Solucja

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Lesiu
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Lesiu »

Khelben pisze:Jeśli nie dostanie mi się za małe zboczenie z tematu po uchu, to ośmielę się napisać... - skoro już wrzucasz link do naszej pobieralni, to pozwolę sobie polecić pobranie mojego KaM'owego medley'a :D .

dzięki, już ściągam ;)
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Khelben pisze:Jeśli chodzi o zrzuty ekranu, to na bank ich nie będzie. Trzeba zwiększać możliwości swojej wyobraźni, jeśli te są na takim poziomie, że wymagają gotowych obrazków ;). Screeny zajmują tylko miejsce prawdziwemu tekstowi. Opiszesz znacznie więcej, aniżeli przedstawisz na jednym, czy dwóch obrazkach.

I słusznie. Coraz częściej możemy się spotkać z instrukcjami obrazkowymi. Jeśli zdominują one rynek całkowicie, to mamy prostą drogę do analfabetyzmu wtórnego. Lepiej już stosować w opisach misji "łopatologię" niż robić screeny.
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

Ale bzdury. Screeny też są ważne, może nie powinno się ich za dużo walić do tekstu, ale dzięki nim łatwiej wyobrazić sobie o co chodzi autorowi solucji.
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

A ja popieram DeBe. Ilustracje są ważne, ponieważ użytkownikowi łatwiej jest rozeznać się co w trawie piszczy. Podczas rozmowy tak naprawdę więcej odbierają nasze bodźce wzrokowe niż słuchowe, wykorzystując mimikę ciała.
Obrazek
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

No tak, jak ktoś nie potrafi się odpowiednio wysłowić, to czasami trzeba. Ale jeżeli dysponuje się bogatą gamą słów i zwrotów, z pewnością opisze się sto razy lepiej, aniżeli wstawi obrazek. Jednakże jeśli już być za czymś, to z pewnością za nie bawieniem się w głupie screeny tylko w jak najlepsze opisanie. Nie wiem, o co Duchowi chodzi z tymi bodźcami, gdyż i obrazek i tekst się przeważnie widzi.
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Wyobraź sobie, że wstawiając obrazek trzeba też napisać tekst, bo nie zrozumie się wtedy nic. Nam z DeBe nie chodzi o to, że ilustracja jest ważniejsza od treści, tylko ilustracja z treścią jest bardziej oczywista od samej treści.
Obrazek
Lesiu
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Lesiu »

Właściwie to wystarczyłby jeden screen z całą mapką odkrytą, żeby zobaczyć wioskę wroga i rozmieszczenie jego wojsk. Potem na mapke nanieść cyfry, literki co tam kto chce i do nich pisać adnotacje w opisie. I to jest wtedy bombowy opis.
Aha i jestem już w tej 19 misji (misje z rozbudowa przeszedlem na razie kodem, bo ich nie lubie, a w taktyczne się pobawiłem) i oczywiście nie mogę jej przejść.
Awatar użytkownika
Zozol92
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Zozol92 »

Ja tam uważam, że screeny są nie potrzebne, tym bardziej, że może Ty, DeBe, masz jakiegoś wypasionego kompa, ale ja nie i ze screenami mi się 3 razy dłużej ładuje... Powinno się pisać, bo czytanie jeszcze nikomu nie zaszkodziło, a w ten sposób rozwija się wyobraźnię i można dużo więcej zrozumieć. Chyba, że ktoś na prawdę ma kłopoty z rozumowaniem...

Do Ducha: Apropos czego "bodźce słuchowe" ? Myślałem, że czytanie też należy do czynności wzrokowych...
Ostatnio zmieniony 14 sie 2007, 22:29 przez Zozol92, łącznie zmieniany 1 raz.
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Ja nie mogę... Jeżeli ktoś ma kiepską wyobraźnię, a w tym wypadku nie potrafi sobie nawet wyobrazić wymienianych w tekście motywów z KaM, to takowy tekst go do tego zmusi. Jeżeli czytelnik dalej będzie miał kłopoty, to ma po prostu pecha. W taki sposób [zamieszczając zdjęcia] z pewnością go nie nauczymy prawidłowego myślenia, jak może wyglądać to, co autor treści ma na myśli. Jeżeli taki czytelnik ma kłopoty - widać, że jest nieoczytany. Musi tedy swoją wyobraźnię ćwiczyć... a gdy damy mu gotowy opisywany obrazek, to będzie gorzej aniżeli miałoby być lepiej. Wyobraźni uczymy się w przedszkolu i pierwszych klasach szkoły podstawowej!
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

zozol92 pisze:Ja tam uważam, że screeny są nie potrzebne, tym bardziej, że może Ty, DeBe, masz jakiegoś wypasionego kompa, ale ja nie i ze screenami mi się 3 razy dłużej ładuje...
Nie mam wypasionego kompa.

A pomyślcie sobie czy ktoś czytałby gazety o grach komputerowych gdyby miały po 300 stron napisanych drobnym maczkiem bez jakiejkolwiek ilustracji?
Odpowiedz