprawdzi a zgłasza bo wygląda jak wygląda, a mi usuwają treści za nic.
Awatar użytkownika
kaszub
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kaszub »

Uwaga, uwaga!
Odwołuję alarm!
Kurzel nie pracuje w policji!
:D
kurzel131
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Odkąd zdałem technika żadnej roboty na dłużej jak dniówkę bez wynagrodzenia nie znalazłem - tartak 2.5h na próbę i flinston 8.5h tu niespodzianka nikt mi nie powiedział ,że nawet jak nie ma roboty trzeba zapierdalać fajrant se może zrobić taki murarz jak nie ma cementu niby wszystko ok a tu się dowiaduje o wyjebie. No z wyjątkiem uploadu kilkudziesięciu fot przez miecha na 1-3 hostingi typu demotywatory ale wypłata u dłużników.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

kurzel131 pisze:Inny przykład piszesz licencjat chcesz skorzystać z książki by przepisać linijkę a musisz kupić książkę na którą cię nie stać?. Tam był podany fragment kk i wynika z tego ,że ingerencja w czyjeś dzieło też jest karalne czyli za znaczą edycję kodu źródłowego linuxa i przerobieniu go na własną dystrybucję mogę być ukarany ? gadałem na ten temat z kumplem co studiuje prawo i gość przyniósł kodex karny i cywilny i jechaliśmy po kolei to co chciałem wiedzieć się dowiedziałem.
Odnośnie pierwszego przykładu zerknij na prawo autorskie, roz. 3 oddział 3.
Oprogramowanie to już inna kategoria, np. przytoczony przez Ciebie Linux jest dostępny na licencji GNU GPL v2. Możesz zmienić czy zapożyczyć dowolną ilość kodu źródłowego na własne potrzeby i wszystko będziesz robił zgodnie z prawem, o ile zachowasz informacje o autorach oryginału i sam udostępnisz źródła na takiej samej licencji.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
kurzel131
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Niby ta tylko do tego jest komentarz. Jak chcesz mieć pełne prawo do utworu (jest on uznany za twoje dzieło) musisz wykonać znaczne zmiany a nie tylko kosmetyczne. Weź np kod gry k&m dodaj jednostkę nawet niech to będzie jakiś czarownik wydaj jako swoją, spróbuj nie wylądować w sądzie. Challange accept?
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

KaM jest na licencji własnościowej, więc teoretycznie to za poprawienie literówki można by pójść siedzieć. W praktyce SR2 zrobiony bez wiedzy i zgody autorów i wydawcy został doceniony i uznany za oficjalny.
Wiele zależy od samego podejścia posiadaczy praw autorskich, choć w przypadku oprogramowania sprawy rzadko kończyły się w sądzie - jak już to kazano zaprzestać rozpowszechniania i prac nad modyfikacjami.

Opierając się na cudzej pracy nie będziesz mieć do niej pełnych praw. Wyjątkiem może być sytuacja w której sam autor się ich zrzeknie lub wygasną one, przykładowo 70 lat po śmierci autora.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Odpowiedz