Farmersi.pl - gra ekonomiczna

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Farmersi.pl - gra ekonomiczna

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Toczek »

Witam wszystkich :)
Chciałbym Wam przedstawić grę ekonomiczną Farmersi, w którą może zagrać każdy mający mózg, internet i przeglądarkę ;)

Jest to gra turowa. Każda rozgrywka toczy się w określonym mieście przez określoną liczbę graczy. To my decydujemy, w jakim mieście chcemy grać i przeciwko ilu oponentom. Tura może trwać 24h, 12h, 10 minut lub nawet 5 minut, co w grze odpowiada jednemu rokowi. W każdej turze każdy gracz podejmuje decyzje (co chce kupić, a co sprzedać), które zapisuje.
Celem gry jest dokonywanie takich transakcji, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w realizacji celu gry. Celów jest pięć:
- maksymalizacja majątku
- zgromadzenie jak największej ilości zboża w spichlerzu
- maksymalizacja pogłowia stada
- zgromadzenie jak największej ilości działek ziemi
- osiągnięcie jak największych zysków z eksportu

Gra trochę przypomina szachy, ale w przeciwieństwie do szachów gdzie mamy sztywny układ 64 pola i 32 figury w farmersach można grać w dwudziestu pięciu miastach, natomiast jeśli po poznaniu gry wstąpi się do jakiejś drużyny ilość ta zwiększa się do trzydziestu trzech. Miasta są naprawdę przeróżne i można by długo opisywać możliwe warianty rozgrywki. Jeśli komuś nie będą odpowiadały już istniejące ustawienia miast są do wyboru takie, w których wszystkie parametry można ustawić samemu.
Tak czy owak, ciągle są dodawane nowe usprawnienia, miasteczka także na nudę narzekać nie można :)

Kapitał można zdobyć dzięki sprawnym inwestycjom, ale można go też... Uprowadzić innym graczom. W niektórych grach można używać kowbojów, którzy nie są pastuszkami tylko najemnikami broniącymi naszej farmy lub atakującymi farmy konkurentów (kradzież inwentarza, palenie upraw, napad na konwój eksportowy etc.)

Ogólnie w grze trzeba myśleć i to nie mało. Myślenie zaczyna się już w momencie, gdy czyta się opis gry - nie będę ukrywał, że na zrozumienie jej zasad i mechanizmów trzeba przeznaczyć z godzinkę - półtorej. Ale są to mechanizmy, na których funkcjonuje większość światowej gospodarki - także absolutnie nie jest to stratą czasu.
Mechanizmy są naturalnie mocno uproszczone, po pierwsze z racji osadzenia gry w realiach XIX wieku, po drugie - zwykły śmiertelnik nie ma szans na ogarnięcie umysłem meandrów współczesnego systemu gospodarczego.
A i o nim można się co-nieco dowiedzieć. Tak na dobrą sprawę dzięki farmersom i redagowanemu przez tamtejszego admina - Szeryfa - miesięcznikowi Farmersi Times udało mi się pojąć mechanizm działania obecnego kryzysu gospodarczego i dowiedzieć się, kim są ci "spekulanci", o których mówi się wszędzie w mediach a tak naprawdę nikt nie wie kim oni są.

Jednak dla mnie walory edukacyjne nie są najważniejsze, a cała otoczka która jest wokół tego. Mianowicie dzięki zasadom bardziej skomplikowanym niż Ogame, World of Warcraft, czy Metin gra zrzesza ludzi, którzy potrafią myśleć - są to osoby w większości powyżej 18 lat, a młodsi - 15 i 16-latkowie nierzadko zaskakują mnie swoją dojrzałością. Z racji tego są to ludzie cywilizowani i - możecie mi wierzyć albo nie - na farmersach nie występuje zjawisko trollingu, nikt nikogo nie bluzga. Na przestrzeni kilku lat było parę przypadków, że paru użytkowników obraziło kogoś w komentarzach, ale zostali natychmiast upomniani, a komentarze usunięte.
Na forum farmersów toczą się dyskusję na naprawdę wysokim poziomie - chcecie, to sami sprawdźcie:

Marnotrawstwo czasu w szkole

Mundo - globalna waluta

Zapaść gospodarcza w USA

Ale są tez wątki o znacznie luźniejszej tematyce - ot chociażby

Dowcipy

To tyle. Mógłbym się jeszcze dłuuuuugo rozpisywać, bo jest o czym ale najlepiej będzie jeśli sami sprawdzicie:

http://farmersi.pl/

Natomiast jeśli ktoś mnie lubi :D i chce sprawić mi prezent może się zarejestrować bezpośrednio z mojego linka - http://farmersi.pl/index.php?idp=86262
Ostatnio zmieniony 01 lis 2009, 14:45 przez Toczek, łącznie zmieniany 1 raz.
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
Awatar użytkownika
Kanclerz
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kanclerz »

Mi się ta gra nie podoba. :niedowiarek: Moim zdaniem ,,głupia'' Bez urazy. :wink: :roll:
Lubię k&m i zagram we wszystkie wasze kampanie. :D
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Kanclerz pisze:Mi się ta gra nie podoba. :niedowiarek: Moim zdaniem ,,głupia'' Bez urazy. :wink: :roll:
Dlaczego?
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
Awatar użytkownika
Kanclerz
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kanclerz »

A bo.. Hmm Po
1) Nie lubię grać w gry online.. Moim zdaniem to strata czasu.
2) Ta gra jest bardzo skomplikowana strasznie dużo tam opcji.
3) Jak grałem w jakąś inną była łatwa i prosta. A to gra no już dla wyższych inteligencji niż ja. :)
4) Wole grę Knights And Merchants. I testowanie misji graczy. :)
Lubię k&m i zagram we wszystkie wasze kampanie. :D
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Kanclerz pisze:A bo.. Hmm Po
1) Nie lubię grać w gry online.. Moim zdaniem to strata czasu.
Każda gra jest w gruncie rzeczy stratą czasu. Farmersi również. A nawet K&M. Kwestia tylko, gdzie najbardziej lubimy tracić czas. Jeśli wolisz K&M, które rozwija się jak papier toaletowy i nie ma przed Tobą żadnych tajemnic, a odkryciem jest to, że okienka w ratuszu są podobne do tych w spichlerzu - Twoja wola. Masz dopiero 14 lat.
Kanclerz pisze:2) Ta gra jest bardzo skomplikowana strasznie dużo tam opcji.
Owszem. I to czyni ją nieszablonową, a co najważniejsze odstrasza wszystkie dzieci neostrady, które uwielbiają klikać jak automat.
Kanclerz pisze:3) Jak grałem w jakąś inną była łatwa i prosta. A to gra no już dla wyższych inteligencji niż ja. :)
Dla chcącego nic trudnego. Rzuć okiem na profil gracza Felis. Dołączył będąc chyba młodszym od Ciebie obecnie. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdemu chce się szukać informacji, co to jest WIG20, A.Smith, neoliberalizm gospodarczy etc.
Kanclerz pisze:4) Wole grę Knights And Merchants. I testowanie misji graczy. :)
Proszę bardzo ;) Szanuję Twój wybór i życz mi powodzenia w poszukiwaniu chętnych na innych forach internetowych ;)
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Toczek pisze:i nie ma przed Tobą żadnych tajemnic, a odkryciem jest to, że okienka w ratuszu są podobne do tych w spichlerzu
Trochę przyspamie ale nie wiedziałem o tych okienkach. Dobra spostrzegawczość :usmiech:

A co do gry: Nie grałem, trochę o niej słyszałem i powiem tyle : Przeciętna gra pod względem grywalności, trochę nieszablonowy system gry i tyle : opinia neutralna.
Westess krutue szaleń
Awatar użytkownika
Gogoud
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Gogoud »

Co do tych okienek, żeby było jasne:
Doman, tak się składa, że to ja zauważyłem te okienka, napisałem o tym na shotuboxie :wink:.

Toczek, wolę zauważać podobieństwa okienek z budynków z KaMa i trwać przy KaMie nasty już rok, niż grać w Farmersów.
Nie mówię, że gra jest zła, grałem w Ogame, Farmersom do pięt nie dorasta... Tyle że to nie gra w moim typie.
Podstawowa różnica między KaMem i Farmersami u mnie jest taka, że z KaMa czerpię radość, a z Farmersów nie.
KaM TCK - poprowadź rebeliantów ku lepszej przyszłości!
Link do kampanii
Trailer na YouTube
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Ja grałem w takie gry kiedyś. I no widzisz nie lubię takich gier już. Grałem w grę , że robi się miasto. I tak mnie to znudziło.. O popatrz a K&M nie. Po prostu widzę coś w knights And merchanst coś co mnie pociąga..
Ciebie niee? Twoja sprawa. Ja lubię k&m bo to moja 1 strategia w życiu. :roll: :P I mam nadzieję , że tak zostanie :wink:
Ostatnio zmieniony 22 paź 2009, 13:52 przez Joker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Ja powiem w ten sposób - K&M nuży mnie głównie dlatego, że jest jeden niezawodny sposób na przejście każdej misji, mianowicie z przodu mięso, z tyłu łucznicy i heja. Wywabiamy paroma łucznikami żołdaków wroga, a reszta robi się sama.
Owszem, niektóre misje fanów są zdecydowanie bardziej wymagające i potrzeba do nich nieszablonowego podejścia, wykorzystania pikinierów/piechurów z lancami w walce przeciwko wrogiej konnicy, ale to nadal jest zabawa w marynarzyka papier-kamień-nożyczki, czyli pikinierzy koszą jazdę, jazda kosi łuczników i piechotę, piechota kosi pikinierów i czasami łuczników. Po drugie rozmiary map tak naprawdę mocno ograniczają wachlarz możliwości, bo rzadko się zdarza żeby udało się oskrzydlić przeciwnika, albo wpuścić jego armię w zasadzkę z prawdziwego zdarzenia w postaci kotła. I wykorzystać w pełni możliwości naszych jednostek.

Także ja tak postrzegam K&M i to mi w nim przeszkadza, czarę goryczy przepełniają bugi i słabe AI. Inna sprawa, że farmersi to gra z zupełnie innej bajki, to tak jakby porównywać ze sobą planszówkę "Ryzyko" albo "Monopol" z pokerem, albo brydżem. Zupełnie inny klimat, zupełnie inna atmosfera i zupełnie inna specyfika.

Także nie będę tutaj nikogo na siłę przekonywać, dlaczego poker jest gorszy od "monopolu", bo raz że to tylko Was zniechęci, a dwa że każdy ma swój gust i należy to respektować.

Chciałem Wam tylko zaprezentować ciekawą alternatywę, cieszę się że wyraziliście swoje opinie w kulturalny i uprzejmy sposób, mimo że tak krytycznie podsumowałem Wasze ulubione K&M :D

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Co ?? z przodu mięso z tyłu łucznicy i heja?? :galy: To ty chyba nie grałeś w misję Fanów. Np: w misji @rTeqa nie rozbudujesz się nawet a już Cię atakują.. Ja tę misje przechodziłem 3 dni!!!
Misję twórców to każdy przejdzie. Są takie trudne misje , że się budować nie da. Np misja 15 @rTeqa :wink: Zagraj a zobaczysz
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 07:34 przez Joker, łącznie zmieniany 1 raz.
Odpowiedz