Problem z Edytorem misji

Tutaj dowiesz się jak stworzyć własne misje oraz pisać do nich skrypty; dział jest też miejscem na ogólne dyskusje dotyczące tworzenia misji.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Zablokowany
Awatar użytkownika
SieniX111
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2011, 23:12

Problem z Edytorem misji

Post autor: SieniX111 »

Przepraszam jeśli taki temat był ale mam problem mianowicie gdy wczytam jakaś misję przez edytor KaMEdit-0.9 - pojawia mi się czarne tło (zamiast terenu) i nie mogę przesuwać po mapie, ale mogę zmieniać np. towary w spichrzu. Proszę o pomoc.
Gość

Post autor: Gość »

musisz wcisnąc przeglądaj i wybierasz mapkę dla przykładu Misja przez pustynie jest oznaczona MMmision1 i kliknij przeglądaj i musisz wybrać save rozumiesz ? jeżeli chcesz to pisz na priv lepiej ci wyjasnie
Awatar użytkownika
SieniX111
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2011, 23:12

Post autor: SieniX111 »

mam wczytaną mapę tylko nie mogę "poruszać" się po niej i zamiast tekstury terenu mam czarne tło ale budynki i jednostki widać
Gość

Post autor: Gość »

WCZYTAJ MAPĘ , TERAZ MUSISZ KLIKNĄĆ PRZEGLĄDAJ
NP MASZ WCZYTAJ : dmission0
PRZEGLĄDAJ Dmaps : save00.map
DMAPS SĄ TO TPR i samouczka
mm pojedyńcze misje takie jak przez pustynie
smaps do TSK
The Viking
Administrator Forum
Administrator Forum
Posty: 774
Rejestracja: 29 maja 2012, 20:26
Lokalizacja: Gdańsk

Post autor: The Viking »

Problem może leżeć gdzie indziej. Nie wiem jak edytor misji bo sam się bawię tylko terenowym, ale właśnie ten terenowy wymaga źródła grafik, które się znajduje właśnie w grze KaM. Spróbuj zainstalować ten edytor dokładnie w tym samym folderze w którym znajduje się launcher gierki.
Wiking,
administrator forum knights.sztab.com
Awatar użytkownika
SieniX111
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2011, 23:12

Post autor: SieniX111 »

The Viking pisze:Problem może leżeć gdzie indziej. Nie wiem jak edytor misji bo sam się bawię tylko terenowym, ale właśnie ten terenowy wymaga źródła grafik, które się znajduje właśnie w grze KaM. Spróbuj zainstalować ten edytor dokładnie w tym samym folderze w którym znajduje się launcher gierki.
Dalej to jest to samo.
kuba11100
Administrator Forum 
Administrator Forum 
Posty: 1663
Rejestracja: 18 sie 2008, 13:57
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: kuba11100 »

Mylisz mapę (.map) z misją (skryptem, .dat).
Ustaw poprawną ścieżkę do KaM w opcjach i wczytaj plik misji jeszcze raz, jeśli to nic nie da to wczytaj mapę do podglądu ręcznie.
Musisz to zrobić z poziomu paska nad podglądem, sama zmiana ścieżki w widoku drzewa nic nie da.

The Viking, edytor misji akurat tego nie wymaga :)

Przy okazji przenoszę temat do właściwego działu.
Pozdrawiam,
kuba11100

Strefa KaMMirror misji
Awatar użytkownika
SieniX111
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2011, 23:12

Post autor: SieniX111 »

kuba11100 pisze:Mylisz mapę (.map) z misją (skryptem, .dat).
Ustaw poprawną ścieżkę do KaM w opcjach i wczytaj plik misji jeszcze raz, jeśli to nic nie da to wczytaj mapę do podglądu ręcznie.
Musisz to zrobić z poziomu paska nad podglądem, sama zmiana ścieżki w widoku drzewa nic nie da.

The Viking, edytor misji akurat tego nie wymaga :)

Przy okazji przenoszę temat do właściwego działu.
Wczytują się tylko mi pliki .dat inne nie wchodzą (czyli .map).
Na przykład wczytuje mi plik mission8.dat (z opisanym problemem), a pliki save08.map w ogóle nie wczytuje.
http://imageshack.us/photo/my-images/19 ... uudyk.png/ tu macie zdjęcie problemu
Awatar użytkownika
SieniX111
Użytkownik Forum
Posty: 9
Rejestracja: 21 sty 2011, 23:12

Post autor: SieniX111 »

problem rozwiązany przepraszam za zawracanie du** takimi błahymi sprawami
Zablokowany