Wasze taktyki i strategie w KaM!

Szukasz kodu? Znasz praktyczne, przydatne sztuczki lub ich szukasz? A może opracowałeś interesującą taktykę? Zajrzyj tu!

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

Po jednym bełcie? Nie przesadzajmy.
Kusznicy mają większego zeza niż łucznicy i wolniej strzelają...

@Wybacz, ale grałem wyłącznie z komputerem...nie miałem możliwości zagrania z człowiekiem :(
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

To, że wolniej strzelają to prawda, ale to łucznicy bardziej zyzują. Tobie może się tylko tak wydawać, bo stawiasz lekką armię z przodu. :roll:
Awatar użytkownika
Warlike
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Warlike »

Jak nie ma czasu, to nie bawie się z żelazem, to długo trwa, w dodatku produkcja mieczyków czy zbroi jest powolna. Wydajniejsza jest gospodarka wojenna oparta na pancerzykach :) Chociaż słabsza, szybciej sie ją buduje i w większych ilościach. Czasami w walce z wrogiem liczy się ilośc, a nie jakość :smiesne: .Jak naprawdę musze sie śpieszyć, to robię warsztat płatnerski, warsztat pancerzy i tworzę pełno lancerzy oraz łuczników. Na takiej bazie przeszedłem 10 misję w TPR (bez kodów).
Awatar użytkownika
Wubek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Wubek »

10 misja? Eee..? Nie pamiętam xD

Ja ich zawsze używam i nie narzekam...
kcp_wwa
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kcp_wwa »

WARLIKE : " Czasami w walce z wrogiem liczy się ilośc, a nie jakość " :szczerzy: Ruska armia zawsze wychodzila z takiego zalozenia i widzisz jak bylo :mrgreen: tyle,ze u naszych szanownych sasiadow bywalo tak,ze na 2 ludzi przypadal karabin i amunicja- jeden biegal z karabinem,a drugi z magazynkiem :P tutaj kazdy ma swoje zabawki i racja jest,ze w TPR jak i TSK ilosc jest wazna 8-) chociaz najbardziej ciesza zwyciestwa,kiedy malymi oddzialkami roznosisz te liczne przeciwnika :D
FORZA INTERNAZIONALE MILANO!!!

kcp_wwa@o2.pl
kcp_wwa
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: kcp_wwa »

aha i chcialem jeszcze powiedziec,ze zawsze wytwarzam miekkie pancerze,jakos nie moge sie przekonac do zelastwa :P rekompensuje to rozmieszczeniem oddzialow w bitwach,bo zdaje sie,ze znalazlem sposob na zachowanie status quo przy liczniejszej armii wroga :twisted:
FORZA INTERNAZIONALE MILANO!!!

kcp_wwa@o2.pl
lolek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: lolek »

jeśli o mnie chodzi to tak..... szkoła > 2 kamieniarze > 12 pomocnikow i 8 budowniczych >
gospoda > 2 chatki drwala > 1 tartak > 3 gospodarstwa (puźniej w spichrzu jest dużo ziarna :twisted: :cyklop: ) > 2 młyny > piekarnia > 2 chlewiki 8-) > i dalej po jednym z gospodarki :D > 2 warsztaty płatnerskie > 2 warszty pancerzy > warownia > złoto potzrzebne :twisted: wiec > 2 kopalnie złota > 4 kopalnie wegla > kopalnia żelaza > kużnie zbroi > kuźnie tej no........ broni czy jakos tak :szczerzy: :arrow: 4 szkoły :arrow: 10 ratuszów :arrow: i robimy wierzyczki obronne
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Moja taktyka jest prosta jak but, ale czasem zawodzi :) . Zawsze stawiam po dwa kamieniołomy (jak tylko można wydobywać kamień), dwie leśniczówki, dwa tartaki, 3 gospodarstwa, 1 młyn i piekarnię, 1 chlew. Znowu dobudowuję dwa gospodarstwa i po jednym chlewie, młynie i piekarni. Oczywiście o rzeźni nie zapominam. Kiedy potrzebna jest szybkość robię dwie garbarnie i warsztaty (po jednym, czasem po dwa) i robię broń lekką. Teraz stawiam zwykle dwie kopalnie złota, żelaza i tyle kopalń węgla ile kopalń złota i żelaza razem + 1. Teraz dwie dymarki i mennice i po jednej kuźni. Jeżeli mapa pozwala, to wszystkiego robię więcej :) . Nie idę w winko, bo to bez sensu. Oczywiście buduję spichrze i gospody i kilka szkół (najczęściej dwie). I tak robię sobie wojsko (jak mapa pozwala to też machiny) i miażdżę przeciwnika. Czasem wynajmuję barbarzyńców Oczywiście nie gram w multi, bo dostałbym baty. I tak na olbrzymiej mapie mógłbym wybudować ze 20 gospodarstw, z 8 leśniczówek i tyle kopalń ile jest surowców. Ale to musiałaby być olbrzymia mapa i nieszkodliwy przeciwnik :D

P.S. Sorry za rozpis :D
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Warlike
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Warlike »

Nie warto iść w winko, tak jak pisał Michailoff. Budujesz kilka gospodarstw i można rozkręcić ładnie produkcję kiełbasek. Jak zrobimy ok. 4 chlewów i 2 rzeźnie i mamy stały dopływ ziarna, wkrótce będziemy mieli nadwyżkę w spichrzu (no, oczywiście, jeżeli nie jest to metropolia). Warto też zainwestować w drewienko i skóry. 5 chatek drwala, 3-4 tartaki = masa drewna w spichrzu. W 10 misji TPR miałem 555 sztuk drewna w spichrzu. Nie grałem na kodach. Jak się ma dużo drewna i skór to armia będzie ogromna... Nie to co mozolne tworzenie żelaznych wojów....
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Co z tym winkiem

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Jakoś tak bardziej od kiełbasek wolę chleb. Trochę szybciej się go robi i może zapełnić lukę między podstawowymi zapasami, a kiełbasami. No i jest świetnym dodatkiem do tejże kiełbaski. A w winko nie idzie się z prostego powodu - opóźnia i spłukuje cię z drewna (przy dużych winnicach ze 40 drewna na pewno leci, a przecież za to można zrobić 20 żołdaków, lancerzy czy łuczników!). A poddanych nie zaopatrza na 15 minut nawet. Ja zawsze staram się mieć dwa młyny i dwa chlewy. Oczywiście im później tym więcej gospodarstw, młynów i chlewów. Ale w przeciągu 1 godziny buduję do pięciu gospodarstw (zawsze przyjmuję zasadę, że na jeden budynek wymagający ziarna buduję 1 gospodarstwo PLUS jedno gospodarstwo. To samo tyczy się kopalń węgla i budynków tej czarnej skały wymagających. Jednak nie tyczy się to drewna).
Crimson (king) Michailoff
Odpowiedz