nie, źle mnie zrozumiałeś. Nie całkowicie jak plemiona. Podobnie ale tak kamowato.
No bo przenieść całą grę do internetu sobie nie wyobrażam. Przecież można grać w remake... A do tego 1000 osób naraz by grało... Nie, nie...
To ma być coś innego
A czy Panowie z kam remake mają jakąś zgodę autorów grafiki kamowskiej czy robią to nielegalnie? Pytam bo mnie to interesuje w kwestii tego gdyby ktoś właśnie chciał zrobić przeglądarkową wersję kam. Jeżeli nie można wykorzystać oryginalnej grafiki to nie zrobimy kama online bo z inną grafiką będzie to inna gra. Jeśli ktoś może to niech mi co nieco wyjaśni ten problem.
Ja wysłałem zapytanie do polskiego Top Ware, czekam na odpowiedź, bo mieli się dowiedzieć co i jak.
Jeśli chodzi o mnie, to ja na razie prace wstrzymałem, bo jest okres Świąteczny i muszę znaleźć jakąś pracę. Jednak za 2-3 tygodnie wrócę do prac w których będę sprawdzał, które będą przygotowywały cegiełki do złożenia całościowej gry. Jednak gdy zacznę robić już ostateczną grę, to nie opublikuję jej do momentu uzyskania zgody autorów gry.
Też mnie zastanawiało jak to jest z KaM Remake. Mogę się założyć, że gdyby autorzy remake pobierali pieniądze za tę modyfikację gry, to pewnie cichego przyzwolenia by nie było...
Przepraszam za bład. Po prostu pod tym adresem licensing@topware.com spytałem się czy jest polski suport tej gry. Zgłosił się Tadeusz Zuber, prokurent.
Napisałem:
Wiele osób (fanów) dyskutuje na temat zrobienia przeglądarkowej wersji gry. sa pomysły, aby grę poprostu 'skopiować do internetu', są pomysły, aby dodać jakieś nowe rzeczy, które będą pasowały do gry. Jednak problemem jest tu to, że jest wykorzystywany czyjś pomysł gry, oraz wykorzystywanie czyjejś grafiki. Osobiście przyznam, ze sam podejmuję próby zrobienia takiej gry we flashu, jednak problem polega tu na prawach autorskich.
moje pytanie brzmi, czy jest jaka kol wiek możliwość stworzenia przez fanów takiej gry, bez narażenia na odpowiedzialność prawną? Może autorzy/dystrybutor, lub kto ko wiek, mógłby wydać taką zgodę? Wiele fanów próbowało zrobić taką grę, jednak na temacie praw autorskich się to kończy.
Temat jest dość szeroki, ale chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś droga do zrobienia takiej gry. Biorę pod uwagę to, że jakby przeglądarkowa gra przynosiła przychody, to w tedy część dochodu mogła by iść do autorów.
Przepraszam za moja mało oficjalną formę maila.
W odpowiedzi dostałem jak na razie:
Szanowny Panie Piotrze,
Sprawa jest rzeczywiście bardziej skomplikowana niż by się mogło wydawać, dlatego proszę dać mi kilka dni a postaram się dokładnie rozeznać, jak się sprawy mają.