Dodanie machin oblężniczych i ratusza do KaM Remake [PL/ENG]
Moderatorzy: kuba11100, The Viking, Moderatorzy
- janosiczek
- Użytkownik Forum
doman100 pisze:Za Ratuszem trzy razy TAK ale za machinami już tak średnio tęsknie. Jak dla mnie były one zbyt mocne, przy dobrze rozwiniętej gospodarce pomimo ich wysokiej ceny można by było ich zrobić multum.
MAM ODPOWIEDZ NA WASZE OBAWY:
ZWIĘKSZONY KOSZT BUDOWY MACHINY OBLĘŻNICZYCH/WIEŻ Z KAŻDYM KOLEJNĄ JEDNOSTKĄ
przykład: koszt wyprodukowania 1 wieży to:
3 szt. drewna i 2 kamienie
kolejny koszt wybudowania wieży to:
4szt. drewna i 3 kamienie
5szt. drewna i 4 kamienie
itd. Sprawiło by to że już bym raczej nie spotkali kogoś z 20-30 wieżami który to hamuje szybką rozgrywkę.
- Ciemnozielony
- Użytkownik Forum
Przecież toż to durny pomysł!
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?
d(._.)b
d(._.)b
No nie wiem, czy aż tak nowe sprite'sy są potrzebne. Niewiele umiejętności trzeba, aby skopiować dwie ikonki, i przerobić parę pixeli. Nawet sam mógłbym się tym zająć, ale potrzebowałbym gotowe ikonki balisty, katapulty i rekruta, oraz wygrzebać trochę czasu (na razie nie mam go zbyt dużo). Co do usunięcia wojownika z ratusza - jakoś niewiele osób marudziło na brak możliwości rekrutowania barbarzyńców w TSK. Nie chciałbym dawać ich do kupienia w Ratuszu, bo nawet 10 sztuk złota to mało (kupienie wyposażenia w targu dla np. piechura z mieczem kosztuje o wiele więcej). Ew. może zostać z 1 tarczą, i z ceną 6-7 sztuk złota.Ciemnozielony pisze:Chcemy Machiny! Chcemy Ratusz! <biega pod drzwiami Lewina z transparentem> Chcemy Machiny! Chcemy Ratusz! <biega pod drzwiami Kroma z transparentem>. Co do usunięcia wojownika z ratusza... jestem przeciw. Jakiś sposób na jego rekrutację powinien być! I rekrut do machin to beznadziejny pomysł, trzeba by zrobić nowe sprite'sy. Nie chciejmy za dużo.
Jeśli się nie mylę, to Lewin w dużej mierze nie wsadził machin dlatego, że się poruszają same. Mam rację?robi29 pisze:Oczywiście chcę powrotu machin i ratuszowych jednostek. TPR ma właśnie swój urok z tymi jednostkami A to, że machiny powinny być pchane(?) przez rekruta to pomyłka. Trzeba się narobić (nowe sprite'sy jak to kolega wyżej powiedział) i chyba ktoś tu chce zrobić KaM jako realną grę. Niestety, to nie przejdzie.
Dlatego w swojej propozycji znacznie osłabiłem ich atak. Częstotliwość strzelania też niższa, więc nie będę takie silne.doman100 pisze:Za Ratuszem trzy razy TAK ale za machinami już tak średnio tęsknie. Jak dla mnie były one zbyt mocne, przy dobrze rozwiniętej gospodarce pomimo ich wysokiej ceny można by było ich zrobić multum.
Zaznaczone.janosiczek pisze:Zaznacz w temacie że jest też wersja ENG. Aby Lewin wiedział.
Pomyślałeś o tym, że zaczęłyby one osiągać astronomiczne ceny??? Za siódmą wieżę trzeba będzie zapłacić 9 desek i 8 kamieni, czyli ponad 3 razy więcej. Do machin to niepotrzebne, bo zmniejszenie ich skuteczności wystarczy, a poza tym chciałbyś płacić za mały oddziałek (6 katapult) 33 deski i 33 sztuki złota zamiast 18 sztuk??? To sporo więcej, a pomyśl ile by kosztowało 20 jednostek! Trzysta dwadzieścia(!!!) sztuk złota i drewna zamiast sześćdziesięciu! Jest to ponad 5 razy więcej!janosiczek pisze:
MAM ODPOWIEDZ NA WASZE OBAWY:
ZWIĘKSZONY KOSZT BUDOWY MACHINY OBLĘŻNICZYCH/WIEŻ Z KAŻDYM KOLEJNĄ JEDNOSTKĄ
przykład: koszt wyprodukowania 1 wieży to:
3 szt. drewna i 2 kamienie
4szt. drewna i 3 kamienie
5szt. drewna i 4 kamienie
itd. Sprawiło by to że już bym raczej nie spotkali kogoś z 20-30 wieżami który to hamuje szybką rozgrywkę.
Koszt wyprodukowania wieży przy posiadaniu ilości wież byłby:
0-3 - normalny
4-6 - o 1 wyższy
7-9 - o 2 wyższy
10-12 - o 3 wyższy
13-15 - o 4 wyższy
16-18 - o 5 wyższy
19-20 - o 6 wyższy
powyżej 20 - o 7 wyższy.
Ale dochodzi problem, bo np. jeśli ktoś zapłaci za wieżę wyższym kosztem, zostanie ona wybudowana w połowie a później wróg zniszczy inne wieże, koszt się zmniejszy i zmarnujesz zainwestowane już surowce.
Takich problemów będzie dużo więcej i trzeba będzie je dopracować. Ale to w innym temacie. Gdybyś to dopracował, to może już było by to umieszczone w KaM Remaku.
KaM to dziwna gra, bo z jednej strony realistyczna, a z drugiej nie. Np. realistyczne jest to, że aby coś wybudować, to najpierw robotnik wyrównuje teren, później pomocniczy przynoszą materiały, a następnie czas na budowanie. Nie dziwię się więc, że Lewin i Krom chcą, aby maszyny nie poruszały się same. Popieram ich zdanie.robi29 pisze:Tak, masz rację i właśnie tego nie rozumiem. Chcą z KaM zrobić jakąś realistyczną grę? To niech wszystko zmienią, bo dużo rzeczy jest nierealistycznych.Piko pisze:Jeśli się nie mylę, to Lewin w dużej mierze nie wsadził machin dlatego, że się poruszają same. Mam rację?
- Ciemnozielony
- Użytkownik Forum
Zapominają, gdyż zwracają uwagę tylko na to, że "machiny są za mocne, niemal zawsze zabijają trafionego ich pociskiem, są zupełnie nieprzydatne w ataku ale w obronie tak dobre, że aż złe, be, fuj, ohyda, więc mają same wady i trzeba je usunąć", a nie na to, że "machiny są powolne, drogie i rozwala się je za jednym bądź dwoma hitami, ale są dobre do obrony, więc mają zalety i wady jak każda jednostka w KaMie".Joker pisze:Zapomnieliście ile 1 balista czy katapulta kosztowała?
Czy jeśli poruszając się z prędkością dźwięku osiągniesz pułap prędkości światła dwukrotnie załamując tym czasoprzestrzeń, to czy będzie miał dwa pierwiastki z trzech ziemniaków więcej niż suma sedesów w domu Billa Gates'a?
d(._.)b
d(._.)b