Knights and Merchants, jak niemal każda gra wydana w owych czasach w Polsce (i to w dodatku po polsku - w 1998 to było coś!) została dokładnie przemaglowana przez prasę. Ogólnie o ile na TSK złego słowa nikt nic nie powiedział, o tyle TPR zostało już zmieszane doszczętnie z błotem.
Ale nie dokładnie o to mi chodzi. W temacie tym chciałbym zgromadzić recenzje KaM w różnych polskich czasopismach, przy czym z uwagi na prawa autorskie do tekstów bardzo proszę, żeby recenzje owe były opisywane w sposób skrótowy, zgodnie mniej więcej z szablonem:
Tytuł czasopisma
Numer, rok, miesiąc itp. itd.
Recenzujący
Ocena
Krótki opis zdaniami pokroju "recenzent chwali sobie blablabla, nie podoba mu się natomiast blebleble, grafika jego zdaniem stoi na takim, a takim poziomie, a udźwiękowienie jest takie, a takie".
Na koniec jakiś link do chomika itp. gdzie owo czasopismo z pełną recenzją można znaleźć (co prawda prawa autorskie prawami autorskimi, ale większość, a w zasadzie wszystkie czasopisma o grach prócz CDA już nie istnieją, więc myślę, że można taki link zarzucić, zwłaszcza iż teksty te są, jak na branżę, bardzo stare).
Fajnie by było zebrać wszystkie recenzje, ale jako że jest to na 99.9% niemożliwe (wówczas na rynku było dużo małych pism, których numerów dziś już raczej nikt nie trzyma), to chciałbym widzieć tutaj recenzje z magazynów największych (CDA, SS, ŚGK, Gambler). Jak ktoś ma recenzje z czasopism mniej znanych (Cybermycha, Komputer Świat, Click itp.), to oczywiście niech poda je w taki sposób, jak powyżej i w miarę możliwości porobi skany, wrzuci na chomika itp.
Ktoś mógłby zapytać, po co tak w ogóle robić takie coś? Choćby dla potomnych, czy jako kronikarską ciekawostkę, bo naprawdę spory kawał historii się z tym wiąże. Dla niektórych gry i czasopisma z tamtych lat mają ogromną wartość sentymentalną. Inny powód, znacznie bardziej przyziemny, to chęć lekkiego ożywienia forum
Co Wy na to? Mam nadzieję, że pomysł Wam się spodoba. Oczywiście zapraszam do komentowania i wrzucania recenzji!