Dodanie machin oblężniczych i ratusza do KaM Remake [PL/ENG]

Wszystko o KaM Remake - opinie, znalezione bugi, propozycje, mapy...

Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy

Odpowiedz

Czy chcesz powrotu ratusza i machin oblężniczych?

Chcę powrotu maszyn wojennych i ratusza do KaMa.
27
66%
Chcę powrotu maszyn wojennych do KaMa.
1
2%
Chcę powrotu ratusza do KaMa.
8
20%
Chcę KaMa bez ratusza i machin.
5
12%

Liczba głosów: 41

Kheli
Administrator Forum
Administrator Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Kheli »

W misjach Gogounda trudno było się obyć bez nich. Wszystko zależy od finezyjności autora mapy. Pamiętaj, że wykreślisz machiny oblężnicze, a poziom eksponowanych misji pozostanie taki sam.
Awatar użytkownika
janosiczek
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: janosiczek »

doman100 pisze:Za Ratuszem trzy razy TAK ale za machinami już tak średnio tęsknie. Jak dla mnie były one zbyt mocne, przy dobrze rozwiniętej gospodarce pomimo ich wysokiej ceny można by było ich zrobić multum.

MAM ODPOWIEDZ NA WASZE OBAWY:

ZWIĘKSZONY KOSZT BUDOWY MACHINY OBLĘŻNICZYCH/WIEŻ Z KAŻDYM KOLEJNĄ JEDNOSTKĄ

przykład: koszt wyprodukowania 1 wieży to:
3 szt. drewna i 2 kamienie
kolejny koszt wybudowania wieży to:
4szt. drewna i 3 kamienie
5szt. drewna i 4 kamienie
itd. Sprawiło by to że już bym raczej nie spotkali kogoś z 20-30 wieżami który to hamuje szybką rozgrywkę.
Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ciemnozielony »

Przecież toż to durny pomysł!
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?

d(._.)b
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Piko »

Ciemnozielony pisze:Chcemy Machiny! Chcemy Ratusz! <biega pod drzwiami Lewina z transparentem> Chcemy Machiny! Chcemy Ratusz! <biega pod drzwiami Kroma z transparentem>. Co do usunięcia wojownika z ratusza... jestem przeciw. Jakiś sposób na jego rekrutację powinien być! I rekrut do machin to beznadziejny pomysł, trzeba by zrobić nowe sprite'sy. Nie chciejmy za dużo.
No nie wiem, czy aż tak nowe sprite'sy są potrzebne. Niewiele umiejętności trzeba, aby skopiować dwie ikonki, i przerobić parę pixeli. Nawet sam mógłbym się tym zająć, ale potrzebowałbym gotowe ikonki balisty, katapulty i rekruta, oraz wygrzebać trochę czasu (na razie nie mam go zbyt dużo). Co do usunięcia wojownika z ratusza - jakoś niewiele osób marudziło na brak możliwości rekrutowania barbarzyńców w TSK. Nie chciałbym dawać ich do kupienia w Ratuszu, bo nawet 10 sztuk złota to mało (kupienie wyposażenia w targu dla np. piechura z mieczem kosztuje o wiele więcej). Ew. może zostać z 1 tarczą, i z ceną 6-7 sztuk złota.
robi29 pisze:Oczywiście chcę powrotu machin i ratuszowych jednostek. TPR ma właśnie swój urok z tymi jednostkami A to, że machiny powinny być pchane(?) przez rekruta to pomyłka. Trzeba się narobić (nowe sprite'sy jak to kolega wyżej powiedział) i chyba ktoś tu chce zrobić KaM jako realną grę. Niestety, to nie przejdzie.
Jeśli się nie mylę, to Lewin w dużej mierze nie wsadził machin dlatego, że się poruszają same. Mam rację?
doman100 pisze:Za Ratuszem trzy razy TAK ale za machinami już tak średnio tęsknie. Jak dla mnie były one zbyt mocne, przy dobrze rozwiniętej gospodarce pomimo ich wysokiej ceny można by było ich zrobić multum.
Dlatego w swojej propozycji znacznie osłabiłem ich atak. Częstotliwość strzelania też niższa, więc nie będę takie silne.
janosiczek pisze:Zaznacz w temacie że jest też wersja ENG. Aby Lewin wiedział.
Zaznaczone.
janosiczek pisze:
MAM ODPOWIEDZ NA WASZE OBAWY:

ZWIĘKSZONY KOSZT BUDOWY MACHINY OBLĘŻNICZYCH/WIEŻ Z KAŻDYM KOLEJNĄ JEDNOSTKĄ

przykład: koszt wyprodukowania 1 wieży to:
3 szt. drewna i 2 kamienie
4szt. drewna i 3 kamienie
5szt. drewna i 4 kamienie
itd. Sprawiło by to że już bym raczej nie spotkali kogoś z 20-30 wieżami który to hamuje szybką rozgrywkę.
Pomyślałeś o tym, że zaczęłyby one osiągać astronomiczne ceny??? Za siódmą wieżę trzeba będzie zapłacić 9 desek i 8 kamieni, czyli ponad 3 razy więcej. Do machin to niepotrzebne, bo zmniejszenie ich skuteczności wystarczy, a poza tym chciałbyś płacić za mały oddziałek (6 katapult) 33 deski i 33 sztuki złota zamiast 18 sztuk??? To sporo więcej, a pomyśl ile by kosztowało 20 jednostek! Trzysta dwadzieścia(!!!) sztuk złota i drewna zamiast sześćdziesięciu! Jest to ponad 5 razy więcej! :shock: Czy to jest normalne?! A zamiast się nad tym zastanowić to wciąż powtarzasz, aby zwiększyli koszt wież, aby przeciwnik nie kupował ich dużo, a wtedy nie kupi prawie żadnej. Poza tym ktoś musiałby narysować te 30 desek leżących na polu budowy :roll:. Pomysł z narastającym kosztem wież mógłby się przyjąć gdyby np.:
Koszt wyprodukowania wieży przy posiadaniu ilości wież byłby:
0-3 - normalny
4-6 - o 1 wyższy
7-9 - o 2 wyższy
10-12 - o 3 wyższy
13-15 - o 4 wyższy
16-18 - o 5 wyższy
19-20 - o 6 wyższy
powyżej 20 - o 7 wyższy.
Ale dochodzi problem, bo np. jeśli ktoś zapłaci za wieżę wyższym kosztem, zostanie ona wybudowana w połowie a później wróg zniszczy inne wieże, koszt się zmniejszy i zmarnujesz zainwestowane już surowce.
Takich problemów będzie dużo więcej i trzeba będzie je dopracować. Ale to w innym temacie. Gdybyś to dopracował, to może już było by to umieszczone w KaM Remaku. :wink:
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Piko pisze:Jeśli się nie mylę, to Lewin w dużej mierze nie wsadził machin dlatego, że się poruszają same. Mam rację?
Tak, masz rację i właśnie tego nie rozumiem. Chcą z KaM zrobić jakąś realistyczną grę? To niech wszystko zmienią, bo dużo rzeczy jest nierealistycznych.
Awatar użytkownika
Piko
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Piko »

robi29 pisze:
Piko pisze:Jeśli się nie mylę, to Lewin w dużej mierze nie wsadził machin dlatego, że się poruszają same. Mam rację?
Tak, masz rację i właśnie tego nie rozumiem. Chcą z KaM zrobić jakąś realistyczną grę? To niech wszystko zmienią, bo dużo rzeczy jest nierealistycznych.
KaM to dziwna gra, bo z jednej strony realistyczna, a z drugiej nie. Np. realistyczne jest to, że aby coś wybudować, to najpierw robotnik wyrównuje teren, później pomocniczy przynoszą materiały, a następnie czas na budowanie. Nie dziwię się więc, że Lewin i Krom chcą, aby maszyny nie poruszały się same. Popieram ich zdanie.
Awatar użytkownika
doman100
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: doman100 »

Jak dla mnie nie ma to szczególnego znaczenia czy porusza się sama czy nie. A co do realizmu to za niedługo dojdziemy do tego, że do przygotowania flag będzie potrzebne płótno, do trzonków ,,drewnianej broni'' żelazo a na polu walki będą zostawać trupy.
Westess krutue szale&#324;
Awatar użytkownika
Joker
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Joker »

Czego wy się boicie tak tych machin?
Ile ktoś ich zrobi? :D
3-4?
Zrobi 10 to nie zrobi kusz oraz innych jednostek ciężkich.
W tedy z takim graczem można łatwo wygrać jednostkami innymi :)
Zapomnieliście ile 1 balista czy katapulta kosztowała? -,-
Awatar użytkownika
robi29
Użytkownik Forum
Kontakt:

Odpowiedz z cytatem

Post autor: robi29 »

Dokładnie. 10 machin to 50 żelaza, za to można mieć 25 kuszników lub pikinierów. :)
Awatar użytkownika
Ciemnozielony
Użytkownik Forum

Odpowiedz z cytatem

Post autor: Ciemnozielony »

Joker pisze:Zapomnieliście ile 1 balista czy katapulta kosztowała?
Zapominają, gdyż zwracają uwagę tylko na to, że "machiny są za mocne, niemal zawsze zabijają trafionego ich pociskiem, są zupełnie nieprzydatne w ataku ale w obronie tak dobre, że aż złe, be, fuj, ohyda, więc mają same wady i trzeba je usunąć", a nie na to, że "machiny są powolne, drogie i rozwala się je za jednym bądź dwoma hitami, ale są dobre do obrony, więc mają zalety i wady jak każda jednostka w KaMie".
Czy je&#347;li poruszaj&#261;c si&#281; z pr&#281;dko&#347;ci&#261; d&#378;wi&#281;ku osi&#261;gniesz pu&#322;ap pr&#281;dko&#347;ci &#347;wiat&#322;a dwukrotnie za&#322;amuj&#261;c tym czasoprzestrze&#324;, to czy b&#281;dzie mia&#322; dwa pierwiastki z trzech ziemniak&#243;w wi&#281;cej ni&#380; suma sedes&#243;w w domu Billa Gates'a?

d(._.)b
Odpowiedz