KaM-owa Liga Polska 1v1 - zasady

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Co sądzisz o tym pomyśle?

Dobra myśl, z chęcią bym w tym uczestniczył!
37
77%
Nic z tego nie wyjdzie.
11
23%

Liczba głosów: 48

Mixons
II Miejsce KaM Ligi Polskiej

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixons »

Zapomniałem o bardzo ważnej sprawie! Liga dopiero się zaczęła, więc mogę jeszcze to poprawić. Ligę gramy na wersji beta r4297. Do każdego uczestnika wyślę pw z linkiem do tej wersji remake.
A co zmienia ta wersja:
-łucznicy strzelają szybciej, a dokładnie: wcześniej strzelali z taką samą szybkością jak kusze(0,8-1,6s)teraz 0,4-0,8s
-jednostki z tarczami mają +1 do obrony przed kuszami i łukami
-kilka zmian w markecie

Jeszcze raz przepraszam, że zapomniałem o tym!
Seblas
Użytkownik Forum

Re: Kamowa liga polska 1v1

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Seblas »

Mixons pisze:Organizacja:
-system gry: jeden mecz składa się z dwóch pojedynków, w pierwszym gracz A wybiera lokację, gracz B mapę, w rewanżu na odwrót. Gracz z niższym numerem(który jest ustalany wg kolejności zgłoszeń) pierwszy wybiera mapę

-w przypadku, gdy po trzech meczach czterech graczy ma tyle samo pkt, zawodnik "a"(najniższy numer w grupie) gra z zawodnikiem "b" (następny najniższy numer) jeden pojedynek, to samo zawodnicy "c" i "d" przy czym to pozostali uczestnicy. Do pierwszej ligi przechodzą zwycięzcy tych rozgrywek. Mapa będzie wybierana systemem eliminacji map czyli: gracze po kolei eliminują mapy na jakich nie chcą grać, przy czym zaczyna zawodnik z niższym numerem, natomiast lokację wybiera pierwszy zawodnik z wyższym numerem
Nic nie napisałeś o tym, czy mapy mogą się powtarzać...
Awatar użytkownika
Cahir
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cahir »

Nie widzę w spisie map Borderka a z tego co widziałem to jedna grupka grała na nim.
Jak to jest?
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: radziopoke »

Wydawało mi się, że wcześniej był i dlatego mogła to zmylić graczy. Mixons dodaj tą mapę by nie było nieporozumień :)
Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bo_co »

Hm mapy zostały wybrane.
Ta znacznie różni się od pozostałych początkowymi budynkami.
Skoro jej nie ma to sie na niej grać nie powinno, ale skoro uczestnicy miedzy sobą to uzgodnili to ich sprawa. Dla nich była do fair gra i to jest najważniejsze.

Jeżeli na prawdę chcecie tą mapkę, proponuję 45/50 min PT ze względu na początkową sytuacje na planszy.
Jeżeli dom jest pewną sytuacją, to oglądając go z różnych stron wyglądałby inaczej.
Mixons

Odpowiedz z cytatem

Tak, tak jedna para grała na tej mapie, ale tuż przed turniejem usunąłem ją, ponieważ na starcie są początkowe budynki. Uznałem jednak tą grę, ponieważ gracze nie wiedzieli, że mapa została wycofana. Nie zmienia to jednak stanu rzeczy, że pojedynki można grać tylko na ligowych mapach i zasadach!

Seblas: Mógłbyś jaśniej?

Tak przy okazji: Jak tam pojedynki? Jeśli jacyś gracze są nieaktywni proszę o pw.
Awatar użytkownika
ChrisEggII
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: ChrisEggII »

Mixons ma rację. Nie mieliśmy pojęcia, że mapa została wycofana. Specjalnie nawet go jeszcze zapytałem, czy nie będę musiał tego pojedynku powtórzyć, bo dodatkowo rozegraliśmy go na starszej wersji.
Seblas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Seblas »

Mixons pisze:Tak, tak jedna para grała na tej mapie, ale tuż przed turniejem usunąłem ją, ponieważ na starcie są początkowe budynki. Uznałem jednak tą grę, ponieważ gracze nie wiedzieli, że mapa została wycofana. Nie zmienia to jednak stanu rzeczy, że pojedynki można grać tylko na ligowych mapach i zasadach!

Seblas: Mógłbyś jaśniej?

Tak przy okazji: Jak tam pojedynki? Jeśli jacyś gracze są nieaktywni proszę o pw.
Gdy zagram jeden mecz na mapie X, to kolejny też mogę zagrać na tej samej mapie, jeżeli strony tak ustaliły?

Co do Border Rivers, to ja bym ją włączył do puli map. W końcu niech będzie jakieś urozmaicenie, a nie tylko to samo ale na innym terenie...
Awatar użytkownika
Cahir
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cahir »

Jeśli już borderek ma być to z 45 pt. 55 czy 60 minut na tej mapie to tak jak 70-75 na innych.
Mixons

Odpowiedz z cytatem

Tak w jednym meczu(2 pojedynki) można grać tą samą mapę dwa razy.

Border został już wycofany, a liga już trwa, więc go nie dodam z powrotem. Może jakieś urozmaicenie, jednak ingeruje w rozbudowę miasta. Choć niektórym graczom może się wydawać, że umieszczenie odgórne na mapie początkowych budynków jak gospoda i szkoła, może być mało znaczące, to jednak to już wpływa w znacznym stopniu na plan miasta. Już nie mówię o kolejnych budynkach jak drwal, kamieniołom i tartak, które na tej właśnie mapie też są umieszczone od razu. To już naprawdę może sporo pokomplikować we własnym planie osady, bo jak wiadomo wszyscy inaczej się rozbudowują. Wisienką na torcie dla wycofania tej mapy są wojska początkowe.
Odpowiedz