Pomysły

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

Ghashburz pisze:Chodzi o to, że jak pomocnicy niosą deski bądź kamienie na budowę to zazwyczaj zostawiają je gdy wejdą na kwadrat drogi bezpośrednio przed wejściem do budynku. Chodzi o to, żeby w trakcie budowy nie mógł tam stawać budowniczy i pukać młotkiem, przez co chłopaki stoją za takim wrednym chamem i nie mogą zostawić desek lub kamieni. :mrgreen:
Nie mogłeś tak od razu ?
Ja bym był za lepszą opcją, aby pomocnicy kładli kamienie i deski bezpośrednio jak się znajdą w obrębie budowanego budynku, czy to na górze z lewej czy z prawej ( już obok ściany). Tylko że... trzeba było by popracować nad wyświetleniem że deska jest tam a kamień tam. Jak zwykle troche roboty, ale lepiej takie coś wprowadzić niż tak jak to jest zrobione teraz czyli staromodnie ;)
Ghashburz
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ghashburz »

janosiczek pisze:
Ghashburz pisze:Chodzi o to, że jak pomocnicy niosą deski bądź kamienie na budowę to zazwyczaj zostawiają je gdy wejdą na kwadrat drogi bezpośrednio przed wejściem do budynku. Chodzi o to, żeby w trakcie budowy nie mógł tam stawać budowniczy i pukać młotkiem, przez co chłopaki stoją za takim wrednym chamem i nie mogą zostawić desek lub kamieni. :mrgreen:
Nie mogłeś tak od razu ?
Ja bym był za lepszą opcją, aby pomocnicy kładli kamienie i deski bezpośrednio jak się znajdą w obrębie budowanego budynku, czy to na górze z lewej czy z prawej ( już obok ściany). Tylko że... trzeba było by popracować nad wyświetleniem że deska jest tam a kamień tam. Jak zwykle troche roboty, ale lepiej takie coś wprowadzić niż tak jak to jest zrobione teraz czyli staromodnie ;)
No trochę wczorajszy byłem z rana, może to dlatego. W sumie twój pomysł lepszy jest bo daje szerszy dostęp i szybszy przepływ surowca :mrgreen:
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Nadal walcze z nowym napisałem kama,

Obrazek

I Jak ? jakbym znalazł K było by o wiele lepiej a tak trzeba kombinować...
Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

Zostaw to specjalistom.
Australijska dziatwa zachce - zrealizuje. Dali niejednokrotnie do zrozumienia, iż pewne kwestie pozostaną wyłącznie w ich gestii. Nikt z tego nie skorzysta, a robienie czegoś dla siebie - tudzież dla pochwał - nie świadczy dobrze o zapędach. U nas również nie wzbudzi to większego entuzjazmu.
Awatar użytkownika
Sir Feliks
Moderator
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Sir Feliks »

Napis remake tak w ogóle nie powinien być taki wielgachny.
Zawsze możesz zrobić dla siebie. Nie chcę zniechęcać, ale mi to rybka jaki będzie napis ;)
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.andmerchnats.cba.pl/ ... php?t=2067
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Zebrałem wszystkie dotychczasowe pomysły z tego wątku numerycznie oraz kto jest pomysłodawcą aby nie przeglądać tylu stron, w przyszłości będzie się dokładać do tej listy pomysły.

1. pisanie w głównym lobby do graczy / feliks

2. wprowadzić opcje obserwacji rozgrywki i pisania do nich / feliks

3. możliwość obracanie budynków / ;)

4. bardziej wszechstronny kamieniarz w łupaniu kamienia / ;)

5. wprowadzenie ratusza: /marf

5a. tańszy barbarzyńca (4 skrzynie złota), ale bez obrony (jak w oryginalnym KnM - 4 atak, 0 obrony) /marf

5b. zostawić wojowników tak jak TPR (cena to 5 skrzyni, 4 atak, 1 obrona) /marf

6. wprowadzenie opcji wykasowania użytego skrawka ziemi. Podam przykład, aby to lepiej opisać / marf

7. dodać jednostkę szpiega (piechota) i zwiadowcy (konny). Z założenia to miała by być jednostka bez ataku i obrony. Taką jednostkę można by wrzucić do szkoły i konnego zdrożyć do 2 skrzyń złota / feliks

8. dodatkowe menu na kampanie graczy / feliks

9. wprowadzenie nowej opcji w menu budowniczego, dzięki czemu przejęli byśmy kontrolę nad nim i za pomocą "przekopywania" budynków ( tak samo by wyglądało jakby je naprawiał ) byśmy zdobywali spichlerze i warownie wroga ( w przypadku warowni wrodzy rekruci by wychodzili i zastępowalibyśmy ich naszymi = tamci zostali by prawdopodobnie zabici przez nasze wojska) / janosiczek

9a. To samo co w podpunkcie '9' lecz wprowadzenie nowej jednostki " wojenny budowniczy " /janosiczek

10. Poddany który ma taki duży kosz i nosi go na plecach w tym koszu były by surowce które by zanosił wojsku. /janosiczek

11. Zrobić opcje aby budowniczy mógł wznieś / zbudować spichlerz gdzieś w oddali bez potrzeby łączenia z drogą. (to nie wymaga żadnych nowych grafik itd.) a w spichlerzu dać opcje:
- ilu pomocników " wiążemy do tego spichlerza "( dać miniaturkę pomocnika gdy na nią klikniemy pojawi się liczba, ta liczba będzie określać ilu pomocników dajemy/przydzielamy do tego spichlerza na stałe, ile razy klikniemy tylu przyjdzie z wioski matki. ( gdy wciśniemy prawy przycisk myszki =10 pomocników.
- a gdzie są surowce dać opcje "zapotrzebowanie" i aby np. po zbudowaniu tego spichlerza pomocnicy przynieśli 20 desek i 20 kamieni na rozbudowanie nowej wioski.
( tak jak to jest rozwiązane w edytorze gdy dajemy początkowe surowce) wszystko jest wystarczy to wprowadzić i się cieszyć.Wystarczyło by aby ludzie którzy tworzą mapy do KAM wiedzieli że nic się nie stanie jak dadzą na mapie np. 12 miejsc pod spichlerze wraz z odpowiednimi surowcami obok bo i tak zostanie to wykorzystane właśnie przez budowę nowych wiosek. I duże mapy zostaną w 100% wykorzystane gra będzie jeszcze ciekawsza bowiem po zdobyciu wioski gracz nie będzie miał już pewności że przeciwnik jest w 100% pokonany. /janosiczek

12. automatyczne pobieranie save'a przez gracza po dołączeniu do lobby.Zaoszczędziłoby to mnóstwo czasu i problemów z wrzucaniem save'a na różne strony typu speedyshare.com i ręczne przepisywanie linka (na czacie nie można kopiować) / kamyk

13. machiny wojenne myślę, że powinny mieć one większy zasięg, a przynajmniej sama katapulta. W końcu oblężenie prowadzi się z dalszych odległości, tak żeby wrodzy strzelcy nie mogli nam strącić tych machin (chyba, że swoimi machinami). Myślę, że ten pomysł rozwiązałby problem piekelnie długich rozgrywek podczas których przez godzinę niszczy się kilkanaście wież ustawionych przez przeciwnika w danym przejściu i ostrzeliwuje siebie nawzajem strzelcami metodą "podejdź przypieprz odskocz" co staje się trochę nudne po dłuższym czasie. Wystarczy zwiększyć zasięg o jedną kratkę i gra stanie się ciekawsza. /kamyk

14. wprowadzić 3 postawy bojowe:
agresywna - twoi wojacy atakują wszystkich i wszystko co napotkają po drodze i co (kto) jest w ich zasięgu wzroku. Jeśli włączą się do walki z przeciwnikiem nie da sie ich już z niej odciągnąć (będą walczyć do ostatniego tchu).
obronna - twoi żołnierze słuchają tylko twoich rozkazów, jeśli włączą się w walkę dalej możesz im wydawać rozkazy (np. wycofania się).
nieruchoma - żołnierze nie ruszają się z miejsca, a gdy ich zaatakuje wróg zabijają go i wracają na miejsce./ janosiczek i mixons

15. Poprawić napis "remake" w menu. / janosiczek

16. Dodać opcje "Usuń Powtórkę" z zakładce powtórek / krzychu26

17. w edytorze "cofnij ostatnią akcje" / krzychu26

18. uniemożliwienie podczas budowy stawanie budowniczego w wejściu do budynku, dzięki czemu można uzyskać szybszy dopływ surowców. Skończyłyby się irytujące sytuacje gdy brakuje jednej deski, bądź
kamienia i wszyscy budowniczowie lecą na inny plac, ponieważ pomocnik stał za budującym w tym momencie bobie. Chodzi o to, że jak pomocnicy niosą deski bądź kamienie na budowę to zazwyczaj zostawiają je gdy wejdą na kwadrat drogi bezpośrednio przed wejściem do budynku. Chodzi o to, żeby w trakcie budowy nie mógł tam stawać budowniczy i pukać młotkiem, przez co chłopaki stoją za takim wrednym chamem i nie mogą zostawić desek lub kamieni. / ghashburz
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

2. wprowadzić opcje obserwacji rozgrywki i pisania do nich / feliks - wiąże się to z możliwością oszukiwania gdzie znajduje się przeciwnik - do kitu :)

3. możliwość obracanie budynków / Mruga oczkiem - nie będzie

4. bardziej wszechstronny kamieniarz w łupaniu kamienia / Mruga oczkiem - niby też nie będą nic z nim robić

7. dodać jednostkę szpiega (piechota) i zwiadowcy (konny). Z założenia to miała by być jednostka bez ataku i obrony. Taką jednostkę można by wrzucić do szkoły i konnego zdrożyć do 2 skrzyń złota / feliks - i po co to

9. - za dużo settlersów ;)

9a - też bezsens

13. - machiny wojenne i tak są już za potężne

Takim moim skromnym zdaniem choć rozumiem że jest to po prostu zbiór pomysłów. :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Sir Feliks
Moderator
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Sir Feliks »

Krzychu, zdenerwowałeś mnie. Najłatwiej nie wczytywać się w temat i wszystko określić "z partyzanta" "bezsens".

Otóż drogi kolego. Pomysły powyższe zostały przytoczone i częściowe wyjęte z kontekstu. Np. mój pomysł, jako widz rozgrywek wiem ze, może dojść do oszustw, ale Lewin się wcześniej nad tym zastanawiał i kiedys wprowadzi to tak by oszustw nie było.
Ponadto, pragnę zauważyć że, pisanie z np. Lucbachem grającym kiedy ja jestem w Lobby ma sens.

Ale upartemu nie wytłumaczysz. Innych twoich ocen nie krytykuję, bo bezsens...
http://senrix.pl/ - wkrótce się odrodzi
Biorę się za pisanie książki. Pytajcie, a dam poczytać.
Kampanię "Bitwa o Afirnatil" >kiedyś< zrobię.
http://www.knights.andmerchnats.cba.pl/ ... php?t=2067
Awatar użytkownika
Mixxer5
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Mixxer5 »

Jak na mój gust, to [niektóre] propozycje brzmią całkiem nieźle- multi mnie osobiście nie obchodzi, toteż nic nie mówię. Zwiadowca to dobry pomysł, bo ktoś musi czuwać, kiedy będzie mgła wojny (najlepiej, gdyby mógł się sam stołować- podjeżdża do spichrza/gospody i bierze co mu trzeba- pomocnik sunący przez pół planszy może wzbudzać podejrzenia). Za ratuszem jestem z całego serca, za rozdzieleniem barbarzyńcy/ woja też, parę neutralnych jednostek (jak barbarzyńcy w podstawce- nie da się rekrutować, najwyżej dostać), też byłoby fajnym urozmaiceniem gry. Opcja "podkopania" budynków bardzo mi się podoba (grał ktoś w Polan 2? Tam było fajnie :D ). Osobiście wolę zdobywać niż niszczyć. Jedyne zastrzeżenie jest takie, że podkopywanego budynku nie można zniszczyć (ew. tylko jednostkami), rekruci w środku po podkopaniu wychodzą jako żołdacy (co najmniej, nawet jeśli brak odpowiedniej broni w warowni, silniejsi jeśli takowa była), a budynek można przez jakiś czas odzyskać wysyłając własnego budowniczego- w krótszym czasie niż te wybudowane przez wroga. I oczywiście oddzielna jednostka musiałaby się tym zajmować. Każda kolejna przyspiesz proces o parę %, ale maks. do 50%. Czas jest różny w zależności od budynku.
Co znaczy 6 punkt? Bo nie mam osobiście pojęcia...
Awatar użytkownika
krzychu26
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: krzychu26 »

Feliks pisze:Krzychu, zdenerwowałeś mnie. Najłatwiej nie wczytywać się w temat i wszystko określić "z partyzanta" "bezsens".

Otóż drogi kolego. Pomysły powyższe zostały przytoczone i częściowe wyjęte z kontekstu. Np. mój pomysł, jako widz rozgrywek wiem ze, może dojść do oszustw, ale Lewin się wcześniej nad tym zastanawiał i kiedys wprowadzi to tak by oszustw nie było.
Ponadto, pragnę zauważyć że, pisanie z np. Lucbachem grającym kiedy ja jestem w Lobby ma sens.

Ale upartemu nie wytłumaczysz. Innych twoich ocen nie krytykuję, bo bezsens...
Jeśli zbyt łatwo się denerwujesz to może wynika to z jakiejś choroby ? Może potrzeba leków ? Nie ważne, pomińmy to. Niby skąd wiesz że nie wyczytałem wszystkie i masz czelność określić to jakimś partyzantem. Skoro mówisz z kontekstu tu następnym razem ujmij to tak by brzmiało jak trzeba. Posiadając odrobinę inteligencji zrozumiałbyś co ja miałem na myśli. Nie wiem czy jest sens pisać z kimkolwiek jeśli nie uczestniczy ta osoba w rozgrywce. Uparty ? Skąd ty bierzesz te opinie człowieku, prawdopodobnie z najbliższego otoczenia bo z forum na pewno nie. Popisałeś się panie "bezsens"(czcionka - rozmiar milion pięćset podkreślona i pogrubiona na różowo), gratuluję.

Proponuję jeszcze raz zapoznać się z definicją forum społecznościowego.

@woloszek
Chyba coś ci się pomyliło kolego. Albo nie odróżniasz o czym mowa.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2011, 15:57 przez krzychu26, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Obrazek
Odpowiedz