Identyfikacja graczy sieciowych

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Identyfikacja graczy sieciowych

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Nie jest tajemnicą, że obecnie w grze sieciowej w KaM Remake każdy może się podszyć pod dowolną inną osobę, używając jej nicka. Brak jakiejkolwiek odpowiedzialności za te czyny prowadzi dalej - niszczy reputację właściwego gracza, a podszywającemu się daje wolną drogę do wyjścia z gry w dowolnym momencie (to się już chyba zdarzyło każdemu, co?).

Czy macie jakieś pomysły, jak ukrócić takie procedery? Wiadomo, że nie przeskoczymy pewnych ograniczeń, ale zawsze można coś wymyślić, żeby móc kogoś zidentyfikować (że "ten" to rzeczywiście "ten").

Kiedyś ktoś w grze sieciowej oskarżył mnie, że podszywam się pod Lucbacha :smiesne:, więc poprosiłem, żeby odpalił nasze forum - zalogowałem się, żeby udowodnić mu, że się myli. Wtedy nie ma wątpliwości. To jest jeden ze sposobów na sprawdzanie użytkowników.

Docelowo, idealnym rozwiązaniem byłyby konta użytkowników, które identyfikowałyby ich bez najmniejszych wątpliwości. Nie wiem czy jest to możliwe (spróbuję się dowiedzieć od Lewina), więc do tego czasu może coś wymyślimy?

Obserwacje, idee, pomysły - bardzo mile widziane!
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum

Re: Identyfikacja graczy sieciowych

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Diego »

lucbach pisze: Docelowo, idealnym rozwiązaniem byłyby konta użytkowników, które identyfikowałyby ich bez najmniejszych wątpliwości. Nie wiem czy jest to możliwe...
Pewnie, że takie coś jest możliwe, ale nie wiem jak tam z doświadczeniem u naszych twórców Remake...
Jeśli miałoby takie coś być, to wtedy gra (multiplayer) musiała by łączyć się z jakimś serwerem (tu drugi problem, bo wtedy potrzebny będzie serwer odpalony 24h na dobę).

Wtedy przy wchodzeniu do multiplayer odbywało by się logowanie do profilu, które wcześniej było rejestrowane na serwerze.

Możliwe jest, ale nie wiem czy Krom i Lewin kiedykolwiek takie coś robili i czy mają możliwość dodać to do KaM Remake ; )
smile ; )
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

A co do powyższego pomysłu- może dało by się to podpiąć pod serwer strony? To chyba nie jest jakoś szczególnie transferożerne?
Awatar użytkownika
Diego
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Diego »

'Transferożerne' nie jest, musi wysłać i odebrać tylko kilka zapytań.

Nie znam się dokładnie na takim programowaniu, w którym siedzą Krom i Lewin, i nie wiem czy są tam możliwości wysyłania zapytań/łączenia się z bazą danych np. MySQL.

Bo możliwe, że taka baza na jakimś hostingu www nie wystarczy, i trzeba mieć swój serwer na kompie, i to dobrze skonfigurowany pod grę. W tym wszystkim nie jestem specjalistą.

A jeśli by była taka możliwość, łącznie się z MySQL to było by świetnie : )
Wtedy nawet mogę udostępnić własny serwer ; )
smile ; )
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Serwer przez 24h na dobę to norma - chłopaki dysponują dość mocnymi serwerami (Lewin napisał mi o tym ostatnio przy okazji omawiania pewnego pomysłu).

Tylko jak z integracją kont (rejestracja, logowanie, statystyki) z Remakiem - nie wiem. Mam nadzieję, że Lewin podejmie wątek - czekamy :wink: .
lucbach,
Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ChrisEggII »

Lucbach pisze:Docelowo, idealnym rozwiązaniem byłyby konta użytkowników, które identyfikowałyby ich bez najmniejszych wątpliwości. Nie wiem czy jest to możliwe...
http://www.knightsandmerchants.net/foru ... f=24&t=794
Pierwszy post, pod "declined".
danio
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: danio »

Pomysł dobry , ja też się z problemem spotkałem .
Przyłapałem gościa o nicku Damian PL , a ja mam DamianPL (tzn miałem)
Jak go przyłapałem to wyszła kłótnia . Ktoś że znajomych graczy poprosił o potwierdzenie tożsamości . Na szczęście mnie znał , wiec problemu nie było .
Zmieniłem nick na obecny . Ale znaleźli się gracze którzy mnie wyrzucają bo
myślą że jestem quicker-em . Ostatnio jakby nie znajomy , to też by mnie jeden wyrzucił . Teraz już mnie troszkę graczy zna , więc wiedzą że nie uciekam . Może nie gram rewelacyjnie , ale wydaje mi się że nie osłabiam team-ów w których gram ( nie chwaląc się , bywały sytuacje w których dzięki dobre gospodarce i odwadze :) wygrywałem . Ale do tego trzeba mieć dobrą gospodarkę na co potrzeba 1 h 15 min gdzieś .
Dopiero po tym czasie dołączam , jak się reszta teamu pomoże się bronić to wtedy spokojnie wyciągam swój arsenał . Trochę odbiegłem od tematu.
:)
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kuba11100 »

Jestem w stanie się założyć, że Krom z ekipą nie zgadzają się na utworzeniu systemu kont z prostej przyczyny.
Obecnie system jest scentralizowany w niewielkim stopniu - serwer główny nie robi nic poza rozgłaszaniem adresów innych serwerów do gry. Gdyby miał dodatkowo trzymać bazę loginów i haseł i zajmować się uwierzytelnianiem dla rozgrywek na wszystkich serwerach, to po pierwsze mógłby wymagać mocniejszej maszyny i łącz (= wzrost kosztów utrzymania), a po drugie jego awaria przerwałaby wszystkie gry.
Osobna baza kont na każdym serwerze jest złym rozwiązaniem, bo nadal można by było się pod kogoś podszyć, oraz ze względów bezpieczeństwa - kto wie, czy ktoś by nie postawił serwera tylko po to, żeby zbierać hasła? Remake jest otwartoźródłowy, mała przeróbka w kodzie i wszystko zapisane jako plaintext.

Centralizacja wszystkiego mogłaby być dobrym rozwiązaniem, ale kosztownym. Obecnie cały projekt żyje wyłącznie dzięki datkom i coś takiego skończyłoby się albo fiaskiem, albo byłoby równie często dostępne co Gadu-Gadu parę lat temu.

Na obecną chwilę zostaje umawiać się prywatnie, żeby mieć stuprocentową pewność (zdaję sobie sprawę i rozumiem, dlaczego wielu nie chce streamować, choć jest to swego rodzaju dowód ;)). Społeczności niektórych gier też nieraz dogadują się odnośnie rozgrywek na IRCowych kanałach, gdzie też można rejestrować swoje nicki - i chyba głównie to rozwiązanie (lub podobne, jak np. czat w czasie rzeczywistym zintegrowany z forum) jest w miarę sensowne.

//edit: powtórzenie
Ostatnio zmieniony 20 lis 2012, 22:53 przez kuba11100, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Chłopaki, dzięki za Wasze głosy. Napisałem w tej sprawie do Lewina i udzielił bardzo szczegółowej odpowiedzi.

Cytuję:

We know that people are impersonating and other things, that's just what happens on the internet, people can be nasty and remain anonymous. The only way to solve it is to use user accounts, but there are a lot of problems with doing that:

1. We would probably need to rent a server in Europe to make it work quickly and effectively.

2. We need to store passwords, email addresses, and maybe other private information. If our server was hacked and this information was stolen we could be in trouble. Since we would be writing the system ourselves it would be more prone to errors than say hosting a PHPBB forum.

3. We would need to spend a lot of time writing the system. There are a lot of required features like password resetting.

4. What about people on LAN games without an internet connection? They need a way to play too.

5. We don't want to force people to have to create an account to play the Remake, so we'd probably have a guest mode. But I don't know how we can make that work, maybe you can only use a guest name that hasn't been registered to an account yet.

6. People can still find ways to mess up the system. For example somebody could register accounts for all of the active users on the Polish forum, then you have to be called "Lucbach555" and that guy can log in as Lucbach or any of the account he has registered. We can't really stop this, the only way would be to let people report when this happens so we can remove those accounts or something, but that will take up a LOT of time and effort (and how do you have proof anyway? He could actually be called Lucbach too).

7. People like to change their nickname as the join/leave clans (or if they just change their gaming name for whatever reason). So would they have to register again? (with a unique email address?) That's not really fair. The other option is to let them use any username they like, and when you hover on their name it shows their "account name" or something (in the same way that when you play Steam you can use any name in-game, but people can check your Steam account name if they want to)

8. It's extra maintenance for us, we'd need to make sure this server is running and everything is working properly and solve problems people have with logging in or their account. The current setup is quite low maintenance for us.

As you can see there are a lot of problems, so I don't really think it's practical to have an accounts system yet. Ideally (if we owned KaM) we would like to release it through Steam or a similar system which provides all the account stuff for us. But I doubt that will always happen.

At the end of the day there will ALWAYS be trolls/bad people on the internet, and even if we do something to stop them they will still find another way (for example registering many accounts on our system so they can change whenever they like). If people want to recognise each other they can be friends on Skype/ICQ/whatever or recognise each other from the way they type messages (things only two friends would know and an impersonator wouldn't.
lucbach,
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Alanbach »

Cieszę sie z tej odpowiedzi. Co prawda faktycznie zawsze znajdą się jakieś trolle, które i tak znajdą sposób na uprzykrzenie innym życia, nie mniej jednak wg mnie zakładanie jakichś skomplikowanych powiązań z kontem i e-mailem również jest złym pomysłem.

Ja właśnie po to nigdy nie używam swojego forumowego nicka w grze, aby dzieci neo mogły się nim bawić i wyżyć do woli w necie. Tymczasem wyrabiam sobie reputację na innym, skromnym, nieznanym nicku
.
Postulowałbym bardziej za tym, aby gra nie maskowała numeru IP (są programy do maskowania, ale miejsce i tak masz stałe). Mam na myśli to, że gracz mimo, iż zmieniłby sobie język gry np. na angielski - to i tak miałby flagę polską a nie angielską z uwagi na to, że program zlokalizuje lokację użytkownika i przydzieli mu flagę wg lokacji a nie języka w grze.
Obrazek
Odpowiedz