ważne

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Duch »

Ja też się przyłączę do dyskusji.

ad.1 Rośliny też czują, więc jakby nie było również zabijasz. Naturalnym jest, że trzeba zabić, by przeżyć.

ad.2 W Chinach jedzą psy, a w Indiach krowy są święte. Nie patrz na Polskę, tylko na cały świat. Wszystko się je i to wszystko się "głaszcze".

ad.3 Z jakiego punktu widzenia niemoralne? Jeśli są hodowane po to, by człowiek mógł przeżyć to równie dobrze możesz porozmawiać na ten temat z tygrysem, o tym by nie jadł antylopy (patrz: Khelben). Różnica polega na tym, że my robimy to masowo, bo ludzi jest masa.

ad.4 To teraz spójrz na swój punkt 2. Dlaczego głaszczesz wszystkich, prócz wirusów? Zabijają ludzi? To co? Też mają prawo do życia.

ad.5 Zapamiętaj sobie: rośliny też czują.

ad.6 A rośliny to już nie? :)

ad.7 Może i masz rację, ale to od człowieka zależy czy sam chce się truć czy też nie.

ad.8 Pierwsi ludzie równocześnie polowali na zwierzynę, co i zjadali owoce. Z samych owoców długo by się nie utrzymali, bo rolę zaczęli uprawiać później. Kiedy porzucili koczowniczy tryb życia.

ad.9 Nawet komunizm ma dobre idee ;)

ad.10 Wiele się różni. Zabijanie z powodów żywnościowych jest w pewnym sensie usprawiedliwionym morderstwem. Zabijasz po to, byś sam mógł żyć. Zabijanie dla satysfakcji, samorealizacji, mody, pieniędzy, sławy i innych rzeczy, które nie są podstawą piramidy Maslow'a... Wtedy jest to pokaz okrucieństwa ludzkiego, bo samo zabijanie dla przeżycia - nie różnimy się wtedy od innych zwierząt.

ad.11
czy cos takiego.
Choćbyś nie wiem co udowadniał. Nigdy nie pisz tego, o czym nie masz choćby podstaw. Co się tyczy głodu na świecie. Przejście na wegetarianizm = mniej żywności. Nie wiem w jaki sposób głód miałby się zmniejszyć, zwiększyłby się jeszcze.

ad.12 Powtarzasz się.
a juz szczegolnie dla takiego celu...
Tzn. jakiego? Jeśli chodzi o przeżycie człowieka to właśnie jest całkiem na odwrót.

ad.13 To samo, co wyżej.

ad.14 Tu masz całkowitą rację. Tylko od ciebie zależy co chcesz robić, rodzice nie mogą ci tego zabronić.

ad.15 Lepsze będzie bezpłatne morderstwo? :)

ad.16 O podstawy życia będę walczył. A futrom mówię stanowcze: NIE. Takie jest moje zdanie i myślę, że i większości.

Dużo powiedzieli też już moi przedmówcy ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Dexor
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Dexor »

Ja mam teraz niesmak, dobrze że całego filmu nie obejrzałem bo bym chyba powtórzył czyn Kamyka. :|
I po co tu Kovu93 to zamieściłeś, żeby psuć "humor" ludziom? :obrazony:
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

I po co tu Kovu93 to zamieściłeś, żeby psuć "humor" ludziom?
Miałeś wybór. Nie musiałeś oglądać. To nie wina Kovu, że twoja ciekawość bierze górę. Zamieścił to po to, żeby uświadomić ludzi. Wolisz żyć w kłamstwie?
Obrazek
Awatar użytkownika
Drwal
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Drwal »

Precz z wegetarianizmem!

Regulamin mięsożercy(w tym ludzi):

1. Jedz mięsa do woli, ponieważ ma w sobie białko które jest dobre dla mózgu. Mięso ma również dużo żelaza!
2. Ludzie pochodzą od małp! To wina ewolucji że jesteś mięsożerny!
3. Wegetarianizm to nic innego jak samobójstwo! Nie dostarczając ciału białka zmieniasz się w wodę!
4. Gdy zranisz się i leci ci krew czy obrzydza cię to? Nie, bo jesteś Homo Sapiens i jesz mięso!
5. Knights and Merchants uczy że mięso jest dobre! Kiełbaska=100% Wytrzymałości.
6. Powstajesz z mięsa! Rozwijasz się w mięsie!(w mamie) Jesz mięso! I umierasz mięsem!

DLATEGO MIĘSO TO TAKA WAŻNA RZECZ!!!
Awatar użytkownika
Cav
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Cav »

Taa.. jedz same warzywa, a potem wyglądaj jak patyk, znam gościa, który jest wegetarianinem, jest rok starszy, a jest niższy o 2 głowy i waży ze 30 kg...
Trejdmark i Kopirajt dla Cava!
Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kovu93 »

lol, czytajac wasze wszytskie psoty to zauwazylem ze niedokladnie czytalsicie to co napsialem w 1 poscie po 2. po prostu polewka :smiesne:

Co do roślin-Ludzie muszą je jeść, natomaist mięsa nie muszą jeść. Pozatym potrawy z roslin nie wymagają ich uśmiercenia zazwyczaj, tylko naderwania owocu, gałązki, liscia itp. To takjakby tobie odcięto paznokieć.

Tygrys, lew, krokodyl itd. to TYPOWE ZWIERZĘTA MIĘSOŻERNE, które aby ŻYĆ MUSZĄ jeść mięso, my nie.

Jezus nie mógł jeść zwierząt, ponieważ był bezsprzecznie DOBRY, co oznacza, że nie przyczynił by się do śmierci, a pozwolenie na jedzenie mięsa, to tylko przeróbka przez ów ludzi, ktorzy już w tamtych czasach jedli mięso.

Pierwszi ludzie NIE JEDLI MIĘSA, dopiero po jakimś czasie zaczęto polować.

Ktoś tutaj o wirusie pisał... Zanim coś powiesz zastanów się podwójnie.

Drwalu, czy ty w ogóle wiesz co to moralność?

Co do filmiku-nie umieściłem go po to, aby pokazać Wam horror, ale aby uświadomić, ż nie tylko jedzenie mięsa oznacza śmierć.

Khelben-filmik to był osobny wątek. Pokazałem to przy okazji takiego tematu, potem zacząłem o wegetarianiźmie i do Ciebie głównie kieruje zdanie:Nie czytałeś dokładnie tego co napisałem.

Co do tego, że zwierzęta są specjalnie hodowane, aby je zabić i zjeść- a może Ty chciałbyś być urodzony tlko po to, aby Cię zabito i zjedzono?

Co do ścinania drzew-nie jest to zabijanie drzewa, jednak do końca życia cierpi, takze mi się to nie podoba :(

RYBY TO TEŻ ZWIERZĘTA, śmiać mi się chce z ''wegetarian'', którzy mówia, że jedzą tylko ryby...

Krzyciek_000 - to, że Tobie się nie udało, ma oznaczać, ze nikomu? Jestem wegetarianinem od niecałych 3 miesiecy.

Kamyk-masz racje-precz z futrami. Najgorszą sceną w tym filmiku było obdziranie ze skóry tego ziweraczka, kiedy on machał przednimi łapaki a za tylne go trzymano, oraz kiedy uderzano nimi o ziemie, ja dalej nie ogladałem. To jest okropne. Jestem empatą i nie muszę być w sercu tego zwierzęcia aby czuć to co ono. Na prawdę, widząc to można zemdleć z żalu i smutku.

Owszem w Chinach jedzą psy, niestety w każdym państwie je się mięso(chyba) To żałosne, ten podział, ze pies jest do kochania, a świnka do zjedzenia i na odwrót w innych państwach(bo ktoś mówił, że patrze tylko na Polskę, a to logiczne, ze NIE TYLKO bo napisałem, ze to jest przykład.)

Usprawiedliwienia za śmierć nie ma. ''Lepiej zostać zabitym niż zabić''

Nie wiem o co chodzi z tym ''bezpłatnym morderstwem'' nawet nie wiem czemu mnie pytasz o to, skoro już dobrze wiesz, że nie pochwalam morderstw 8|

Jesli ktoś ma nieodpowiednią dietę będą wegetarianinem, rzeczywiscie może wyglądać jak ''patyk'' itd. dlatego trzeba o to zadać.

Jeśli chodzi o dostarczenie witamin etc. MOŻNA TO ZASTĄPIĆ CZYMŚ INNYM, bez potrzeby ODEBRANIA życia żywej istocie.

Zauważyłem, ze wszyscy bronią rośliny(ja też) Zwierzęta macie gdzieć i jecie mięso, a rośliny tak bronicie, jakbyście ich nie tknęli. Jak pisałem, rośliny zazwyczaj nie trzeba zabijać, aby zjeść, są jednak wyjątki, ale psiałem, że człowiek MUSI jeść, NIE MUSI jeść mięsa.
Awatar użytkownika
Duch
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

2. Ludzie pochodzą od małp! To wina ewolucji że jesteś mięsożerny!
Nie pochodzą od małp, tylko człowiek i małpa mieli wspólnego przodka i nie mięsożerny, tylko wszystkożerny.
3. Wegetarianizm to nic innego jak samobójstwo! Nie dostarczając ciału białka zmieniasz się w wodę!
Jak wyjaśnisz ten fenomen, że wegetarianie jednak żyją?
4. Gdy zranisz się i leci ci krew czy obrzydza cię to? Nie, bo jesteś Homo Sapiens i jesz mięso!
Są ludzie, których obrzydza, a nawet na widok krwi mdleją. To jest zależne od wrażliwości ludzkiej.

O reszcie argumentów podanych przez Drwala (prócz pierwszego) nawet nie wspominam :lol:
Co do roślin-Ludzie muszą je jeść, natomaist mięsa nie muszą jeść. Pozatym potrawy z roslin nie wymagają ich uśmiercenia zazwyczaj, tylko naderwania owocu, gałązki, liscia itp. To takjakby tobie odcięto paznokieć.
Nie musisz jeść. Żyj zdrowo, umrzyj zdrowo a ci będzie kolorowo ;)
Chyba raczej jakby mi odcięto sporo palców :P To jest barbarzyństwo :)
Tygrys, lew, krokodyl itd. to TYPOWE ZWIERZĘTA MIĘSOŻERNE, które aby ŻYĆ MUSZĄ jeść mięso, my nie.
Nie musisz rozmawiać ze zwierzętami typowo mięsożernymi. Zawsze możesz porozmawiać z niedźwiedziem.
Jezus nie mógł jeść zwierząt, ponieważ był bezsprzecznie DOBRY, co oznacza, że nie przyczynił by się do śmierci, a pozwolenie na jedzenie mięsa, to tylko przeróbka przez ów ludzi, ktorzy już w tamtych czasach jedli mięso.
Jakie masz dowody? A jak ci powiem, że nie było Jezusa, bo to przeróbka ówczesnych ludzi? Józef Flawiusz? Kto jeszcze wierzy w te bajki? ;) Jezus był rybakiem, wszyscy apostołowie byli rybakami i spożywali ryby...
Pierwszi ludzie NIE JEDLI MIĘSA, dopiero po jakimś czasie zaczęto polować.
Po jakimś czasie to oni zaczęli uprawiać rolę. Instynkt kazał im polować, a nie zrywać jabłka z drzew.
Ktoś tutaj o wirusie pisał... Zanim coś powiesz zastanów się podwójnie.
Ja sam siebie nie popieram. Próbuję ci udowodnić jakie twoje argumenty są absurdalne. Właśnie mniej więcej takie jak z wirusem.
Co do tego, że zwierzęta są specjalnie hodowane, aby je zabić i zjeść- a może Ty chciałbyś być urodzony tlko po to, aby Cię zabito i zjedzono?
Właśnie po to się rodzisz. Taka jest matka natura. Żeby zjadł cię tygrys lub niedźwiedź :) Różnica jest taka, że człowiek wykształcił intelekt i abstrakcyjne myślenie. Jak już mówiłem: nie sadź drzew, one nie chcą dorastać tylko po to, aby co roku ktoś odrywał im palce i musiały przez to cierpieć.
Co do ścinania drzew-nie jest to zabijanie drzewa, jednak do końca życia cierpi, takze mi się to nie podoba
To nie pisz na kartkach ;)
Nie wiem o co chodzi z tym ''bezpłatnym morderstwem'' nawet nie wiem czemu mnie pytasz o to, skoro już dobrze wiesz, że nie pochwalam morderstw 8|
O ile dobrze pamiętam napisałeś: tym bardziej jeśli za to płacą. Z tego wynika, że gdyby nie płacili to dla ciebie byłoby to mniejsze zło.
Zauważyłem, ze wszyscy bronią rośliny(ja też) Zwierzęta macie gdzieć i jecie mięso, a rośliny tak bronicie, jakbyście ich nie tknęli. Jak pisałem, rośliny zazwyczaj nie trzeba zabijać, aby zjeść, są jednak wyjątki, ale psiałem, że człowiek MUSI jeść, NIE MUSI jeść mięsa.
Nie, nie, nie. To po prostu jeden wielki absurd. Absurd kontra absurd. Uświadomiło cię już o co mi chodzi? Taka mała podwójna moralność... Człowiek NIE MUSI jeść mięsa - TAK, ale jeśli będzie jadł TYLKO rośliny, to jeszcze więcej roślin zginie niż do tej pory.

Człowiek jest z natury wszystkożerny. Jeszcze raz jasno napiszę: NIE POPIERAM ZABIJANIA DLA MATERIALNYCH KORZYŚCI, ALE ZABIJANIE DLA PRZETRWANIA TO NATURALNA RZECZ. Tak, że myślę: skończ już nas uświadamiać. Kto będzie chciał zostanie wegetarianinem, a kto nie: ten nie zostanie. To czasami przypomina mi nawracanie religijne.
Obrazek
Awatar użytkownika
Drwal
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Drwal »

Ja tam nie przepadam za rybami, ale nie przepadam także za wegetarianizmem. Jem co jem i co kogo to obchodzi!

P.S Mniam! Jem właśnie pyszną kiełbaskę.
Awatar użytkownika
Kovu93
Zbanowany

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kovu93 »

Drwal pisze:Ja tam nie przepadam za rybami, ale nie przepadam także za wegetarianizmem. Jem co jem i co kogo to obchodzi!

P.S Mniam! Jem właśnie pyszną kiełbaskę.
masz psa? mniam zjedz swojego psa/kota na pewno Ci zasmakuje.. :/
Pozatym czy mi sie zdaje czy odnosze wrazenie, ze Drwal robi mi na złosć?

Duchu, na czym Ty się w ogóle opierasz? na swoich badaniach ? bo żaden naukowiec Ci nie potwierdzi tego co napisałeś, przynajmniej wiekszosci.

I zrozum, ze roslliny musisz jesc, miesa nie musisz, lepiej zabic mniej niz wiecej. pozatym sorry, ale nie mow ze jakby jej palce wyrywano, ja wiem jak to roslina czuje, mzoe sam kieys znajdziesz sposob aby się dowiedziec i poczuć.

a peirwsi ludzie zyli ze zbeiractwa, potem polowali, potem uprawiali zboze itd. tego się uczyłes w 4 kalsie podstawowki(jesli miales ten sam rozklad co ja) i to samo powiedzą Ci historycy i inni specjalisci tej dziedziny, a kolejnym dowodem na to, ze nie bylismy miesozercami jest to, ze szczątki peirwsyzhc ludzi na ziemii nie mialy kłów, to dla Was najbardziej znana zapewne cecha drapieznika, wiecej nie napsize bo juz byscie nie wiedzilei o czym mówie
Awatar użytkownika
womis
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: womis »

Ja nie jestem wegetarianinem, jem warzywa i mięso, rybką nie pogardzę i jetem z tego zadowolony. A tutaj troche mądrych słówek z Wikipedii:
Wielu ludzi zdaje sobie sprawę że zwierzęta cierpią i powinny być lepiej traktowane. Sprzeciwiają się oni brutalnemu zabijaniu zwierząt na farmach i nadmiernej produkcji mięsa. Wielu z nich wierzy, że nie powinni spożywać mięsa dla dobra wszystkich żywych stworzeń. Dlatego rezygnują z diety mięsnej.

Niektórzy z etycznych wegetarian porównują zwierzęta do ludzi – zwierzę nie chce zginąć, jednak nie ma żadnego wyboru i zostaje siłą zaciągnięte do rzeźni. Wszystkie inne zwierzęta, jego przyjaciele i rodzina będą cierpieć po jego stracie. Samo zwierzę ma także pragnienia na przyszłość i ma prawo cieszyć się z życia, nie powinno cierpieć i być zabite tylko po to, aby wyżywić człowieka, gdy istnieją dla niego lepsze metody pożywienia.

Dla niektórych wegetarianizm jest także stylem życia opierającym się na ścisłych regułach etycznych nieszkodzenia innym istotom żywym, ściśle powiązanym z szeroko rozumianą ekologią.

Wielu wegan nie je jaj i nabiału z przekonania, że przy przemysłowym charakterze ich produkcji zwierzęta cierpią nie inaczej niż przy zabijaniu.
Obrazek
Odpowiedz