Tak się zastanawiałem nad dwoma rzeczami. Pierwsza to czy wybiera się ktoś z was na Grunwald w tym roku? To będzie 600 rocznica! Ja jako młody chłopak zawsze chciałem wstąpić do takiego bractwa rycerskiego, ale albo byłem za młody, albo było do najbliższego za daleko. Kocham średniowiecze i dlatego uwielbiam Knights And Merchants.
Dwa lata temu ziściło się moje marzenie i pojechałem na Grunwald ze swoimi reprintami

...i okazało się, że spotkałem tam wiele życzliwych ludzi, którzy pokazali mi swoje prace i powiedzieli jak w rzeczywistości powinno się je wykonywać. Jeden z rycerzy (bo udało mi się poznać wodza jednego z ich zastępów tuż po inscenizacji wspaniałej, zapierającej dech w piersiach bitwy) dał mi nawet dwa swoje pióra ręcznie robione, którymi robi reprinty. Dalej utrzymuję kontakty z ludźmi tam poznanymi. Była też Msza Św. po łacinie, było mnóstwo pasjonatów – wyobraźcie sobie, że jak rozmawiałem z jedną panią, która robiła perfumy średniowieczne potrzebuje do zrobienia 300 ml zmielenia 2 ton płatków kwiatów!!
To tylko namiastka tego, co tam przeżyłem! Oprócz tego kocham muzykę średniowieczną, sam komponuję i nawet nasz zespół ma kilka nagrań, ale niestety linka wam nie rzucę, bo przy kompozycji jest moje prawdziwe imię i nazwisko.
A wy., za co kochacie średniowiecze??