Informatyka dla klasy III gimnazjum

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Ja jestem w II klasie gimnazjum - i mogę powiedzieć, że uczymy się bardzo dużo rzeczy. Mamy, że tak powiem - prawdziwą informatykę. U nas na lekcji nie ma wchodzenia na neta i grania w gry - my się na lekcjach uczymy przez całe 45 minut. W pracowni, w której uczę się jest 8 stanowisk, a w mojej klasie jest 32 uczniów. Z powodu takiego, że u nas w szkole są 2 pracownie, uczy sie ze mną 15 innych uczniów. I mogę powiedzieć, że jak dochodzi do lekcji, to pomimo moich skromnych umiejętności oblatuje mnie dziwny strach (głównie przed sprawdzianami). I mogę powiedzieć, że rzeczy jest bardzo dużo (właśnie skończyliśmy LOGO, teraz przechodzimy do Pascala, a potem będzie Excel, PowerPoint, HTML...). Co do tego HTML - ja mogę spytać mego nauczyciela informatyki - czemu w szkołach jeszcze uczy się HTML-u, a także, czy (jeśli oczywiście zna, a mam taką nadzieję) nie mógłby mi powiedzieć o jakiś dobrych kursach XHTML-u, CSS (1 i 2), XML-u itp. itd... Z jednego powodu - doskonale zdaję sobie sprawę z możliwości nowoczesnych przeglądarek. I choć CSS 2 na Firefoksie 2.0 trochę nawala, to na 3.0 już nie. Natomiast nawet w IE7 CSS 2 nawala kompletnie! Te wszystkie tabelki i inne pierdoły - one są robione tylko dla IE (bo najpopularniejszy). Gdyby zaś Firefox wraz z resztą zająłby połowę rynku - nikt nie miałby wątpliwości, że przed "Małomiętkim" (Microsoft) wiele jeszcze pracy nad kodowaniem obsługi CSS 2, i że muszą to zrobić w rok, czy dwa. Bo mogą stracić niemal cały rynek. Dopóki jednak w szkołach będzie używany wyłącznie IE (u nas dzięki Bogu jest też Firefox), a nauczany wyłącznie HTML (bez żadnego słówka o XHTML, XML, CSS (choćby o tym, gdzie można profesjonalne kursy o tych językach znaleźć) dopóty Polska będzie krajem informatycznie zacofanym... Gdyby u nas w szkole nagle informatyka pojawiła się w III klasie - bralibyśmy się za bardziej profesjonalne rzeczy. Niestety - mamy ją przygotowaną na dwie klasy gimnazjum. Nie sądzę jednak, aby MEN był tym zainteresowany, więc uczniowie są skazani na samych sobie. Takie sytuacje, jak u nas, w szkole pewnie można policzyć na palcach jednej ręki, bo taka jest nauka informatyki w naszych szkołach. A dopóki Bill Gates i spółka nie zrobią nic, by ulepszyć ich (co by tu mówić) słaby soft, niczego więcej, oprócz pierdół uczyć się niestety nie będziemy...
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Warlike
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Warlike »

Pomyśleć, że Polska jest potentatem w dziedzinie informatyki...
Podobnie jest u nas z nauką (nie chodzi mi o szkoły) - Polacy wynajdują tyle niezłych rzeczy, a dofinansowanie do tego jest do kitu.

Jak ktoś chce, to niech nie liczy na kursy w szkole, informatykę itp. Trzeba się samemu wziąć w garść i zacząć się uczyć sam na sam! Nadeszła era samouków! Jak ktoś chce się miło i łatwo nauczyć (sam z tej stronki się uczyłem) to zamiast Heliona polecam: www.kurshtml.boo.pl .

O CSS-sie nie zapomnijcie.

Co do IE, szczególnie lipnej 6 dodawanej do XP-ków. Spytaj się kogoś bardziej doświadczonego na przykład z www.forumweb.pl - IE jest uważane za totalne badzIEwie i webmasterom rzygać się chce, jak widzą co IE wyczynia z ich stronami, które podchodzą pod Gecko w Firefoxie i Operze.
Trzeba się babrać w osobnych stylach, Quirksach itp. żeby strona na IE jakoś wyglądała. A wszystko przez to, że wciąż jest wielu "użyszkodników", którzy nie wiadomo czemu tak lubią IE... Firefox i Opera dają tyle więcej możliwości i lepiej chronią przed spyware itp.
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

Warlike pisze:Pomyśleć, że Polska jest potentatem w dziedzinie informatyki...
Podobnie jest u nas z nauką (nie chodzi mi o szkoły) - Polacy wynajdują tyle niezłych rzeczy, a dofinansowanie do tego jest do kitu.

Jak ktoś chce, to niech nie liczy na kursy w szkole, informatykę itp. Trzeba się samemu wziąć w garść i zacząć się uczyć sam na sam! Nadeszła era samouków! Jak ktoś chce się miło i łatwo nauczyć (sam z tej stronki się uczyłem) to zamiast Heliona polecam: www.kurshtml.boo.pl .

O CSS-sie nie zapomnijcie.

Co do IE, szczególnie lipnej 6 dodawanej do XP-ków. Spytaj się kogoś bardziej doświadczonego na przykład z www.forumweb.pl - IE jest uważane za totalne badzIEwie i webmasterom rzygać się chce, jak widzą co IE wyczynia z ich stronami, które podchodzą pod Gecko w Firefoxie i Operze.
Trzeba się babrać w osobnych stylach, Quirksach itp. żeby strona na IE jakoś wyglądała. A wszystko przez to, że wciąż jest wielu "użyszkodników", którzy nie wiadomo czemu tak lubią IE... Firefox i Opera dają tyle więcej możliwości i lepiej chronią przed spyware itp.
1. Polak potrafi. Myślę, że polscy informatycy karierę zrobią na zachodzie, bo tu - na rodzimym podwórku szans nie mają...
2. Dzięki za link do kursu. Na pewno go przejrzę i może się czegoś nauczę.
3. Doskonale wiem, że IE 6 to totalny śmieć. Nie lepiej jest z IE 7, który nadal dostaje baty od Firefoksa. Mam nadzieję, że ci "webmasterzy", co piszą tew wszystkie stronki "pod IE" wreszcie zrozumieją, że jest mniejszość (ale dość duża, bo aż 40%), która nie korzysta z IE, bo wie, że to jest syf. Dopóki jednak w szkołach będą uczyć jedynie obsługi IE - dopóty będziemy mieli Internet pełen wirusów, Pop-upów itp... Pocieszać może jedynie słabość IE w Polsce (niecałe 60%, a dawniej było i 80%), oraz to, ze w niektórych szkołach jest i Firefox (ja korzystając z neta w szkole używam wyłącznie firefoksa).
4. To niejednego webmastera doprowadza do frustracji. Niektórzy nie wytrzymują i wydają stronę bez żadnego babrania się, by dostosować tą stronę na IE. A że strony napisane w nowych standardach są lepsze, niż te Explorerskie - przykładem jest tu http://www.csszengarden.com/tr/polish/. Wspaniale zrobiona strona, która w IE nawala, a w Firefoksie i Operze chodzi dobrze. Teraz już chyba nikt nie ma wątpliwości...
5. I tu zgodzę się w 100% Firefox/Opera nie dość, że pod każdym względem jest lepszy/a od IE, to jeszcze jest darmowy/a. Nie rozumiem, czemu są ludzie, którzy sądzą, że IE jest pod każdym względem lepszy od innych przeglądarek, a jest... na odwrót. Jedną z takich osób był nasz ex-moderator Khelben.
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
LukY
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: LukY »

To ja napiszę o swojej szkole: chodzą to Technikum Handlowego i jest taki przedmiot jak "Technika biurowa" uczę sie już 3 rok tego przedmiotu i oto czego sie nauczyliśmy ;) :

-używanie myszki (pierwsza lekcja :smiesne: )
-pisanie na klawiaturze (cała pierwsa klasa na tym poleciała)
-pisanie w wordzie
-pisanie w excellu - na tych dwóch cudownych programach bawiliśmy się cały drugi rok
Wreszcie:
-pisanie, tabele i wykresy w excellu - trzecie klasa do teraz
At the end of the world
Or the last thing I see
You are never coming home
Never coming home
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

W 4,5 i 6 klasie podstawówki mogliśmy sobie siedzieć przy necie i uczyliśmy się robić tabele, funkcje "jeżeli" w Excelu. :lol:
Już w 1 klasie gimnazjum mnie ma takich luzów, bardzo trudne zadania mamy w Gimp'ie. :coongada::
Jeszcze jestem w klasie informatycznej. Mam same 3,4 i 5, a na pierwszy semestr dostałem 4. :(
Awatar użytkownika
Omnixus
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Omnixus »

U nas do 3 klasy podstawówki uczyliśmy sie painta (wooow).
Potem do 5 uczyliśmy się obsługi neta.
Aż w końcu w 6 klasie uczyliśmy się jak obsługiwać tak bardzoo trudny program Exel. (niewiem czy dobrze napisałem bo dawno do niego nie zaglądałem)
Sami przyznacie że to proste jak drut.
Da sie nauczyć w tydzień.
Według mnie informatycy powinni przejść dodatkowe szkolenia czy coś w ten teges.
Teraz jestem w I gimnazjum i w ogóle nie mam informatyki.
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

Ja mialem juz w 2 :roll:
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Awatar użytkownika
Ciężka Jazda
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ciężka Jazda »

Hehe, a ja w 4 :)
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

A ja też od 4. dobra nie piszcie od kiedy mieliście infę (informatykę). :P
Jak dla mnie to klasa informatyczna powinna uczyć już się czegoś więcej niż u mnie Gimpa.
:roll:
Awatar użytkownika
Drwal
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Drwal »

:shock: :o :shock:

Ja miałem informatykę w 1 klasie i uczyłem się o tych waszych Exelach :P
Teraz w gimnazjum to my poznajemy sekrety Adobe Photoshopa oraz Paint'a Shop'a Pro'a 3D'a Evolution'a :wink:
Odpowiedz