Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Seblas
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Seblas »

Machiavelli pisze:Witam, moje pomysły:

1. Nowe grafiki do edytora, np. wóz z sianem, zasieki, itd. Co by nadać większego klimatu ; )

(...)
1. Nikt na to nie ma czasu.
2. Przez każdą linię wież można przejść.
3. Przeszkadzające drzewa to też jakieś urozmaicenie. Drwal rzeczywiście mógłby ścinać wszystkie drzewa.
4. Trzeba poczekać z drogą, a nie wszystko na raz i potem marudzić, że budynki stoją...
5. Nie mam zdania :)
6. Temat rzeka...
7. Raczej lepsza byłaby opcja "usuń wszystkie".
8. Szkolenie automatyczne? Bez przesady. Może zróbmy wszystko automatyczne - tylko włączymy grę i popatrzymy? ;-) Trzeba ogarniać i ruchy wojsk i obsługę miasta.
9. Ja używam edytora przy mnie popularnych mapach, ale odkrywam też teren wokół siebie.
10. Gdyby wszystko miało sens to i np. konie musielibyśmy karmić.
11. Do przemyślenia...
Bo_co
Zwycięzca KaM Ligi Polskiej

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bo_co »

Ale wymyślasz chłopie, przy takich zmianach to już nie byłaby ta sama gra.

Ma mnóstwo wież ? co za problem ---> ma małą armie.
Jeśli chodzi o ścieżki i budowanie budynków, co za problem (masz 12 budowniczych) zrobić 8/9 kostek ścieżki a tamci budują domek ?
Twoje pomysły są kompletnie bez sensu, po co klin dla konnicy skoro impet i pęd nie istnieją w tej grze ?
Kompletnie się nie znasz na taktyce... Zrobisz ten czworobok, ktoś go zaczepi i automatycznie wszyscy się rzucą walczyć, formacja straci sens... PO TO SIE DZIELI ODDZIAŁY na mniejsze !
Masz edytor to sprawdź mape PRZED grą. Nie musisz grać przecież z nim.
Gracze, którzy grają po którys tam raz mape są wstanie rozbudować się co do 'kostki' tak samo, więc nie uważam by gracz, który nie czuje się na siłach nie mógł zajrzeć w edytorek. Mając nie mając edytorka tak i tak musisz odkryć teren.
Zmiany kompletnie zautomatyzowałyby gre.

Pikinier ma zbroję z żelaza (co jest bardziej wytrzymałe ? drewno vs metal) , pozatym produkcja żelaza jest ograniczona, cała gra opiera się na tego typu realcjach, jeżeli jest czegoś mało to jest to lepsze . Przykładowo kiedyś kiełbaski były najgorszym pokarmem, w remake są najlepszym bo ciężko je wyprodukować.

Poza tym kolego ja nie gram jako 'bo_co', więc to musiała być jakaś wredna podróbka !
tym bardziej, że gram tylko na nowej wersji już prawie 2 miesiące.

Jeśli chodzi o konta w remake, jestem jak najbardziej ZA !
Jeżeli dom jest pewną sytuacją, to oglądając go z różnych stron wyglądałby inaczej.
Awatar użytkownika
Smalec
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Smalec »

Pewnie to, co ja chciałbym tu dodać - było już powiedziane. Otóż chodzi mi o to, żeby gracz mógł zakładać konto. Miałby swoje statystyki (zwycięstwa, porażki, ilość pokonanych żołnierzy, itd.). Oczywiście można też wprowadzić coś takiego, jak ranking. Co jeszcze chciałbym dodać... można wgrać więcej kampanii, lecz trzeba je konkretnie dostosować, ponieważ w niektórych posiadamy machiny wojenne, bądź możemy tylko rekrutować wojska z ratusza, a niestety jeszcze budynek ten nie funkcjonuje. Jedynie można go tylko budować. Co myślicie o moim pomyśle? Wiem, że jest z tym trochę roboty, ale urozmaiciłoby to grę.
Awatar użytkownika
Chrisman
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Chrisman »

jeszcze nikt na ten pomysł nie wpadł.......
Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ciemnozielony »

Smalec pisze:...bądź możemy tylko rekrutować wojska z ratusza, a niestety jeszcze budynek ten nie funkcjonuje. Jedynie można go tylko budować.
No właśnie nawet budować nie możemy. Aczkolwiek kiedy wgrałem misję 1 TCK do Remake, Ratusz stał. Ale nie funkcjonował. To samo tyczy się warsztatu wojennego.
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?

d(._.)b
Awatar użytkownika
wisnia_pc
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: wisnia_pc »

Mam kolejny nie koniecznie wspaniały pomysł :)

Dziś grając sobie po sieci wpadłem na pomysł liczników wyprodukowanych towarów, przez budynki, jak to by miało działać? ano tak przykład na stajni:

Zaznaczamy budynek i pokazuje nam się licznik wyhodowanych koni, oraz
licznik ziarna jakie było dostarczone do budynku, wtedy wiadomo by było ile
pożerają a może zżerają :) nasze koniki i ile trzeba snopków na jednego.

Drugi pomysł dotyczy gospody, chciałbym żeby w przyszłości został
rozwiązany pewien problem serwowania/dawkowania pożywienia jednostkom.

Widział bym to tak:

-jeżeli w gospodzie są tylko 2 typy żywności np: wino i chleb to niech człek je tylko 1 rodzaj wybrany losowo
- jeżeli są więcej niż 2 typy żywności to niech sobie zjada 2 porcje
-można by to było rozwiązać przyciskiem podobnym jak jest w leśniczówce, serwowanie tylko 1 rodzaju żywności lub wszystkich

Do czego to by miało służyć?. No więc nurtuje mnie coś takiego jak kolejka głodnych przed karczmą. mamy np. 5 głodnych, którzy już sobie idą do karczmy, ok wszystko w porządku w karczmie 2 chleby i 3 winka, wpada 2 bo są najszybsi i zanim reszta dojdzie to już w karczmie nie ma nic, no 1 wino :)
Niestety widzą ze jest mało jedzenia to się muszą opychać po 2 dania:)
The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: The Viking »

Ciekawy pomysł, chyba jestem za. Też mam podobne problemy. Obliczanie ilości towarów które przeszły przez dany budynek może dużo usprawnić rozbudowę osady, co da także szybsze oszacowanie czego nam w danej chwili potrzeba albo nawet brakuje. Jakże wiele razy zdarzyło mi się, kiedy to budowałem gospodarkę wydolną na ówczesny poziom miasta, ale po rozbudowie gospodarki ciężkiej spostrzegam że zapas 100 chlebków dziwnym sposobem wyszedł szybko i ludzie giną na ulicy. Ten pomysł jest świetny moim zdaniem.
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com
radziopoke
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: radziopoke »

Czytałem gdzieś pomysł na temat sposobu zgrywania nowych map dla graczy, którzy aktualnie danej mapy nie posiadają. W tym pomyśle chodziło o to by mapa była ściągana od graczy, którzy już posiadają daną mapę(najczęściej od hosta). Coś czuję, że i tak nie będzie to wykonane w Remaku i wpadłem na lepszy pomysł. Mianowicie jeżeli ktoś by nie posiadał danej mapy to wyświetlał by się link do ściągnięcia mapy(taki link mógłby być zawarty w opisie misji) i po ściągnięciu mapy gracz mógłby bez problemu brać udział w danej grze. Było by to o wiele prostsze do zaprogramowania. Wprawdzie mówiąc nie jest to mój pomysł, a pomysł z gry Osu! (gra dla fanów anime). W tej grze ludzie bez problemu czekają aż ludzie ściągną pliki, które czasem zajmują nawet z 20mb(i pomyśleć, że od samego początku w grze nie ma ani jednej piosenki a ja mam już ich kilkadziesiąt). A po ściągnięciu pliku w grze klika się F5 i już można grać z innymi.

Przy mapach kama nie było by zbyt długiego oczekiwania w końcu mapy i tak mało zajmują.
Szkoda, że za bardzo angielskiego nie umiem bo może bym ten pomysł podrzucił programistom Remake
Bo_co

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bo_co »

Podrzuć Pakerowi, wystarczy, że doda taki 'link' do nowych map :P.
Przy okazji sprawdzi się ten pomysł.
Jeżeli dom jest pewną sytuacją, to oglądając go z różnych stron wyglądałby inaczej.
Gość

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gość »

Nie wiem czy było ale dlaczego drwal nie może atakować wojska wroga ? chodzi o obronę gdy żołdak atakuję drwala on nie może zaatakować żołdaka ? wcale nie chodzi o to żeby robić drwali i robić wojsko tylko chodzi o to żeby drwal umiał sie obronić :)
W K&M jest mało jednostek moim zdaniem , 4 jednostki szturmujące (wojownika i barbarzyńcę licze jako 1 ) , 3 przeciwkonni, 4 z daleka (balista i katapulta) i 3 konni.
A wracając do tego BARBARZYŃCY MIELI TWARDĄ SKÓRĘ DLATEGO SĄ RÓWNI WOJOWNIKOWI KTÓRY NOSI ZBROJĘ . Powinni dodać po 1 jednostce każdego typu. Do piechoty dodałbym wiekiernika (1sztabka żelaza 1 węgiel) bez zbroi . 3 ataku 0 obrony , przeciwkonny hmmm no nie mam pomysłu (: , do konnego dodałbym chętnie jakiegoś rolnika :):) może taki wojownik na koniu napewno byłby groźny ! chociaż to głupota ... Wiem że odgrzany kotlet ale prawie nikt już nie dodaje postów na tym forum ! Czemu tak dużo ludzi gra w LOLa ? przecież K&M to najlepsza gra strategiczno ekonomiczna , mam jeszcze stare opakowanie co prawda brata K&M 1 kampanie .
Sorry że tak długo ale zmuła na feriach :)
Odpowiedz