Informatyka dla klasy III gimnazjum
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- Michailoff
- Moderator
Ja jestem w II klasie gimnazjum - i mogę powiedzieć, że uczymy się bardzo dużo rzeczy. Mamy, że tak powiem - prawdziwą informatykę. U nas na lekcji nie ma wchodzenia na neta i grania w gry - my się na lekcjach uczymy przez całe 45 minut. W pracowni, w której uczę się jest 8 stanowisk, a w mojej klasie jest 32 uczniów. Z powodu takiego, że u nas w szkole są 2 pracownie, uczy sie ze mną 15 innych uczniów. I mogę powiedzieć, że jak dochodzi do lekcji, to pomimo moich skromnych umiejętności oblatuje mnie dziwny strach (głównie przed sprawdzianami). I mogę powiedzieć, że rzeczy jest bardzo dużo (właśnie skończyliśmy LOGO, teraz przechodzimy do Pascala, a potem będzie Excel, PowerPoint, HTML...). Co do tego HTML - ja mogę spytać mego nauczyciela informatyki - czemu w szkołach jeszcze uczy się HTML-u, a także, czy (jeśli oczywiście zna, a mam taką nadzieję) nie mógłby mi powiedzieć o jakiś dobrych kursach XHTML-u, CSS (1 i 2), XML-u itp. itd... Z jednego powodu - doskonale zdaję sobie sprawę z możliwości nowoczesnych przeglądarek. I choć CSS 2 na Firefoksie 2.0 trochę nawala, to na 3.0 już nie. Natomiast nawet w IE7 CSS 2 nawala kompletnie! Te wszystkie tabelki i inne pierdoły - one są robione tylko dla IE (bo najpopularniejszy). Gdyby zaś Firefox wraz z resztą zająłby połowę rynku - nikt nie miałby wątpliwości, że przed "Małomiętkim" (Microsoft) wiele jeszcze pracy nad kodowaniem obsługi CSS 2, i że muszą to zrobić w rok, czy dwa. Bo mogą stracić niemal cały rynek. Dopóki jednak w szkołach będzie używany wyłącznie IE (u nas dzięki Bogu jest też Firefox), a nauczany wyłącznie HTML (bez żadnego słówka o XHTML, XML, CSS (choćby o tym, gdzie można profesjonalne kursy o tych językach znaleźć) dopóty Polska będzie krajem informatycznie zacofanym... Gdyby u nas w szkole nagle informatyka pojawiła się w III klasie - bralibyśmy się za bardziej profesjonalne rzeczy. Niestety - mamy ją przygotowaną na dwie klasy gimnazjum. Nie sądzę jednak, aby MEN był tym zainteresowany, więc uczniowie są skazani na samych sobie. Takie sytuacje, jak u nas, w szkole pewnie można policzyć na palcach jednej ręki, bo taka jest nauka informatyki w naszych szkołach. A dopóki Bill Gates i spółka nie zrobią nic, by ulepszyć ich (co by tu mówić) słaby soft, niczego więcej, oprócz pierdół uczyć się niestety nie będziemy...
Crimson (king) Michailoff
Pomyśleć, że Polska jest potentatem w dziedzinie informatyki...
Podobnie jest u nas z nauką (nie chodzi mi o szkoły) - Polacy wynajdują tyle niezłych rzeczy, a dofinansowanie do tego jest do kitu.
Jak ktoś chce, to niech nie liczy na kursy w szkole, informatykę itp. Trzeba się samemu wziąć w garść i zacząć się uczyć sam na sam! Nadeszła era samouków! Jak ktoś chce się miło i łatwo nauczyć (sam z tej stronki się uczyłem) to zamiast Heliona polecam: www.kurshtml.boo.pl .
O CSS-sie nie zapomnijcie.
Co do IE, szczególnie lipnej 6 dodawanej do XP-ków. Spytaj się kogoś bardziej doświadczonego na przykład z www.forumweb.pl - IE jest uważane za totalne badzIEwie i webmasterom rzygać się chce, jak widzą co IE wyczynia z ich stronami, które podchodzą pod Gecko w Firefoxie i Operze.
Trzeba się babrać w osobnych stylach, Quirksach itp. żeby strona na IE jakoś wyglądała. A wszystko przez to, że wciąż jest wielu "użyszkodników", którzy nie wiadomo czemu tak lubią IE... Firefox i Opera dają tyle więcej możliwości i lepiej chronią przed spyware itp.
Podobnie jest u nas z nauką (nie chodzi mi o szkoły) - Polacy wynajdują tyle niezłych rzeczy, a dofinansowanie do tego jest do kitu.
Jak ktoś chce, to niech nie liczy na kursy w szkole, informatykę itp. Trzeba się samemu wziąć w garść i zacząć się uczyć sam na sam! Nadeszła era samouków! Jak ktoś chce się miło i łatwo nauczyć (sam z tej stronki się uczyłem) to zamiast Heliona polecam: www.kurshtml.boo.pl .
Co do IE, szczególnie lipnej 6 dodawanej do XP-ków. Spytaj się kogoś bardziej doświadczonego na przykład z www.forumweb.pl - IE jest uważane za totalne badzIEwie i webmasterom rzygać się chce, jak widzą co IE wyczynia z ich stronami, które podchodzą pod Gecko w Firefoxie i Operze.
Trzeba się babrać w osobnych stylach, Quirksach itp. żeby strona na IE jakoś wyglądała. A wszystko przez to, że wciąż jest wielu "użyszkodników", którzy nie wiadomo czemu tak lubią IE... Firefox i Opera dają tyle więcej możliwości i lepiej chronią przed spyware itp.
- Michailoff
- Moderator
1. Polak potrafi. Myślę, że polscy informatycy karierę zrobią na zachodzie, bo tu - na rodzimym podwórku szans nie mają...Warlike pisze:Pomyśleć, że Polska jest potentatem w dziedzinie informatyki...
2. Dzięki za link do kursu. Na pewno go przejrzę i może się czegoś nauczę.
3. Doskonale wiem, że IE 6 to totalny śmieć. Nie lepiej jest z IE 7, który nadal dostaje baty od Firefoksa. Mam nadzieję, że ci "webmasterzy", co piszą tew wszystkie stronki "pod IE" wreszcie zrozumieją, że jest mniejszość (ale dość duża, bo aż 40%), która nie korzysta z IE, bo wie, że to jest syf. Dopóki jednak w szkołach będą uczyć jedynie obsługi IE - dopóty będziemy mieli Internet pełen wirusów, Pop-upów itp... Pocieszać może jedynie słabość IE w Polsce (niecałe 60%, a dawniej było i 80%), oraz to, ze w niektórych szkołach jest i Firefox (ja korzystając z neta w szkole używam wyłącznie firefoksa).
4. To niejednego webmastera doprowadza do frustracji. Niektórzy nie wytrzymują i wydają stronę bez żadnego babrania się, by dostosować tą stronę na IE. A że strony napisane w nowych standardach są lepsze, niż te Explorerskie - przykładem jest tu http://www.csszengarden.com/tr/polish/. Wspaniale zrobiona strona, która w IE nawala, a w Firefoksie i Operze chodzi dobrze. Teraz już chyba nikt nie ma wątpliwości...
5. I tu zgodzę się w 100% Firefox/Opera nie dość, że pod każdym względem jest lepszy/a od IE, to jeszcze jest darmowy/a. Nie rozumiem, czemu są ludzie, którzy sądzą, że IE jest pod każdym względem lepszy od innych przeglądarek, a jest... na odwrót. Jedną z takich osób był nasz ex-moderator Khelben.
Crimson (king) Michailoff
- LukY
- Użytkownik Forum
To ja napiszę o swojej szkole: chodzą to Technikum Handlowego i jest taki przedmiot jak "Technika biurowa" uczę sie już 3 rok tego przedmiotu i oto czego sie nauczyliśmy
:
-używanie myszki (pierwsza lekcja
)
-pisanie na klawiaturze (cała pierwsa klasa na tym poleciała)
-pisanie w wordzie
-pisanie w excellu - na tych dwóch cudownych programach bawiliśmy się cały drugi rok
Wreszcie:
-pisanie, tabele i wykresy w excellu - trzecie klasa do teraz
-używanie myszki (pierwsza lekcja
-pisanie na klawiaturze (cała pierwsa klasa na tym poleciała)
-pisanie w wordzie
-pisanie w excellu - na tych dwóch cudownych programach bawiliśmy się cały drugi rok
Wreszcie:
-pisanie, tabele i wykresy w excellu - trzecie klasa do teraz
At the end of the world
Or the last thing I see
You are never coming home
Never coming home
Or the last thing I see
You are never coming home
Never coming home
- Omnixus
- Użytkownik Forum
U nas do 3 klasy podstawówki uczyliśmy sie painta (wooow).
Potem do 5 uczyliśmy się obsługi neta.
Aż w końcu w 6 klasie uczyliśmy się jak obsługiwać tak bardzoo trudny program Exel. (niewiem czy dobrze napisałem bo dawno do niego nie zaglądałem)
Sami przyznacie że to proste jak drut.
Da sie nauczyć w tydzień.
Według mnie informatycy powinni przejść dodatkowe szkolenia czy coś w ten teges.
Teraz jestem w I gimnazjum i w ogóle nie mam informatyki.
Potem do 5 uczyliśmy się obsługi neta.
Aż w końcu w 6 klasie uczyliśmy się jak obsługiwać tak bardzoo trudny program Exel. (niewiem czy dobrze napisałem bo dawno do niego nie zaglądałem)
Sami przyznacie że to proste jak drut.
Da sie nauczyć w tydzień.
Według mnie informatycy powinni przejść dodatkowe szkolenia czy coś w ten teges.
Teraz jestem w I gimnazjum i w ogóle nie mam informatyki.
- Ciężka Jazda
- Użytkownik Forum