Gry osadzone w realiach podobnych do KaM i późniejszych

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Czy grałeś w takie gry jak(jeżeli grałeś w więcej niż jedną podaj w którą grasz/grałeś najczęściej):

Krzyżacy ( Knight of the Cross)
3
20%
Medivial Total War(dobrze napisane???)
4
27%
Empire Earth ( I lub II )
2
13%
Glest
0
Brak głosów
Lords of the Realm III
0
Brak głosów
Twierdza (Stronghold) I lub II
6
40%

Liczba głosów: 15

Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Ja mam Krzyżaków, pełną wersję i podoba mi się ta gra :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyl Pikinier
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bazyl Pikinier »

Też się cieszę że masz ale ja potrzebuję tej wersji za free ściągnąć....Tylko nie mówcie że z torrenta bo nikt nie udostępnia pliku... dajcie jakiś link, co???
P.S. Co sądzisz o osobach twierdzących zę ta gra jest brzydka graficznie i nie realistyczna w stosunku do spraw polsko-krzyżackich, innymi słowy zje...??? :?:
Ostatnio zmieniony 27 sie 2007, 20:43 przez Bazyl Pikinier, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Sądzę, że mają nie po kolei w głowie. Czy ja wiem czy brzydka graficznie? Mi bardzo odpowiada. A czy jest realistyczna, tego już nie wiem, ale jest Grunwald, Wawel, Malbork, to myślę, że całkiem ona nie jest fantastyczna. Nie wiem czy to było specjalnie ustalone czy nie: zawsze wkurzała mnie w niej przewaga wrogich łuczników/kuszników. Czy walczyłem po stronie Polski czy Zakonu to i tak po moich strzałach prawie nie ubywało życia, a od strzał wroga dostawałem baty :niedowiarek: No i ten dziwny błąd, że łucznik nie różni się wyglądam od kusznika po stronie krzyżackiej... Nie wiem jak można się było tak pomylić ;) Bo z Polakami wszystko w porządku :) Jednym słowem, minusy są takie, że jest stosunkowo mało jednostek i zróżnicowania, ponieważ chłop polski od chłopa krzyżackiego różni się tylko tym, że jeden ma grabie, a drugi ma kosę, natomiast oboje mają takie same statystyki... Jak dla mnie to trochę dziwne ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bazyl Pikinier
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Bazyl Pikinier »

Cieszę się, że tak myślisz. Może to nie jest cudo graficzne, ale jak na 600 mb z groszami to grafa jest b. dobra. A i ponawiam pytanie : Czy ktoś wie skąd (oprócz torrentów) ściągnąć za free pełną wersję KofTC??? Dajcie link albo coś inengo...plis!!!
A i piszcie, nawet jeżeli nie podacie mi linka!!! Opisujcie wasze przygody z podanymi w ankiecie grami!!!Ale link do frre dowland Krzyżaków mile widziany:)
Obrazek
Pablo1517
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Pablo1517 »

OMG przez wielkie O! Jak można rozmawiać o grach podobnych do KaMa i nie wymienić Settlersów 3 i 4 :/ przecież twórcy KaM'a na tym się wzorowali, mało tego, często nawet nazywa się to klonem Setków...
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Mój wujek gra w setlersów 2 lub 3. Bardzo stara część. Ja nigdy nie miałem smaczku grania w tą grę, ale widziałem na hyperze.
Poprostu lepsze Knights and Merchants :szczerzy:

PS. To mój 200 post :P
Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Durendal »

grałem we wszystkie gry które są w sondzie oprócz Glest.

Gry średniowieczne gmmm... fajny jest Medieval 2: Total War

Może interesują Cię fajntazy :D ??: Władca pierścieni Bitwa o śrudziemie 2, w tej grze grasz ludźmi, mordorem, isengardem, elfami, krasnalami i goblinami

wszystkie rasy mają uzbrojenie typowo średniowieczne, efekty gry są zawaliste, np szarża rohanu, zabójcza

zobacz sobie kozaków sztuke wojny, nie jest to średniowiecze ale 17 i 18 wiek, ale fajna giera, możesz zawsze grać algerią bo oni mają tylko piechurów i łuczników a z jazdy mameluki :) albo austrią na jeźdźców odzianych w pełną zbroje płytową i rundandcośtam, ma tarcze miecz i zbroje :) i na najemnych łuczników :)
Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Zapomniałem o najważniejszej grze, zobacz sobie Tzar: Ciężar korony, w tej grze możesz grać Europejczykami, Azjatami i Arabami

Łatwo w tej grze gra się w sieci, wchodzisz na odpowiednie sieci hamachi, i tam zawsze znajdzie się wiele osób do grania (jestem znanym i bardzo dobrym graczem w tej grze), to jest największe polskie forum tej gry www.tzar.fora.pl a stron jest bardzo wiele

Jednostki Europejczyków: (wszyscy mają jakieś bonusy ale nie pamiętam dobrze :))
- piechur (ma premie do obrażeń na pikinierów)
- łucznik
- wekiernik
- pikinier (ma dużą premie do ataku na jazde)
- longbowmen :)
- lekka jazda
- krzyżowcy (najlepsza jazda w grze) najmuje się ją w katedrze, trzeba wykonać też pare ulepszeń, wyprawa krzyżowa liczy 16 krzyżwoców
, nająć następną można dopiero jak rozwalą Ci tą
- kapłan, zwiększa morale, leczy, daje błogosławieństwo i inne takie
- mag, europejski mag ma słabe czaryi i wogóle się go nie używa
- sprzęt oblężniczy (katapulty balisty i ciężkie katapulty)
mogłem pominąć jakieś jednostki ale to chyba wszystkie

Europejczycy i azjaci mają manekiny na któych ćwiczy się jednostki

Azjaci:
- Ronin (fajny wojownik z kataną, bardzo tani, ma premie ataku do pil)
- łucznik (taki jak europejski tylko że inny wygląd)
- Samuraj (to już bardzo silna jednostka, z lekką premią do jazdy)
- rydwan (dużo o nim nie wiem bo nie gram azjatami :P)
- samuraj konny
- mnich
- ninja (bardzo dobra jednostka, najlepiej zagrać taktyką na nich, budujesz z 20 ninja, dajesz umiejętność maskowanie, nie zauważony wchodzisz do miasta wroga i klikasz na umiejętność zamorduj, z tą umiejętnością ninja powala nawet najtwardszego rywala na glebe, umiejętność ta długo się ładuje)
- sprzęt oblężniczy to chyba wiadomo
- mag (też słaby)

Arabowie:
-Piechur troche słabszy od europejskiego
- łucznik to wiadomo
- satrapa (pamiętam tylko że ma premie aż 300% obrażeń do zabijania chłopów, LOL )
- pikinier (premia do jazdy)
- łucznik konny
- wojownik dżichadu (nie wiem nic o nim bo nie buduje go nidgy)
- janczar (bardzo dobra jazda, po wszystkich ulepszeniach potrafi pokonać nawet krzyżowców)
- mag (mag arabski jest najpotężniejszy w grze, ma jeden super czar "ognisty deszcz", tym czarem można rozwalić połowe armii wroga, lecz kapłan ma bonus do maga i rozwala go za jednym razem z bardzo bardzo dalekiej odległości)
- machiny oblężnicze

Mogłem ominąć jakieś jednostki i nie wypisałem wszysktich bonusów tylko ich małą część

Budynki i ulepszenia: jest ich bardzo dużo, każda nacja posiada inny ich wygląd, specjalne unikatowe budynki i ulepszenia

Kampania: Po długich latach krwawych wojen, wspaniała kraina Keana została w końcu zdruzgotana pod ciężkimi butami żołnierzy Borgha. W ostatniej bitwie zginął najwspanialszy król - Roan. Był on symbolem wspaniałości i potęgi Keanu. Dziś, gdy król nie żyje wszyscy ludzie pogodzili się ze swoim losem. Nie wszystko jest jednak stracone, ponieważ mieszkańcy Keanu wciąż mają nadzieję. Póki w ich sercach nie będzie chęci podporządkowania się Borghowi póty jest szansa na zwycięstwo. Tym bardziej, że wieść niesie jakoby król miał następcę, a konkretnie syna o imieniu Sartor. Mówi się, że ostatni z magów oddanych staremu władcy schował księcia za młodu w pewnej wiosce. Wszyscy oczekują że należy poczekać, aż młodzieniec powróci w chwale i przywróci stare, dobre rządy ojca.

kampania w tej grze jest bardzo bardzo długa i trudna, misji jest około 30, fabuła bardzo fajna

Z tąd możesz pobrać zainstalowaną pełną polska wersje gry:
http://www.uploading.com/files/M00J1F3X/TZAR.rar.html

Tutaj bardzo fajny filmik o tej grze: http://youtube.com/watch?v=Aqhw0Mbvmek
Ostatnio zmieniony 08 wrz 2007, 12:51 przez Durendal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

kampania w tej grze jest bardzo bardzo długa i trudna, misji jest chyba ponad 100, fabuła bardzo fajna
Czegoś tutaj nie rozumiem. Z tego co pamiętam to kampania w Tzarze liczyła 20 misji. Jeśli chodzi o misje pojedyńcze to raczej też się mylisz, bo było ich kilka (choć były jeszcze misje losowe).
Awatar użytkownika
Durendal
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

misji jest z 30, tam mi się pomyliło, zedytuje :) sorka

100 misji jest łącznie z dodatkami Tzar: Excalibur i Tzar:Magia, to nie są dodatki a raczej kampanie oficlajne
Odpowiedz