A może tak.. Grunwald??? Za co kochacie średniowiecze?

Miejsce na dyskusje "off-topic"

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Wybierasz się w tym roku na Grunwald?

Czas głosowania minął 07 mar 2010, 21:19

Oczywiście!! O niczym innym nie mogę myśleć!
2
15%
Może tak, może nie - jak mamusia da mi pieniążki...
2
15%
Jasne, że NIE! Wolę oglądać 4000 odcinek "Mody na sukces"
1
8%
No chyba se śnisz! Nie mogę zrezygnować z nudzenia się przed kompem!
6
46%
A będą tam darmowe doładowania do PLAYA i eurogąbki?
2
15%

Liczba głosów: 13

Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

A może tak.. Grunwald??? Za co kochacie średniowie

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Alanbach »

Czołem rycerze :usmiech:
Tak się zastanawiałem nad dwoma rzeczami. Pierwsza to czy wybiera się ktoś z was na Grunwald w tym roku? To będzie 600 rocznica! Ja jako młody chłopak zawsze chciałem wstąpić do takiego bractwa rycerskiego, ale albo byłem za młody, albo było do najbliższego za daleko. Kocham średniowiecze i dlatego uwielbiam Knights And Merchants. :maslaneoczy:
Dwa lata temu ziściło się moje marzenie i pojechałem na Grunwald ze swoimi reprintami :szczerzy: (tzw. Iluminacjami czyli kopiami średniowiecznych rękopisów, które czasem maluję w wolnych chwilach). Oto jeden z nich zrobiony przeze mnie właśnie na tamtą okazję:

Obrazek

...i okazało się, że spotkałem tam wiele życzliwych ludzi, którzy pokazali mi swoje prace i powiedzieli jak w rzeczywistości powinno się je wykonywać. Jeden z rycerzy (bo udało mi się poznać wodza jednego z ich zastępów tuż po inscenizacji wspaniałej, zapierającej dech w piersiach bitwy) dał mi nawet dwa swoje pióra ręcznie robione, którymi robi reprinty. Dalej utrzymuję kontakty z ludźmi tam poznanymi. Była też Msza Św. po łacinie, było mnóstwo pasjonatów – wyobraźcie sobie, że jak rozmawiałem z jedną panią, która robiła perfumy średniowieczne potrzebuje do zrobienia 300 ml zmielenia 2 ton płatków kwiatów!! :shock: Zachęcam was kochani forumowicze – może tam warto w tym roku pojechać zamiast siedzieć gdzieś niewiadomo gdzie.

To tylko namiastka tego, co tam przeżyłem! Oprócz tego kocham muzykę średniowieczną, sam komponuję i nawet nasz zespół ma kilka nagrań, ale niestety linka wam nie rzucę, bo przy kompozycji jest moje prawdziwe imię i nazwisko. :usmiech:

A wy., za co kochacie średniowiecze?? :smiesne:
Obrazek
Awatar użytkownika
Toczek
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Toczek »

Grunwald jest fajny, ale to obecnie masówka. Polecam Ci wybrać się na Cedynię jeśli cenisz sobie prawdziwy klimat i bitwy na których ludzie - naprawdę - byli przebijani włóczniami. Jeden z moich kolegów był akurat w drużynie wikingów, którzy zaskarbili sobie reputację największych popaprańców (kilkudziesięciokilometrowe marsze, 300 pompek na jednym treningu, bitwa bez wstrząsu mózgu/złamanej ręki/zmiażdżonego palca to bitwa nieudana) i to wśród nich było parę przypadków śmiertelnych. Zresztą właśnie dlatego w pewnym momencie wycofali włócznie, bo sam z tymże znajomym mieliśmy przyjemność odwiedzać w szpitalu "wojownika", który dostał w brzusio i ledwo uszedł z życiem bo prawie rozwinęło mu się zapalenie otrzewnej, które lubi się mega mocno babrać i zazwyczaj kończy się zgonem po długich cierpieniach. Nie wiem skąd jesteś, ale on ma znajomości w Polsce i zagranicą, także jak chcesz to mogę Ci podesłać jakieś strzępki informacji ;)
http://farmersi.pl - polecam wszystkim, którzy cenią sobie wymagającą myślenia rozgrywkę na poziomie.
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

:smiesne: jak najbardziej poproszę o te strzępki informacji.. choć nie wiem, czy będę mógł zarezerwować sobie taki dzień wolny w danym terminie a grunwald już mam :zamurowany:

P.S.
A jednak ktos z was skusił się na ostatnią opcję w sondzie :usmiech: ha!
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

ładne. Tylko dziwi mnie 1 Alanbach... Co z tego , że tam twoje imię i nazwisko będzie? Przy utworze? Wstydzisz się? Nie masz czego się wstydzić.. Dużo osób z tego forum się nie wstydzi... Np. Lucbach i Wojbach... :wink:
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Są pewne rzeczy, których nie zrozumiesz... powiedzmy, że przynajmniej na dzień dzisiejszy mając zdawkowe informacje o mojej osobie :usmiech:
Po prostu krótko mówiąc - wolę zachować anonimowość :usmiech:
Obrazek
Awatar użytkownika
Michailoff
Moderator

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Michailoff »

A ja najbardziej z epok historycznych lubię średniowiecze z tego powodu, że ta epoka jest po prostu magiczna. Dziwna tradycja i obyczaje, potężne, monumentalne zamczyska, wielkie katedry dążące ku niebu, słynne wyprawy i bitwy, których najważniejsi uczestnicy okryci zostali nieśmiertelną chwałą...
Crimson (king) Michailoff
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

A co jesteś kimś sławnym? :usmiech: Lub poszukiwanym więźniem? na forum Będziemy i tak traktować Cię tak samo jak zwykłego użytkownika... Nawet jeśli byś był papieżem :cyklop:

Bo z chęciom posłuchałbym twoich utworów...
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Nie jestem ani jednym, ani drugim, ani tym trzecim ha ha LOL :usmiech:
Po prostu uszanuj, że wolałbym tu pozostać anonimowy :smiesne:
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Ok twoja sprawa... :wink:
Awatar użytkownika
Alanbach
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Joker pisze:Ok twoja sprawa... :wink:
Oj Joker, Joker... drogi Brachu, nie gniewaj się. Zobacz, czyż doświadczenia z forum niczego Cię nie nauczyły? W poście o filmikach http://www.knights.sztab.com/forum/view ... 3&start=90 wrzuciłeś swój film. Domyślam się, że wiele włożyłeś w niego pracy i wysiłku ale przede wszystkim poświęciłeś swój czas, aby inni gracze po obejrzeniu go mięli łatwiej. Tymczasem jeden z użytkowników obraził Cię i na dodatek skrytykował, nie prezentując nawet swoich własnych. Nie wiem ponad to, czy byłby w stanie zrobić nawet taki filmik.
Tak czy inaczej to doświadczenie powinno Cie nauczyć: że PEREŁ NIE RZUCA SIĘ PRZED ŚWINIE. :wink: Zapamiętaj.
Obrazek
Odpowiedz