Z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz?
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- Michailoff
- Moderator
Z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz?
Z jakiej przeglądarki internetowej korzystacie? Powiedzcie wszystko co o niej wiecie, oceńcie ją i spróbujcie zachęcic. Może ktoś zechce przejśc na lepszą przeglądarkę? (bo właściwie wszystkie są lepsze od przestarzałego, dziurawego i awaryjnego Internet Explorera 6.0). Co do mnie, to ja stosuję Mozillę Firefox, bo w marcu zeszłego roku coś się stało z moim komputerem, i z moim bratem postanowiliśmy, że on zainstaluje Mozillę. Stosuję ją po dziś dzień i jedynymi przeglądarkami jakie mógłbym stosowac to: Mozilla Suite i Opera. Jednak mam jeszcze Firefoksa i surfuję po sieci wersią 2.0 Beta 1 tej wspaniałej przeglądarki. Dziś wyszła część druga wersji beta, która jest znacznie gorsza od beta 1
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2006, 13:10 przez Michailoff, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rafael_5000
- Użytkownik Forum
Do IE byłem przwiązany jak chłop do roli. Na szczęście rok temu wujek polecił mi MF i od tamtej pory korzystam już tylko z Firefoxa. I jestem bardzo zadowolony.
Niestety posiadam także IE i Operę, gdyż są niezbędne do weryfikacji stron www. Nie wszystkie strony wyświetlają się jednakowo
Dla przykładu: ClipArty on-line z Office'a mogę pobierać tylko przez Explorera, bo w Mozilli nie ma na tej stronie opcji kopiuj
Jednak mam nadzieję, że nastanie chwila kiedy "Ognisty lis" pokona imperialistyczny szit.
Niestety posiadam także IE i Operę, gdyż są niezbędne do weryfikacji stron www. Nie wszystkie strony wyświetlają się jednakowo
Jednak mam nadzieję, że nastanie chwila kiedy "Ognisty lis" pokona imperialistyczny szit.
- Michailoff
- Moderator
1. Właściwie to już IE dostaje w tyłek od alternatywnych przeglądarek.
2. Firefox oznacza ognistego lisa, ale równierz pandę małą.
3. A jak zdobędzie się Knightsy pod linuxa i umie się ten system obsługiwac to można się uniezależnic od windowsa całkowicie (co prawda nie wiem czy ta wspaniała gra działa pod Mandriva Linux i jeśli działa, to jak wygląda w tym wspaniałym ww. systemie).
A tak właściwie to polecam stosowanie jakiejkolwiek przeglądarki oprócz jak to Rafael_5000 określił iperialistycznego szita. Dlaczego? Codziennie od jutra będę podawał powody z różnych stron internetowych.
2. Firefox oznacza ognistego lisa, ale równierz pandę małą.
3. A jak zdobędzie się Knightsy pod linuxa i umie się ten system obsługiwac to można się uniezależnic od windowsa całkowicie (co prawda nie wiem czy ta wspaniała gra działa pod Mandriva Linux i jeśli działa, to jak wygląda w tym wspaniałym ww. systemie).
A tak właściwie to polecam stosowanie jakiejkolwiek przeglądarki oprócz jak to Rafael_5000 określił iperialistycznego szita. Dlaczego? Codziennie od jutra będę podawał powody z różnych stron internetowych.
-
lucbach
- Administrator Forum

- Kontakt:
Czytalem jakis czas temu o badaniach na temat przegladarek. Zwyzkowa tendencja odnosnie firefoxa dotyczy nielicznych krajow, w tym Polski.
Pisales o IE 6.0, teraz mozna sciagnac bete IE 7.0. Moze ktos sprobuje? Ja sie chyba nie odwaze
.
Moim zdaniem zwyczajny, szary uzytkownik nie dostrzeze wad IE. Za to kazdy, kto projektuje strony i, jak wspomniales Rafaelu, musi testowac je przynajmniej pod ff i Opera, zobaczy jak IE jest pelen bugow.
W dyskusji o najlepszej przegladarce na pewno trzeba tez wspomniec o roznych standardach, do ktorych wielu uzytkownikow sie przyzwyczailo (wlasnie przez uzywanie IE), a ktorych nie maja inne przegladarki niz ta, ktora wypuscil Microsoft. Mowie tu np. o kolorowym pasku przewijania, czy muzyce na stronie (w formacie .mid, nie np. we flashu).
Pisales o IE 6.0, teraz mozna sciagnac bete IE 7.0. Moze ktos sprobuje? Ja sie chyba nie odwaze
Moim zdaniem zwyczajny, szary uzytkownik nie dostrzeze wad IE. Za to kazdy, kto projektuje strony i, jak wspomniales Rafaelu, musi testowac je przynajmniej pod ff i Opera, zobaczy jak IE jest pelen bugow.
W dyskusji o najlepszej przegladarce na pewno trzeba tez wspomniec o roznych standardach, do ktorych wielu uzytkownikow sie przyzwyczailo (wlasnie przez uzywanie IE), a ktorych nie maja inne przegladarki niz ta, ktora wypuscil Microsoft. Mowie tu np. o kolorowym pasku przewijania, czy muzyce na stronie (w formacie .mid, nie np. we flashu).
lucbach,
administrator knights.sztab.com
administrator knights.sztab.com
-
Rafael_5000
- Użytkownik Forum
- Michailoff
- Moderator
A m.in. Firefox obsługuje HTML, XHTML, XML, CSS1 i 2 i częściowo 3, JavaScript, MathML, SVG, XSLT, XPath. Poprawnie obsługuje przezroczystośc PNG. Trwają prace nad XForms i XInclude.lucbach pisze:W dyskusji o najlepszej przegladarce na pewno trzeba tez wspomniec o roznych standardach, do ktorych wielu uzytkownikow sie przyzwyczailo (wlasnie przez uzywanie IE), a ktorych nie maja inne przegladarki niz ta, ktora wypuscil Microsoft. Mowie tu np. o kolorowym pasku przewijania, czy muzyce na stronie (w formacie .mid, nie np. we flashu).
Tak więc - | Mozilla Firefox - 1 : Internet Explorer - 0 |
P.S. Nie wiedziałem że argumenty "za i przeciw" będę pisał już dziś
- Michailoff
- Moderator
Ciąg dalszy z cyklu IE VS. MF.
Internet Explorer nie jest polecaną przeglądarką przez specjalistów. Podam teraz jeden link na stronę w której pisze dlaczego nie należy używac IE. www.osiolki.net czyli stronę na której pisze jakie strony nie działają pod innych przeglądarkach niż IE, i jak robic je poprawnie, czyli poprostu serwis osiołki. Przeczytajcie, bo ja już czytałem.
A ja jako że czytałem mogę stwierdzic:
Tak więc | Mozilla Firefox - 2 : Internet Explorer - 0 |
P.S. Rafael_5000 fajną stronę masz. Które CSS stosujesz? 1, 2 ,2.1?
Internet Explorer nie jest polecaną przeglądarką przez specjalistów. Podam teraz jeden link na stronę w której pisze dlaczego nie należy używac IE. www.osiolki.net czyli stronę na której pisze jakie strony nie działają pod innych przeglądarkach niż IE, i jak robic je poprawnie, czyli poprostu serwis osiołki. Przeczytajcie, bo ja już czytałem.
A ja jako że czytałem mogę stwierdzic:
Tak więc | Mozilla Firefox - 2 : Internet Explorer - 0 |
P.S. Rafael_5000 fajną stronę masz. Które CSS stosujesz? 1, 2 ,2.1?
- Michailoff
- Moderator
Internet Explorer stosuje niebezpieczną i dziurawą technologię ActiveX. Jest ona źródłem błędów które to umieszczają IE na niechlubne nr.1 w raporcie http://secunia.com/product/11/
Szybko zdobyte dziury i strata zaufania do banków z powodu polecania IE 6.0 (często IE 5.5) spowodowały że IE jest w pozycji złej.
Tak więc | Mozilla Firefox - 3 : Internet Explorer - 0
|
Szybko zdobyte dziury i strata zaufania do banków z powodu polecania IE 6.0 (często IE 5.5) spowodowały że IE jest w pozycji złej.
Tak więc | Mozilla Firefox - 3 : Internet Explorer - 0