jakie budynki chcielibyście żeby były w dodatku jakby był?

Dział dotyczący tylko pierwszej kampanii gry.

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
jajo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: jajo »

Hmmm,
przeglądając co posty jestem zdziwiony, tym że można wypisywać tak dziwne rzeczy ;)
Ktoś pisał o browarze, ja się spytam po co jeżeli jest winnica, a posty o upojeniu alkoholowym zostawię bez komentarza.
Domki mieszkalne? Bzdura, nie dość żeby zajmowały miejsce to jeszcze pomocnicy i inne osobniki by nie pracowały, a na to nie możemy pozwolić ;)
A dlaczego? Ponieważ i tak mamy małą kontrolę nad poddanymi, a gdyby do tego udawali się na spoczynek to byłby koniec świata.
Pospolite ruszenie :O trąci aoe.
Kapłani j.w.
Zwiększanie współczynników postaci? KaM jest grą taktyczną i nie potrzebuje jeszcze bardziej dopakowanych postaci.
Krówki - fajnie, tylko że są świnki a ta gra nie potrzebuje dwóch b. podobnych surowców do siebie. tj świnek i krówek.
Mamy przecież wino jako przedstawiciel napojów, kiełbache jako mięso i chleb jako pieczywo.
A konni strzelcy to dupa troszq, bo akcja rozgrywa się bodajże w niemczech, (niemiecki producent, i w grze walczymy przeciwko księciu Lotharowi) i wtedy nie używało się tego rodzaju wojowników.
Proch teoretycznie mógłby być, bo akcja rozgrywa się między XII-XIV wiekiem, a proch w Europie zawitał bodajże na początku XIV wieku.

Dla mnie dobrym pomysłem by było (nie grałem w TPR ani jakieś inne pierdołki tylko w TSK), aby odzyskiwało się/dało się wynieść surowce uprzednio złożone w budynku np. wyjmowanie kamieni z wieży (oczywiście tych, którymi rzuca rekrut ;) ), częściowy zwrot surowców, którymi zbudowaliśmy dany budynek, np w skali 1/2.
Targowisko byłoby fajne, ale tylko gdyby była możliwość wymiany towarów w pewnej skali, ale tylko u siebie, nie między sąsiadami/wrogami.
A jakieś sojusze, czy coś to pomysł wg mnie nietrafiony, KaM to nie gra w której się negocjuje.
Statki, imo by nie pasowały do gry, jakoś nie mogę sobie wyobrazić statków innych niż transportowe, ale i tak nie uważam że to dobry pomysł.

pozatym przy wymyślaniu niestworzonych rzeczy, które ujrzelibyście w kam nie patrzcie na inne gry, bo to kopiowanie czyichś pomysłów.
Awatar użytkownika
Kamson
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kamson »

zamiast zmieniać przydało by sie troche podrasować wygląd taki lekki powiew fresh newsu to by dopiero było
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Nie wiem czemu ale mnie przekonałeś do wszystkich swoich słów. Nigdy nie patrzyłem na te wszystkie pomysły w taki sposób.

Jeśli mam coś dodać do twoich słów to powiem że powinna być chata grzybiarza. I możliwość powiększania niektórych budynków. Jeśli chodzi o statki to nie mam zdania bo wody w Kamie jest mało i jedynym sposobem na wprowadzenie statków byłoby powiększenie map i danie ich z dużą ilością wody ale wtedy pojawił by się problem pokonywanie zbytnich odległości lądowych przez piechotę i machiny. Oczywiście wtedy można by było dodać wozy które ciągnęły by konie.

Myślę że takie zmiany by mi się spodobały ale dla innych mogły by być one zbyt wielką zmianą. W końcu KaM który ma sobie tylko 50% starego KaMa to już nie to samo!
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
DeBe
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: DeBe »

doman100 pisze:Nie wiem czemu ale mnie przekonałeś do wszystkich swoich słów. Nigdy nie patrzyłem na te wszystkie pomysły w taki sposób.
No chyba niezupełnie, bo zaraz piszesz o chacie grzybiarza... fakt, grzybów jest sporo w świecie KaM i są one tylko ozdobnikiem, więc nie dziwi mnie pomysł takiego budynku. Jednak jajo napisał coś odnośnie pożywienia: "wino jako przedstawiciel napojów, kiełbache jako mięso i chleb jako pieczywo"... jakoś nie widzę tu miejsca na grzyby... i tak twórcy dorzucili nam jeszcze ryby, więc po co naszym poddanym więcej żarcia? Nie potrafię sobie wyobrazić innego zastosowania dla grzybów... chyba, że chodzi Ci o halucynki...
doman100 pisze:I możliwość powiększania niektórych budynków
A po kij?
Awatar użytkownika
Gravemaster
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gravemaster »

A po rozmiar?
Żeby więcej rzeczy się zmieściło naraz i/lub żeby zwiększyć prdukcję^^
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Chodziło mi tu głównie o gospodę aby ją można było powiększyć.
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
niklo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: niklo »

jajo pisze: Hmmm,
Targowisko byłoby fajne, ale tylko gdyby była możliwość wymiany towarów w pewnej skali, ale tylko u siebie, nie między sąsiadami/wrogami.
w kampani targowisko jest raczej zbędne natomiast...
w potyczkach sieciowych byłby to bardzo fajny budyneczek...
jajo pisze: A jakieś sojusze, czy coś to pomysł wg mnie nietrafiony, KaM to nie gra w której się negocjuje.
to uważam za wielki błąd...
gra która nie daje możliwości potyczek drużynowych...
nie zdobędzie popularności...
sam z przyjemnością pograł bym 2v2, 3v3 z możliwością...
wymiany surowców między sojusznikami
jajo pisze: Statki, imo by nie pasowały do gry, jakoś nie mogę sobie wyobrazić statków innych niż transportowe, ale i tak nie uważam że to dobry pomysł.
fakt... wielkie floty nie pasują...
za to transportowce były by mile widziane i...
urozmaiciły by z czasem nudzącą się...
rozgrywkę
jajo pisze: pozatym przy wymyślaniu niestworzonych rzeczy, które ujrzelibyście w kam nie patrzcie na inne gry, bo to kopiowanie czyichś pomysłów.
i tu należy się zastanowić...
co jest kopiowaniem...
w dużej ilości gier są porty a czy to jest...
kopiowanie czegoś co zostało wykorzystane w grach...
po raz pierwszy ?
w KaM są chlewy...
ten pomysł wcześniej wykorzystywany był w...
settlersach...
czy to było kopiowanie pomysłu i jego... ulepszenie ?
dlatego ze słowem kopiowanie...
warto uważać

co do innych wypowiedzi...
świetnie że fantazja nam jeszcze działa...
nawet jeśli są to rzeczy...
nierealne bądź...
zbędne...
ważne jest to że myslimy ;)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
jajo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: jajo »

Up:
Z tym kopiowaniem źle zrozumiałeś, dobijały mnie posty typu:
W settlersach jest coś takiego, więc tutaj też może byc :c
A gra sama w sobie jest całkiem oryginalna, oczywiście że są naleciałości settlersów czy innych gier, jednak ta gra się różni od innych.
Awatar użytkownika
niklo
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: niklo »

niektóre pomysły użyte w innych grach...
można z powodzeniem zaadaptować do KaM
a jeszcze ciekawiej było by...
stworzenie czegoś...
nowego...
opierając się na czymś co już istnieje

może kiedyś...
ktoś pokusi się o wyciągnięcie najlepszych cech z KaM i settlersów i...
stworzy świetną grę...

pozdro
Awatar użytkownika
PinCheR
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: PinCheR »

a mi przyszedł do głowy taki głupi pomysł: A może by tak drogi jednokierunkowe? :)
KAMPANIA:
Odpowiedz