Chciałbym Wam przedstawić grę ekonomiczną Farmersi, w którą może zagrać każdy mający mózg, internet i przeglądarkę
Jest to gra turowa. Każda rozgrywka toczy się w określonym mieście przez określoną liczbę graczy. To my decydujemy, w jakim mieście chcemy grać i przeciwko ilu oponentom. Tura może trwać 24h, 12h, 10 minut lub nawet 5 minut, co w grze odpowiada jednemu rokowi. W każdej turze każdy gracz podejmuje decyzje (co chce kupić, a co sprzedać), które zapisuje.
Celem gry jest dokonywanie takich transakcji, aby osiągnąć jak najlepsze rezultaty w realizacji celu gry. Celów jest pięć:
- maksymalizacja majątku
- zgromadzenie jak największej ilości zboża w spichlerzu
- maksymalizacja pogłowia stada
- zgromadzenie jak największej ilości działek ziemi
- osiągnięcie jak największych zysków z eksportu
Gra trochę przypomina szachy, ale w przeciwieństwie do szachów gdzie mamy sztywny układ 64 pola i 32 figury w farmersach można grać w dwudziestu pięciu miastach, natomiast jeśli po poznaniu gry wstąpi się do jakiejś drużyny ilość ta zwiększa się do trzydziestu trzech. Miasta są naprawdę przeróżne i można by długo opisywać możliwe warianty rozgrywki. Jeśli komuś nie będą odpowiadały już istniejące ustawienia miast są do wyboru takie, w których wszystkie parametry można ustawić samemu.
Tak czy owak, ciągle są dodawane nowe usprawnienia, miasteczka także na nudę narzekać nie można
Kapitał można zdobyć dzięki sprawnym inwestycjom, ale można go też... Uprowadzić innym graczom. W niektórych grach można używać kowbojów, którzy nie są pastuszkami tylko najemnikami broniącymi naszej farmy lub atakującymi farmy konkurentów (kradzież inwentarza, palenie upraw, napad na konwój eksportowy etc.)
Ogólnie w grze trzeba myśleć i to nie mało. Myślenie zaczyna się już w momencie, gdy czyta się opis gry - nie będę ukrywał, że na zrozumienie jej zasad i mechanizmów trzeba przeznaczyć z godzinkę - półtorej. Ale są to mechanizmy, na których funkcjonuje większość światowej gospodarki - także absolutnie nie jest to stratą czasu.
Mechanizmy są naturalnie mocno uproszczone, po pierwsze z racji osadzenia gry w realiach XIX wieku, po drugie - zwykły śmiertelnik nie ma szans na ogarnięcie umysłem meandrów współczesnego systemu gospodarczego.
A i o nim można się co-nieco dowiedzieć. Tak na dobrą sprawę dzięki farmersom i redagowanemu przez tamtejszego admina - Szeryfa - miesięcznikowi Farmersi Times udało mi się pojąć mechanizm działania obecnego kryzysu gospodarczego i dowiedzieć się, kim są ci "spekulanci", o których mówi się wszędzie w mediach a tak naprawdę nikt nie wie kim oni są.
Jednak dla mnie walory edukacyjne nie są najważniejsze, a cała otoczka która jest wokół tego. Mianowicie dzięki zasadom bardziej skomplikowanym niż Ogame, World of Warcraft, czy Metin gra zrzesza ludzi, którzy potrafią myśleć - są to osoby w większości powyżej 18 lat, a młodsi - 15 i 16-latkowie nierzadko zaskakują mnie swoją dojrzałością. Z racji tego są to ludzie cywilizowani i - możecie mi wierzyć albo nie - na farmersach nie występuje zjawisko trollingu, nikt nikogo nie bluzga. Na przestrzeni kilku lat było parę przypadków, że paru użytkowników obraziło kogoś w komentarzach, ale zostali natychmiast upomniani, a komentarze usunięte.
Na forum farmersów toczą się dyskusję na naprawdę wysokim poziomie - chcecie, to sami sprawdźcie:
Marnotrawstwo czasu w szkole
Mundo - globalna waluta
Zapaść gospodarcza w USA
Ale są tez wątki o znacznie luźniejszej tematyce - ot chociażby
Dowcipy
To tyle. Mógłbym się jeszcze dłuuuuugo rozpisywać, bo jest o czym ale najlepiej będzie jeśli sami sprawdzicie:
http://farmersi.pl/
Natomiast jeśli ktoś mnie lubi