Chciałem zaprosić wszystkich do zabawy w airsoft. Jest to gra drużynowa podobna do paintballa, z tym, że zamiast drogich markerów używa się replik prawdziwej broni palnej w skali 1:1, często wykonanej z takich samych materiałów jak orginał.
Zabawa w ASG wiąże się z posiadaniem odpowiedniego sprzętu. Ten „odpowiedni sprzęt” produkowany jest przez kilka czołowych firm: Classic Army, CyberGun, CYMA, Tokyo Marui oraz STTI. To właśnie od replik tej ostatniej powinien zacząć początkujący.
Ogólnie „bronie” branży airsoftowej dzielą się na 3 rodzaje, zależnie napędu: sprężynowe, gazowe i elektryczne.
No dobra, pewnie część z was mówi sobie w myślach: „To jest niebezpieczne!”.
Otóż nie ma nic bardziej mylnego. Każdy uczestnik spotkań ASG posiada specjalnie przeznaczone do tego celu okulary ochronne, dzięki którym sport ten staje się całkowicie bezpieczny.
Repliki ASG nie są zwykłymi chińskimi bublami, których pełno jest w sklepach zabawkowych. Są to przemyślane, sprawdzone konstrukcje, na które sprzedawca udziela co najmniej półrocznej gwarancji. Ponadto modele elektryczne i gazowe posiadają możliwość strzelania ogniem ciągłym z prędkością teoretyczną nawet 1000 kulek na minutę.
Zasięg „broni” wynosi od 20 metrów przy sprężynowych replikach STTI do około 50 w modelach elektrycznych, a nawet 100 w karabinach snajperskich.
Ceny replik oscylują w granicach od 50zł za repliki STTI do nawet 25000 zł za najbardziej wyszukane i rzadkie.
Energia kinetyczna kulek wylatujących z lufy nie przekracza zazwyczaj 1J, a prędkość lotu kulki wynosi od 50 do 200m/s.
Mimo wszystko gra w ASG to nie tylko replika i okulary. Wielu maniaków (bo tak mówi się na uczestników zabawy w środowisku airsoftowym) przywiązuje bardzo dużo uwagi ubiorowi i wyposażeniu taktycznemu. W związku z tym większość z nich posiada mundury, kamizelki taktyczne, ładownice, hełmy ochraniacze itp. Osobiście znam ludzi, dla których ubiór był ważniejszy od osiągów repliki.
Ogólnie rzecz biorąc, wyposażenie każdego maniaka zależy tylko i wyłącznie od jego osobistych upodobań. Zabawę z airsoftem można zacząć już od 100zł za które dostaniemy replikę sprężynową firmy STTI, okulary ochronne firmy Uvex oraz kulki.
Jedno jest pewne – nie wyposażenie jest najważniejsze. Nie ono, a umiejętności cechują dobrego maniaka.
Reasumując - airsoft jest doskonałą alternatywą dla droższego paintballa, a do tego wyzwala większe emocje. Ja sam jestem dowódcą grupy Shootaboyz i muszę przyznać, że wielu ludzi z mojej ekipy airsoft wyciągnął sprzed kompa i wyleczył z tego strasznego nałogu
I jescze jedna ważna rzecz
REPLIKI UŻYWANE W AIRSOFCIE MOGĄ BYĆ UŻYWANE PRZEZ OSOBY MAJĄCE MINIMALNIE 16 LAT, A BRAĆ UDZIAŁ W ZLOTACH CZY MANEWRACH MOGĄ JEDYNIE OSOBY PEŁNOLETNIE!
Jeżeli kogoś z was zainteresowałem tą formą rozrywki, to zapraszam na www.asg.pl
Jest to polski portal airsoftowy, na którym znajdziecie dużo więcej informacji.
Pozdrawiam
Tofik