Z jakiej przeglądarki internetowej korzystasz?

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Internet Explorer
3
21%
Mozilla Firefox
10
71%
Mozilla
0
Brak głosów
Opera
1
7%
Netscape Navigator
0
Brak głosów
Safari (dla Mac OS X)
0
Brak głosów
Konqueror (dla KDE, środowiska graficznego dla systemów Linux i Unix)
0
Brak głosów

Liczba głosów: 14

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Z jakiej przeglądarki internetowej korzystacie? Powiedzcie wszystko co o niej wiecie, oceńcie ją i spróbujcie zachęcic. Może ktoś zechce przejśc na lepszą przeglądarkę? (bo właściwie wszystkie są lepsze od przestarzałego, dziurawego i awaryjnego Internet Explorera 6.0). Co do mnie, to ja stosuję Mozillę Firefox, bo w marcu zeszłego roku coś się stało z moim komputerem, i z moim bratem postanowiliśmy, że on zainstaluje Mozillę. Stosuję ją po dziś dzień i jedynymi przeglądarkami jakie mógłbym stosowac to: Mozilla Suite i Opera. Jednak mam jeszcze Firefoksa i surfuję po sieci wersią 2.0 Beta 1 tej wspaniałej przeglądarki. Dziś wyszła część druga wersji beta, która jest znacznie gorsza od beta 1
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2006, 13:10 przez Michailoff, łącznie zmieniany 1 raz.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

nie mam czasu, by się zbytnio teraz rozpisywać, ale ja mam pierwszą opcję...
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Do IE byłem przwiązany jak chłop do roli. Na szczęście rok temu wujek polecił mi MF i od tamtej pory korzystam już tylko z Firefoxa. I jestem bardzo zadowolony.

Niestety posiadam także IE i Operę, gdyż są niezbędne do weryfikacji stron www. Nie wszystkie strony wyświetlają się jednakowo :( Dla przykładu: ClipArty on-line z Office'a mogę pobierać tylko przez Explorera, bo w Mozilli nie ma na tej stronie opcji kopiuj :zraniony:

Jednak mam nadzieję, że nastanie chwila kiedy "Ognisty lis" pokona imperialistyczny szit.
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

1. Właściwie to już IE dostaje w tyłek od alternatywnych przeglądarek.
2. Firefox oznacza ognistego lisa, ale równierz pandę małą.
3. A jak zdobędzie się Knightsy pod linuxa i umie się ten system obsługiwac to można się uniezależnic od windowsa całkowicie (co prawda nie wiem czy ta wspaniała gra działa pod Mandriva Linux i jeśli działa, to jak wygląda w tym wspaniałym ww. systemie).

A tak właściwie to polecam stosowanie jakiejkolwiek przeglądarki oprócz jak to Rafael_5000 określił iperialistycznego szita. Dlaczego? Codziennie od jutra będę podawał powody z różnych stron internetowych.
lucbach
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lucbach »

Czytalem jakis czas temu o badaniach na temat przegladarek. Zwyzkowa tendencja odnosnie firefoxa dotyczy nielicznych krajow, w tym Polski.

Pisales o IE 6.0, teraz mozna sciagnac bete IE 7.0. Moze ktos sprobuje? Ja sie chyba nie odwaze :wink: .

Moim zdaniem zwyczajny, szary uzytkownik nie dostrzeze wad IE. Za to kazdy, kto projektuje strony i, jak wspomniales Rafaelu, musi testowac je przynajmniej pod ff i Opera, zobaczy jak IE jest pelen bugow.

W dyskusji o najlepszej przegladarce na pewno trzeba tez wspomniec o roznych standardach, do ktorych wielu uzytkownikow sie przyzwyczailo (wlasnie przez uzywanie IE), a ktorych nie maja inne przegladarki niz ta, ktora wypuscil Microsoft. Mowie tu np. o kolorowym pasku przewijania, czy muzyce na stronie (w formacie .mid, nie np. we flashu).
lucbach,
administrator knights.sztab.com
Rafael_5000
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Rafael_5000 »

Myślę, że to tylko kwestia czasu.
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

lucbach pisze:W dyskusji o najlepszej przegladarce na pewno trzeba tez wspomniec o roznych standardach, do ktorych wielu uzytkownikow sie przyzwyczailo (wlasnie przez uzywanie IE), a ktorych nie maja inne przegladarki niz ta, ktora wypuscil Microsoft. Mowie tu np. o kolorowym pasku przewijania, czy muzyce na stronie (w formacie .mid, nie np. we flashu).
A m.in. Firefox obsługuje HTML, XHTML, XML, CSS1 i 2 i częściowo 3, JavaScript, MathML, SVG, XSLT, XPath. Poprawnie obsługuje przezroczystośc PNG. Trwają prace nad XForms i XInclude.

Tak więc - | Mozilla Firefox - 1 : Internet Explorer - 0 |

P.S. Nie wiedziałem że argumenty "za i przeciw" będę pisał już dziś :niedowiarek:
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Ciąg dalszy z cyklu IE VS. MF.

Internet Explorer nie jest polecaną przeglądarką przez specjalistów. Podam teraz jeden link na stronę w której pisze dlaczego nie należy używac IE. www.osiolki.net czyli stronę na której pisze jakie strony nie działają pod innych przeglądarkach niż IE, i jak robic je poprawnie, czyli poprostu serwis osiołki. Przeczytajcie, bo ja już czytałem.

A ja jako że czytałem mogę stwierdzic:

Tak więc | Mozilla Firefox - 2 : Internet Explorer - 0 |

P.S. Rafael_5000 fajną stronę masz. Które CSS stosujesz? 1, 2 ,2.1?
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Internet Explorer stosuje niebezpieczną i dziurawą technologię ActiveX. Jest ona źródłem błędów które to umieszczają IE na niechlubne nr.1 w raporcie http://secunia.com/product/11/

Szybko zdobyte dziury i strata zaufania do banków z powodu polecania IE 6.0 (często IE 5.5) spowodowały że IE jest w pozycji złej.

Tak więc | Mozilla Firefox - 3 : Internet Explorer - 0 :zraniony: |
Awatar użytkownika
Luki
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Luki »

Ja mam IE z przyzwyczajenia,od lat mam go,więc niespecjalnie mi się chce zmianiać na co innego,chociaz moze niedługo spróbuje z tą mozillą...
Odpowiedz